Kuriamas filmas apie Sofiją Smetonienę ir Jadvygą Tūbelienę

„Mokslo Lietuvos“ redakcijoje apsilankė JAV lietuvių kultūros archyvų medžiagos tyrėjas, Klivlando lietuvių kultūros ir dokumentacijos centro direktorius Andris Jonas Dunduras su teatro ir kino režisiere Ramune Kudzmanaite. Istorikės Ingridos Jakubavičienės knyga „Seserys“ (praėjusiais metais aprašyta ir „Mokslo Lietuvoje“) paskatino gerai žinomą režisierę imtis gana sudėtingo, didžiulių pastangų reikalaujančio darbo – rinkti medžiagą filmui apie žymias Lietuvos netolimos praeities visuomenės veikėjas – Lietuvos Prezidento ir Ministro Pirmininko žmonas – seseris Sofiją ir Jadvygą.

Filmo kūrėjai sako, kad nė viena iš dabartinių valstybės vadovų žmonų negalėtų joms prilygti. Tai lemia ne tik pasikeitusios visuomeninės veiklos sąlygos. Neseniai duotame interviu knygos autorė teigia, kad „šiuolaikinėms Lietuvos moterims labai trūksta tų savybių, kurias turėjo seserys Chodakauskaitės: tvirto pasitikėjimo savimi, savigarbos, drąsos ir ištvermės įvairiems likimo smūgiams pakelti. Taip pat jos duoda mums patriotizmo ir meilės artimui pamokų“. Nedaugelis žino, kad J. Tūbelienė, po Antrojo pasaulinio karo gyvendama JAV, dėstė viename iš Vašingtono universitetų.

Andris J. Dunduras ir Ramunė Kudzmanaitė  „Mokslo Lietuvos“ redakcijoje. J. Jasaičio nuotr

Andris J. Dunduras ir Ramunė Kudzmanaitė „Mokslo Lietuvos“ redakcijoje. J. Jasaičio nuotr.

Kūrybinė grupė, kurioje buvo ir minėtos knygos autorė, neseniai pabuvojo Jungtinėse Valstijose, apsilankė Klivlande (Cleveland, OH), rado namą, kuriame gyveno ir 1944 m. žuvo Prezidentas Antanas Smetona, turėjo galimybę susitikti ir pabendrauti su J. Tūbelienės anūku Piteriu Kulmanu (Peter Kulman), aplankyti vietas, kuriose gyveno ir dirbo Jadvyga ir Sofija, pasikalbėti su Sofiją gerai prisimenančiais žmonėmis – Birutės Nasvytytės-Smetonienės (Prezidento sūnaus Juliaus žmonos) dukterėčia Dalia Nasvytyte-Armoniene ir Mylita Nasvytiene.

 

Planuojama, kad filmą pavyks sukurti iki 2018-ųjų, t. y. pasitinkant mūsų valstybės atkūrimo šimtmetį. Bandomieji filmavimai jau vyksta. Filmo kūrėjai sako: „Mes negalime laukti ir rizikuoti žmonėmis, kurie dar gali patys papasakoti savo prisiminimus.“ J. J.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.