Lietuvos mokslininkas pateko tarp prestižinio Europos išradėjo apdovanojimo finalistų

KTU profesorius Arminas Ragauskas tapo vienu iš prestižinio 2016 metų Europos išradėjo konkurso finalistų.

Specialūs smegenų vidinio slėgio matavimo akiniai su ultragarso jutikliu
Specialūs smegenų vidinio slėgio matavimo akiniai su ultragarso jutikliu

Europos Patentų Agentūros organizuojamam konkursui pateikti du mokslininko ir jo vadovaujamos grupės išrasti prietaisai, leidžiantys neinvaziniu būdu, ultragarsu išmatuoti  galvospūdį ir greitai bei saugiai diagnozuoti galvos smegenų traumą, insultą, glaukomą ar smegenų auglį. Šie inovatyvūs prietaisai gali tapti nebrangiomis ir svarbiomis priemonėmis gydant smegenų sužalojimus ar gliaukomą, vieną iš dažniausių suaugusiųjų aklumo priežasčių.

 

Tokių diagnostinių prietaisų taikymo sritys – nuo įprasto gydymo iki sporto ir net kosmoso medicinos, jie gali padėti greitai ir efektyviai diagnozuoti ir gydyti sergančiuosius neurologinėmis ligomis. Šia technologija susidomėjo ir NASA mokslininkai.

Greita diagnozė ir nedelsiamas gydymas yra ypač svarbūs, patyrus smegenų traumą, ypač kai iki pavojingo lygio ima didėti smegenų skysčio slėgimas. prof. Ragausko ir jo kolegų sukurti diagnostikos prietaisai leidžia neurologams greitai išmatuoti šį slėgį ultragarso pagalba. Gydytojams nebereikia griebtis brangios ir daug laiko atimančios invazinės chirurgijos, į smegenis įvedant zondą, o ši procedūra ir pati yra pakankamai rizikinga.

Ragauskas kartu su kolegomis iš KTU Sveikatos telematikos mokslo instituto Gediminu Daubariu ir Algiu Džiugiu pasiekė proveržį, sugalvoję, kaip išmatuoti slėgio skirtumą kaukolės viduje ir jos išorėje, tik nesmarkiai slėgiu paveikiant akies obuolį.

Skirtingai nei daugelio kitų neurologijos diagnostikos prietaisų, šių nereikia kalibruoti ir neurologai ar akių ligų gydytojai gali greitai, tiksliai ir, svarbiausia, labai saugiai diagnozuoti bei stebėti smegenų būklę.

https://youtu.be/Ht2HYiHbhYw

Išradimas konkursui pateiktas smulkių ir vidutinių įmonių kategorijoje.

Balsuoti už šį išradimą galima čia: http://popular-prize.epo.org/page/vote/en/8

Nugalėtojai bus paskelbti Lisabonoje 2016 metų birželio 9-tą dieną.

https://youtu.be/CNBYVOiKS2Q

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.