Lietuvos gynyboje – karininkai su magistro diplomais

Politiškai neramiais laikais krašto apsauga tampa itin svarbiu klausimu, prie kurio sprendimo turimais ištekliais prisideda ir aukštosios mokyklos. Jos vienija jėgas, siekdamos stiprinti Lietuvos kariuomenei reikalingų aukštos kvalifikacijos specialistų rengimą. Šių metų kovą, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakares, Vilniaus Gedimino technikos universitete pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija. Norėdami užtikrinti aukštos kvalifikacijos tarpdiscipliniškų aviacijos specialistų parengimą, nuo šiol VGTU ir LKA vykdys bendras studijų programas.

VGTU nuotr.

„Pirmą kursą baigę būsimi karinių oro pajėgų kariai nuo antro kurso galės gretimai studijuoti ir VGTU Antano Gustaičio aviacijos institute siūlomas orlaivių pilotų, skrydžių vadovų ir inžinierių specialybes. Jie bus mokomi dirbti su šiuolaikinėmis informacinėmis valdymo ir specialiomis automatizuotomis sistemomis. Baigę studijas, tokie absolventai turės dvigubą išsilavinimą – įgis LKA karininko laipsnį ir VGTU magistro diplomą“, – informavo Antano Gustaičio aviacijos instituto direktoriaus pavaduotojas Jonas Vytautas Jusionis.

 

Sutarties pasirašyme dalyvavęs LKA atstovas plk. Raimundas Matulis pabrėžė, kad dabartinė geopolitinė situacija skatina susitelkti – tiek aukštojo mokslo, tiek saugumo srityje. „Dažnai diskutuojama, kur yra sąsaja tarp saugumo ir švietimo, universitetų. Tarp šių sričių neturėtų būti konkurencijos, svarstymų, kad saugumo reikia mažiau, švietimo – daugiau ar atvirkščiai. Mes visi iš esmės siekiame to paties tikslo – sukurti visuomenę, kurioje jaunimas norėtų mokytis, kurti, tobulėti ir būtų sukurtos tam sąlygos“, – sakė plk. R. Matulis.

Universitetai susitarė ir dėl bendro gynybai skirtų technologijų tobulinimo, karinės įrangos kūrimo ir modernizavimo darbų: specializuotų automatizuotų imitavimo priemonių – taikinių, treniruoklių – kūrimo, nuotoliniu būdu valdomų orlaivių ir kitų stebėjimo aparatų, ryšių, valdymo sistemų automatizuotos įrangos, kitų specialiosios paskirties išmaniųjų sistemų ir įrenginių kūrimo, modernizavimo ir tyrimų.

 

Vilniaus Gedimino technikos universitetas 2015–2016 m. „QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia“ reitinguose užėmė 45 vietą ir yra Lietuvos techninių universitetų lyderis. VGTU vykdo į darbo rinką orientuotas studijas ir atlieka daugybę įvairių mokslinių tyrimų bei eksperimentinės plėtros darbų. Jie vykdomi 14 institutų, 3 mokslo centruose, 33 laboratorijose. Universitete veikia moderniausias Rytų Europoje Civilinės inžinerijos mokslo centras ir didžiausia Lietuvoje Mobiliųjų aplikacijų laboratorija. Turėdamas daugiau kaip 400 partnerių tarp užsienio aukštųjų mokyklų, VGTU suteikia plačias tarptautinių studijų ir praktikos galimybes.

 

Parengta pagal VGTU Ryšių su visuomene skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.