Nauja galimybė pasitikrinti plaučius telefonu bet kurioje pasaulio šalyje

Daugelyje besivystančių šalių, žmonės kurie serga lėtinėmis plaučių ligomis neturi galimybės greitai pasitikrinti savo ligos eigą be gydytojo apžiūros. Tačiau praktiškai visi žmonės turi telefonus. Todėl Vašingtono universiteto kompiuterijos ir inžinerijos bei elektronikos mokslų tyrėjai sukūrė naują sveikatos tikrinimo įrankį “SpiroCall”, kuris gali tiksliai patikrinti plaučių veiklą paprasčiausiu telefono skambučiu.

Su bet kokiu telefonu SpiroCall leis pasitikrinti savo plaučių veiklą iš bet kurios pasaulio vietos.
Su bet kokiu telefonu SpiroCall leis pasitikrinti savo plaučių veiklą iš bet kurios pasaulio vietos.

Straipsnyje, kuris buvo pristatytas gegužės mėnesį skaičiavimo centro asociacijos konferencijoje CHI 2016 San Chosė Kalifornijoje teigiama, kad šis jutiklis tikrai gerai atitinka medicininių prietaisų standartus.

„Norėjome sukurti įrenginį, kuris leistų su bet kokiu telefonu pasitikrinti savo plačių veiklą,“ pasakojo Vašingtono universiteto profesorius Shwetak Patel. „Su „SpiroCall“  galima paskambinti telefono numeriu 1-800, įkvėpti ir iškvėpti į telefoną ir pamatyti informaciją ekrane apie savo plaučių veiklą.“

2012 metais, mokslininkai iš Vašingtono universiteto pristatė „SpiroSmart Lab“ jutikį, kuris leido žmonėms patikrinti savo plaučių veiklą tik su mobiliuoju telefonu.

Naujame jutiklyje mikrofonas perduoda gautą  įkvėpimo ir iškvėpimo metu gautą garsą ir slėgį į centrinį serverį, kuriame gauti duomenys perdirbami į standartinius plaučių veiklos tikrinimo duomenis.

„Žmonės, kurie serga lėtinėmis plaučių ligomis gali tiksliai stebėti savo ligos eigą ne tik namuose, bet ir kelionės metu. Nėra būtinybės dėl ligos eigos tyrimo kreiptis pas šeimos gydytoją, “  sako Mayank Goel , Vašingtono universiteto kompiuterijos ir inžinerijos mokslų doktorantas.

Per pastaruosius keturis metus komanda surinko duomenis iš daugiau nei 4000 pacientų, kurie lankėsi Sietlo, Takomos, Indijos ir Bangladešo klinikose ir tikrinosi savo plaučių veiklą su SpiroSmart bei medicinine įranga. Pagal gautus duomenis buvo tobulina serverio duomenų apdorojimo algoritmas.

Pacientų plaučių veiklos patikra panaudojant mobilųjį telefoną.
Pacientų plaučių veiklos patikra panaudojant mobilųjį telefoną.

Daugelis pacientų iš Indijos ir Bangladešo neturi mobiliųjų telefonų ir namuose tikrai negali naudotis SpiroSmart teikiamomis galimybėmis. Tuomet, komanda suprato, kad vienintelis daviklis, perduodantis informaciją serveriui yra mikrofonas, kuris yra bet kuriame telefone ir tam nebūtinai reikalingas mobilusis telefonas.

https://youtu.be/e62ZL3dCQWM

 

SpiroCall perduoda surinktą garso informaciją standartinėmis telefono linijomis. Buvo pritaikyti keli regresijos algoritmai atsižvelgiant į garso susilpnėjimą ryšio metu. Pagaminto įrenginio matavimo paklaida kinta nuo 5 iki 10 procentų. Kartu su jutikliu gali būti naudojamas ir 3-D švilpukas, kuris patvirtins, kad įkvėpimo ir iškvėpimo testas atliktas gerai. Šis švilpukas pagerins testo atlikimą sunkiai sergantiems pacientams, kurie negali sukelti reikiamo įkvėpimo ir iškvėpimo garso perduodamo į duomenų serverį.

 

Tolimesnis mokslininkų noras, sukurti tokią atgalinio ryšio informaciją, kuri būtų informatyvi  ir suprantama žmogui.

 

University of Washington

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.