Konferencija apie naujas ūkininkų bendradarbiavimo galimybes

Balandžio 8 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko Žemės ūkio ministerijos finansuota konferencija „Naujos ūkininkų bendradarbiavimo galimybės“. Konferencijos organizatoriai – Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas, Lietuvos mokslų akademijos Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus Agrarinės ekonomikos ir kaimo sociologijos sekcija ir Lietuvos mokslų akademijos skyrius „Mokslininkų rūmai“ – siekė atkreipti visuomenės dėmesį į ūkininkų bendradarbiavimo aktualijas. Renginys subūrė politikus, mokslininkus, ūkininkų ir vartotojų bendruomenių atstovus, besidominančius šiuolaikiškomis bendradarbiavimo galimybėmis ir gerosios patirties pavyzdžiais Lietuvoje.

 

Mokslinėje diskusijoje dalyvavo Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI), Aleksandro Stulginskio universiteto ir MB „Rinkodara“ atstovai. LAEI direktorė dr. Rasa Melnikienė aptarė mažųjų ūkių vaidmens problematiką valstybės agrariniame sektoriuje ir akcentavo jų svarbą vietinės rinkos formavimui. Renginio dalyviai galėjo įvairiais aspektais palyginti skirtingų dydžių ūkius ir jų kuriamą vertę. Aleksandro Stulginskio universiteto doktorantė Lina Lauraitienė pristatė trumpų tiekimo grandinių privalumus ir trūkumus, kuriant ryšius tarp vartotojo ir gamintojo. MB „Rinkodara“ direktorius Žilvinas Freigofas pasidalijo įžvalgomis apie ūkių rinkodaros formavimą ir pateikė praktinių patarimų, kaip galima sutaupyti lėšų ir padidinti rinkodaros strategijos veiksmingumą.

 

Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Tautinio paveldo ir mokymo skyriaus vedėja Regina Voverytė-Šimkienė konferencijos dalyviams pristatė 2014–2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programos galimybes, skirtas trumposioms tiekimo grandinėms, smulkiesiems ūkiams ir jų bendradarbiavimui remti. Ūkininkai aktyviai domėjosi naujų paramos schemų teikiamomis galimybėmis, aptarė smulkiųjų ūkių bendradarbiavimo formas, neįeinančias į 2014–2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programą, tačiau itin aktualias ūkininkams. Buvo akcentuota, kad ūkininkams reikia kooperuotis ne tik gamybos, bet ir pardavimo stadijoje.

Konferencijos dalyviai Lietuvos mokslų akademijoje. A. Jedik nuotr.
Konferencijos dalyviai Lietuvos mokslų akademijoje. A. Jedik nuotr.

Sėkmingo bendradarbiavimo praktikos patirtimi pasidalijo ir ūkininkai, ir vartotojų bendruomenės. Ūkininkės – Genutė Sakalauskienė (asociacijos „Tymo turgelis“ direktorė) ir Vaiva Buliauskienė – bei Bilso bendruomenės pirmininkė Gražina Auguvienė papasakojo apie gamintojų bendradarbiavimo iššūkius, įveikiant kelią iki galutinio vartotojo, ir pasidalijo asmenine patirtimi, formuojant tiekimo grandines. Vartotojų bendruomenių atstovai – asociacijos „Viva sol“ valdybos pirmininkas Kęstutis Navickas, VšĮ ekologiškų sprendimų centro „Bobos daržas“ vadovė Vaida Olšauskytė-Skorupskienė – bei LAEI tyrėja Aldona Stalgienė, administruojanti vartotojų bendruomenę svetainėje www.kaimasinamus.lt, pasidalino bendruomenių kūrimo patirtimi ir išsakė savo lūkesčius apie ūkininkų ir vartotojų bendradarbiavimo gerinimo kryptis.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.