Ar universitetų sujungimas padvigubina veiklos kokybę?

„Planuodami tarptautinį susijungimą, sieksime pakeisti matematikos taisykles“, – taip ambicingus ateities planus apibrėžia antrai kadencijai ASU rektoriumi išrinktas profesorius Antanas Maziliauskas.

„Pastaraisiais metais pateikiami įvairūs pasiūlymai, kaip konsoliduoti aukštųjų mokyklų išteklius, optimizuoti tinklą, trumpai tariant, kaip sumažinti aukštųjų mokyklų skaičių ir pagerinti jų veiklą. Sutinku, kad reikia apie tai kalbėti, bet ne mažiau svarbus klausimas – ar universitetų susijungimas savaime padvigubina jų kokybę? Ne kiekybę?“ – retoriškai klausia ASU vadovas, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos viceprezidentas A. Maziliauskas.

Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius prof. Antanas Maziliauskas
Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius prof. Antanas Maziliauskas

„Mūsų universiteto veiklos profilis – gana aiškus ir apibrėžtas. Esame biologinių išteklių ir žemės ūkio srities studijų ir mokslo įstaiga. Pasaulyje vykstantys globalūs pokyčiai susiję su gyventojų skaičiaus didėjimu, maisto ir geresnės gyvenimo kokybės poreikiais, kintančio klimato sąlygomis, kai tikslas – pagaminti daugiau su mažesniu poveikiu gamtai, mums suteikia puikią galimybę dar labiau atsiverti pasauliui, tapti globalesniems.

Esame atviri pokyčiams ir atidžiai nagrinėjame įvairias galimybes, tarp kurių ir institucijų grupės (holdingo) su mokslo centrais steigimas. Savo ateinančių metų vizijoje esu numatęs ir jau pasiūlęs universiteto bendruomenei perspektyvesnę, nei nagrinėjama Lietuvoje, tarptautinę universitetų ir kitų mokslo įstaigų konsolidavimo kryptį. Mūsų netenkina skaičių suma „1 + 1 = 1“ arba „1 + 1 = 2“, nes susijungę du panašaus lygio universitetai nebūtinai taps stipresni ir sukurs reikiamą sinergiją. Mes sieksime paneigti nusistovėjusias taisykles, kad 1 ir 1 suma taptų bent jau 3“, – juokauja perrinktas ASU rektorius A. Maziliauskas.

 

Jis taip apibūdina savo idėją: „Akademinės veiklos išteklių konsolidavimui ir universiteto kryptingumo stiprinimui nagrinėjame perspektyvą kartu su BOVA (Baltijos šalių žemės ūkio, miškų ir veterinarijos universitetų tinklo) partneriais įsteigti Baltijos maisto ir žemės ūkio universitetą, kuris visų steigėjų interesais veiktų, pavyzdžiui, Briuselyje, ir kurio tikslai būtų:

1) konsoliduojant steigėjų žmogiškuosius išteklius, pritraukti maksimaliai galimą skaičių projektų mokslo, vystomojo bendradarbiavimo ir jungtinių programų veiklai;

2) kartu su steigėjais rengti ir vykdyti jungtines studijų programas;

3) įtvirtinti Baltijos šalių, kaip patraukliausio ir sparčiausiai augančio Europos regiono, įvaizdį ir kartu pasitarnauti steigėjų universitetų prestižo ir reitingų didinimui.

Mano vizijoje ASU yra stiprios tarptautinės institucijų grupės narys. Su Šiaurės ir Baltijos šalių giminingais universitetais bendrame NOVA-BOVA tinkle glaudžiai bendradarbiaujame jau nuo 1996 metų, – sako rektorius prof. A. Maziliauskas. – Sieksiu, kad ateinantys penkeri universiteto gyvenimo metai taptų jo išaugimu į prestižinį Lietuvos ir pasaulio universitetą.“

 

Apie prof. Antaną Maziliauską

 

Nuo 2011 m. – Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius, šio universiteto Vandens išteklių inžinerijos instituto profesorius, technikos mokslų daktaras. Pedagoginio ir mokslinio darbo stažas aukštojoje mokykloje – 36 metai. Tobulinosi Brandono universitete Kanadoje, Velso universitete Didžiojoje Britanijoje, Norvegijos žemės ūkio universitete, Europos universitete Tūre, Prancūzijoje. Yra trejus metus dirbęs dėstytoju Alžyre, Žemės ūkio ministerijoje – Žemės ūkio ir maisto departamento direktoriumi (1998–2001).

Anksčiau Aleksandro Stulginskio universitete ėjo dekano, prorektoriaus pareigas. Turi ilgametę tarptautinio konsultavimo patirtį. Dirbo Pasaulio banko ekspertu, konsultavo Nigerijos specialistus drėkinimo sistemų statybos klausimais. Dalyvavo Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) konsultacinėse misijose Dramblio Kaulo Kranto Respublikoje, Kazachstane ir Ugandoje. Buvo FAO projektų vertinimo misijų Malyje ir Jemene vadovu, FAO Pasaulinės specialiosios aprūpinimo maistu programos įvertinimo ekspertu. Vertino projektus, įgyvendinamus Čilėje, Bolivijoje, Ekvadore, Haityje, Nigeryje, Senegale, Mauritanijoje ir Ganoje. Moka anglų, prancūzų, rusų kalbas. Mokslinių interesų sritys: vandens ir dirvožemio ekosistemos, inovacijų partnerystės. Yra daugiau kaip šimto mokslinių publikacijų autorius. Parengta pagal Aleksandro Stulginskio universiteto pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.