Stogastulpis Pasaulio lietuvių vienybės dienai paminėti

Pasaulio lietuvių bendruomenės valdyba nutarė šių metų Pasaulio lietuvių vienybės dieną paminėti liepos 17-ąją atidengdama stogastulpį 1918 m. Nepriklausomybės Akto signataro, pirmojo Lietuvos Respublikos Prezidento Antano Smetonos gimtinėje, Ukmergės rajono Užugirio (A. Smetonos) dvaro teritorijoje. Stogastulpis įprasmina mūsų solidarumą su Tėvyne ir vienybę su tauta bei Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimo pradžią. Stogastulpio autorius – tautodailininkas, Kolumbijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Aleksas Eugenijus Kulvietis.

 

„Labai smagu, kad PLB pirmininkų suvažiavimas vyks Ukmergėje, mieste, kuris man yra labai svarbus ir susijęs su mano praeitimi“, – sako savamokslis tapytojas ir kryždirbys A. E. Kulvietis, gimęs ir augęs Medeljine (Medellin), Kolumbijoje, kur 1995 m. baigė universitetinio koledžo bakalauro studijas. 2001 m. Popiežiškajame Bolivaro universitete (Universidad Pontificia Bolivariana, UPB) A. E. Kulvietis įgijo ekonomisto išsilavinimą.

Tautodailininkas Aleksas Eugenijus Kulvietis su žmona 2009 m. „Pasaulio lietuvio“ fotoarchyvo nuotr.
Tautodailininkas Aleksas Eugenijus Kulvietis su
žmona 2009 m. „Pasaulio lietuvio“ fotoarchyvo nuotr.

Nuo 2004 m. autorius gyvena Kretingoje. Klaipėdos universitete įgijo baltų kalbotyros magistro laipsnį. Tame pačiame universitete, Socialinių mokslų kolegijoje, Lietuvos jūreivystės aukštojoje mokykloje ir privačiose kalbų mokyklose A. E. Kulvietis dėsto ispanų kalbą. Lietuvoje po pirmojo apsilankymo 2002-aisiais savo kryžius Aleksas Kulvietis eksponavo jau 8 kartus.

Kulvietis tyrinėja savo senelio E. Ginvill-Kulviečio (1883–1959), Petrapilyje baigusio karališkąją meno mokyklą, palikimą, rengia jo tapybos parodas. Šie tyrinėjimai ir paskatino parodos autorių vykti į Lietuvą ieškoti savo šaknų. „Eugenijus Kulvietis, mano senelis, buvo tapytojas, bet kaip dailininkas eksperimentavo ir su tautodaile, taigi, kryžių skulptūrėlės praturtino jo menišką sielą. Jis buvo mano įkvėpėjas. <…> Kai antrą kartą grįžau į Lietuvą, – prisimena A. E. Kulvietis, – nutaręs pasilikti protėvių žemėje, keliavau su savo paroda po įvairius Lietuvos miestus.“

 

Autorius yra išdrožęs nemažai ir didelių – 2 ir 3,5 m – kryžių. Jie puošia Kolumbijos lietuvių namus ir sodybas. Keletas sukurta Lietuvoje. 3 m aukščio stogastulpis, pastatytas kartu su lietuvių kalbos Klaipėdos universitete besimokančiais užsieniečiais studentais, stovi autoriaus kieme. Jo senelis buvo kilęs iš Ukmergės apylinkių.

Pasak Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus surengtos keliaujančios parodos kuratorės Rūtos Samuolytės, „trečiosios kartos lietuvio Alekso Eugenijaus Kulviečio-Suareso drožti kryžiai ir koplytstulpiai yra unikalus lietuviškos kryždirbystės tradicijos tąsos pavyzdys. Autentiškus lietuviškus kryžius Aleksas pamatė tik pirmą kartą lankydamasis Lietuvoje“.

 

„Senelis tokio tipo kryžius gaminti ir pardavinėti pradėjo gyvendamas karo pabėgėlių stovykloje Vokietijoje, – pasakoja kryždirbys. – Jis buvo vienas iš tokio pobūdžio, galima sakyti, „išeiviškų lietuviškų kryžių“ kūrėjų ir propaguotojų, leidžiančių tiems, kurie gyvena toli nuo Lietuvos, turėti miniatiūrinę namų peizažo kopiją toli nuo tėvynės. Taigi, mano idėja yra atnaujinti lietuviškų kryžių kelionę po pasaulį, supažindinant su šiuo paveldu lietuvių išeivių vaikus ir vaikaičius. O tą kelionės pradžią geriausiai įprasmintų paroda Ukmergės muziejuje ir mano senelio gimtosiose apylinkėse. Labiausiai tam tiktų Prezidento Smetonos, mano senelio kaimyno, dvaro kampelyje pastatytas stogastulpis. Jį galėčiau padaryti PLB padedant finansiškai, ir visi drauge pastatytume PLB suvažiavimo metu.“

Užugirio dvaro parkas Ukmergės r. Ukmergės kraštotyros muziejaus fotoarchyvo nuotr.
Užugirio dvaro parkas Ukmergės r. Ukmergės kraštotyros muziejaus fotoarchyvo nuotr.

Pasaulio lietuvių bendruomenės valdyba prašo savo auka prisidėti prie stogastulpio pastatymo. Aukas prašome pervesti į šias sąskaitas:

PLB sąskaita Lietuvoje – eurais. Gavėjas: Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovybė Lietuvoje. Sąskaitos numeris: LT58 7300 0100 0242 0520. Bankas – AB „Swedbank“. Banko adresas: Konstitucijos pr. 20 A, 03502 Vilnius. Banko kodas – 73000. SWIFT kodas – HABALT22. Paskirtis: Ukmergės stogastulpis.

PLB sąskaita Amerikoje – JAV doleriais. Gavėjas: Lithuanian World Community. Sąskaitos numeris: 3940 0714 5328. Bankas – Bank of America. Banko adresas: 2061 Diamond Hill Rd, Cumberland, RI 02864, USA. ABA numeris 026 009 593. SWIFT kodas – BOFAUS3N. Banko tel. 401 334 8791. Paskirtis: Ukmergės stogastulpis.

JAV ir Australijoje aukoti galima ir čekiu. AUSTRALIJOJE čekius siųsti adresu: Monika Čyplys, PO Box 205, Bankstown NSW 1885, Australia. JAV čekius siųsti adresu: Lithuanian World Community, Dr E. Bubnys, Treasurer, LWC Inc, 289 Abbott Run Valley Road, Cumberland RI 02864-3253, USA. Norint gauti išsamesnę informaciją, prašome rašyti el. paštu plbav@lrs.lt. Autorė yra PLB valdybos Viešųjų ryšių komisijos pirmininkė, „Mokslo Lietuvos“ redakcinės kolegijos narė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.