Pentagonas užsakė pagaminti šarvus iš voratinklio

JAV armija sudarė sutartį su privačia bendrove „Kraig Biocraft“, kuri turėtų sukurti  genetiškai modifikuotas voratinklio gijas, tinkamas neperšaunamų liemenių gamybai. vorasŠios sutarties suma nėra didelė, 100 tūkstančių JAV dolerių, ir panašu, kad kol kas tai bus tik tokios galimybės analizė.

Voratinklių privalumai žinomi jau seniai – jie yra atsparūs vandeniui, iki penkių kartų stipresni nei plienas, ir gali būti beveik dvigubai ištempti ir nesutrūkti.

Tačiau gaminti tokias gijas didesniais kiekiais, skirtingai nei šilko,  iki šiol nepavykdavo, nes vorai nepasižymi bendruomeniškumu ir neretai yra kanibalai. „Kraig Biocraft“ teigia bandysianti išspręsti šią problemą genų inžinerijos metodais, vorų DNR segmentą, atsakingą už voratinklio proteinų gamybą, įdedant į šilkverpių DNR.

Jei bandymai bus sėkmingi, Pentagonas žada dar investuoti 900 tūkstančių dolerių į tolesnius tyrimus. Tiesa, šarvinė medžiaga iš voratinklio nebūtų tvirtesnė už kevlarą, kuris dažniausiai naudojamas šarvinių liemenių gamybai. Tačiau medžiaga iš voratinklio turėtų kitą privalumą – ji būtų lanksti ir lengva, todėl tiktų apsaugos elementų, kuriems reikia lankstumo, gamybai, pavyzdžiui, rankų ir kojų sąnarių apsaugai.

 

Defence One: The Army is Testing Genetically Engineered Spider Silk for Body Armor

Craig Biocraft

Silkworms transformed with chimeric silkworm/spider silk genes spin composite silk fibers with improved mechanical properties

 

Daugiau:

Kanados įmonė užpatentavo kosminį liftą

JAV paskelbė apie pirmąjį naujo elektromagnetinio ginklo išbandymą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.