Nėra atminties – nėra kultūros

Enciklopedija Lietuvai ir pasauliui

Gyvenate nepriklausomoje Lietuvoje? O gal šiuo metu gyvenate ne Lietuvoje? Gyvenote Lietuvoje sovietinės okupacijos laikais? O gal esate tas, kuriam teko laimė gimti ir gyventi nepriklausomoje prieškario Lietuvoje, kurią dažnai pavadiname smetoniškąja, prisimindami pirmąjį Lietuvos Prezidentą Antaną Smetoną? Tikriausiai jums teko gyventi įvairiais laikais ir kartais darbuotis ypatingomis, specifinėmis sąlygomis. Būtų šaunu, jei savo patirtį – tiek teigiamus, tiek ir neigiamus įspūdžius, perduotumėte ateities kartoms. Dabar atsirado galimybė atvirai ir išsamiai aprašyti, parodyti, papasakoti ne tik apie tai, KAS buvo daroma, bet ypač apie tai, KAIP, KODĖL ir KOKIOMIS SĄLYGOMIS tai buvo daroma.

 

Pasitelkiant informacines technologijas be apribojimų, kuriuos paprastai kelia tradicinės enciklopedijos, galima ir reikia pateikti Lietuvai ir pasauliui tekstu, garsais, nuotraukomis, judančiais vaizdais jūsų nepakartojamą, unikalią, kitiems kartais galbūt nelabai suprantamą patirtį. Tai galima padaryti pasitelkus elektroninėje erdvėje leidžiamą elektroninę enciklopediją – Enciklopediją Lietuvai ir pasauliui (ELIP). ELIP – lietuvius pasaulyje vienijanti jėga, grindžiama lietuvių kalbos ir kultūros puoselėjimu.

 

Enciklopedijos tikslas – kaupti, išsaugoti ir skleisti išsamią, vartotojui patogiai teikiamą informaciją elektroninėje erdvėje moderniomis informacinių technologijų priemonėmis apie lietuviškąją kultūrą Lietuvoje ir už jos ribų, kurią savanoriškai teikia labiausiai informuoti žmonės. Ši enciklopedija teikia informaciją kitaip nei „Vikipedija“, ypač akcentuodama Lietuvos kultūrai (plačiąja prasme) reikšmingus šiandienos reiškinius, praeities įvykius ir faktus, kaupdama kasdienybėje greitai pamirštamą informaciją apie buvusią veiklą, pavyzdžiui, apie nykstančias ir uždaromas mokyklas, įmones, gyvenvietes, bendruomenes. Šiuo metu ELIP yra daugiau kaip 6 mln. straipsnių. Kasdien ją aplanko apie 1000 žmonių.

 

ELIP leidybą tvarko informatikai visuomenininkai: Vitas Povilaitis (Lietuva): vpovilaitis@gmail.com, Skype: vpovilaitis, tel.: +370 655 04 010) ir Edvinas Giedrimas (JAV): ged159@gmail.com, Skype – gedvin, tel. +1 (860) 967 9437), skatindami prisidėti prie darbų talkininkus, gyvenančius Lietuvoje ir už jos ribų. Talkina Lietuvos kompiuterininkų sąjungos prezidentas dr. Saulius Maskeliūnas. Enciklopedijos leidybą kompiuterių ištekliais remia Vilniaus ir Vytauto Didžiojo universitetai. Pažiūrėti, kaip atrodo enciklopedijos medžiaga ir kaip į ją pateikti medžiagą, galima internete šiuo adresu: www.lietuvai.lt. Parengta pagal informacijos rengėjų pateiktą informaciją

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.