Mokslininkai pristatė „matematikos Visatą“

Mokslininkai iš JAV, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos oficialiai pristatė projektą, pavadintą LMFDB  (anglų kalbos pavadinimo L-functions and Modular Forms Database (L-funkcijų ir Modulinių formų Duomenų bazė) trumpinys), viename bendrame kataloge vienijantį didžiąją dalį Skaičių teorijos objektų.

Viso Skaičių teorijoje mokslininkai yra suklasifikavę daugiau kaip 20 milijonų matematinių objektų- L-funkcijų, elipsinių kreivių ir modulinių formų, kurios ir buvo įtrauktos į šią duomenų bazę.

Be duomenų bazės, LMFDB projektas turi ir vizualizavimo sistemą, žinyną ir šių objektų istorinę informaciją, taip pat paiešką ir prieigą prie projekte naudojamo atviro kodo programinės įrangos.

LMFDB

Ši duomenų bazė leidžia klasifikuoti daugumą Skaičių teorijos objektų ir rasti ryšius tarp jų.

LMFDB turi  interneto sąsają, kuri leidžia ir ekspertams, ir mėgėjams lengvai naršyti po jos turinį. Kiekvienas objektas turi „namų puslapį“, iš kurio eina nuorodos į susijusius objektus, ar vadinamus „draugus“.

Projekto kūrėjai teigia, kad šios sąsajos yra vienas iš vertingiausių projekto aspektų – dabar tyrėjai gali surasti milijonus susijusių objektų, kai iki šiol reikėdavo sugaišti šimtus valandų keliasdešimties susijusių objektų paieškoms.

 

Dėl atsiveriančių galimybių matematikams, fizikams, kompiuterių mokslo specialistams LMFDB  jau vadinama ir matematikos Visata, ir matematinių objektų „periodine lentele“.

 

Šios duomenų bazės kūrime dalyvavo 80 matematikų iš 12 šalių, darbas prasidėjo 2007 metais.

Nors ji ką tik atverta, jau dabar yra daugiau nei šimtas mokslinių straipsnių, kurie ją cituoja.

 

Nuoroda: http://www.lmfdb.org/

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.