Kaip išlikti?

Seime vykusioje konferencijoje „Kaip mums išlikti? Ar įmanomas nacionalinis susitarimas, kad Lietuva neišsivaikščiotų?“ Migracijos komisija, Lietuvos mokslų akademija ir nevyriausybinių organizacijų atstovai pasirašė rezoliuciją „Dėl valstybės demografinės politikos siekiant valdyti emigracijos ir reemigracijos procesus“ ir tolesnio bendradarbiavimo sutartį.

Rezoliucijoje akcentuojama, kad 2015 m. birželio 30 d. pasirašytas Nacionalinis parlamentinių partijų susitarimas dėl emigracijos yra nepakankamas. Seimui ir Vyriausybei siūloma emigraciją ir demografinę krizę pripažinti viena iš valstybės valdymo problemų, lemiančių spartų tautos nykimą. Reemigraciją ir demografinės būklės normalizavimą būtina paskelbti prioritetiniu nacionaliniu klausimu, kurį būtina nedelsiant spręsti.

 

Rezoliucijoje kviečiama neatidėliojant pradėti telkti visus valstybės piliečius ir institucijas – į šį procesą įtraukti visas partijas ir visuomeninius judėjimus, valdžios institucijas, mokslo ir švietimo įstaigas, Katalikų bažnyčios ir kitų religinių konfesijų bei organizacijų atstovus, visus aktyvius ir kūrybingus žmones, visus turimus išteklius. Raginama Seimo Migracijos komisiją sutelkti visas pajėgias valstybės institucijas, mokslo ir švietimo įstaigas, įvairias organizacijas ir visuomenę ir parengti Seimo nutarimo projektą, kuriuo Vyriausybė būtų įpareigota nedelsiant sukurti Lietuvos piliečių reemigracijos skatinimo, emigracijos mažinimo, demografinės būklės stabilizavimo ir gyvenimo kokybės gerinimo programą, kurioje būtų numatytos konkrečios šios programos įgyvendinimo priemonės, terminai ir finansavimo šaltiniai.

Seime įvykusios konferencijos „Kaip mums išlikti?“ dalyviai Olgos Posaškovos nuot.
Seime įvykusios konferencijos „Kaip mums išlikti?“ dalyviai. Olgos Posaškovos nuot.

Konferencijoje migracijos klausimais dalyvavo beveik 150 asmenų iš įvairių institucijų, aukštųjų mokslo įstaigų, nevyriausybinių organizacijų, visuomeninių judėjimų, tautinių bendrijų, taip pat verslo atstovai, jaunimo organizacijų atstovai. Konferencija buvo vienas iš „Europos savaitė 2016“ renginių, vykstančių Seime šių metų kovo–gegužės mėnesiais.

 

Balandžio 13 d., trečiadienį, 13 val. Lietuvos mokslų akademijoje surengta konferencija „Nestabdoma ir nesustabdoma emigracija“, kurią kartu su LMA organizavo Seimo Migracijos komisija. Ši konferencija buvo 2016 m. kovo 9 d. Seime vykusios konferencijos „Kaip mums išlikti? Ar įmanomas nacionalinis susitarimas, kad Lietuva neišsivaikščiotų?“ tęsinys. Migracijos komisijos pirmininko Valdo Vasiliausko teigimu, „valstybė, išgyvenanti didelę demografinę krizę, iki šiol neturi aiškios ir veiksmingos emigracijos mažinimo programos, nors išvykstanti darbingo amžiaus Lietuvos visuomenės dalis daro pražūtingą poveikį mūsų valstybės ateičiai“.

Parengta pagal LRS pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.