Šiaulių diena – Lietuvos mokslų akademijoje

Gegužės pabaigoje Lietuvos mokslų akademijoje įvyko išskirtinis renginys – Lietuvos mokslų akademijos narių visuotinis susirinkimas ir „Šiaulių diena“. Svarbiu akcentu tapo šio miesto savivaldybės ir LMA bendradarbiavimo sutarties pasirašymas. Ja remiantis žymiausi mokslininkai prisidės prie Šiaulių miesto mokslinio ekonominio potencialo, jo technologinės, socialinės ir kultūrinės raidos stiprinimo.

Iškilių krašto asmenybių portretų paroda  Lietuvos mokslų akademijoje Zenono Ripinskio nuotraukos
Iškilių krašto asmenybių portretų paroda Lietuvos mokslų akademijoje
Zenono Ripinskio nuotraukos

Neeiliniame LMA susirinkime šalia akademijos bendruomenės ir kviestinio svečio – Latvijos mokslų akademijos prezidento Ojaro Sparyčio (Ojārs Spārītis), dalyvavo gausi miesto savivaldybės atstovų ir Šiaulių universiteto mokslininkų delegacija, vadovaujama mero Artūro Visocko ir rektoriaus prof. Donato Jurgaičio. Tokios sutartys, pasak LMA prezidento prof. Valdemaro Razumo, padeda savivaldybėms geriau įvertinti savo potencialą ir efektyviau spręsti ekologines ir socialines problemas.

Šiaulių meras, pasveikinęs susirinkusius, pabrėžė: „Džiaugiuosi proga būti pačioje Vilniaus širdyje ir kalbėti apie Šiaulius – Saulės miestą, kurio vizija – atviras, veržlus ir saugus miestas. Šiauliai – ne tik ekonominį, bet ir mokslinį potencialą turintis miestas, regiono centras.“ A. Visockas akcentavo, kad Šiauliams, kaip sparčiai besivystančiam miestui, reikia žymiausių šalies mokslininkų paramos, sprendžiant ne tik mokslo ar studijų, bet ir kitus aktualius miestui klausimus. Kalbėdamas apie Šiaulius, jis išskyrė svarbiausią miesto akcentą – Šiaulių universitetą.

 

A. Visocko teigimu, miestas per pastaruosius metus padarė ryškią pažangą. Savivaldybei suaktyvinus bendradarbiavimą su universitetu ir kitomis miesto aukštosiomis mokyklomis, miesto biudžete numatyta lėšų moksliniams tyrimams, kurie yra aktualūs miesto bendruomenei, vykdyti. Savivaldybė remia universiteto mokslininkų idėją sukurti Šiaulių istorinės ir kultūrinės atminties žemėlapį, skirtą artėjančiam Lietuvos valstybės šimtmečiui. Antra, Šiauliai vieni pirmųjų ėmėsi iniciatyvos steigti STEAM atviros prieigos centrą, kuriame jaunimui bus sudarytos sąlygos kūrybiškai gilintis į inžinerijos, biologijos, robotikos ir kitas mokslo sritis. Trečia, siekiant paskatinti talentingus jaunuolius studijuoti ir po studijų likti dirbti mieste, numatyta 30 tūkst. eurų gabiausiems stojantiesiems į universitetą remti. „Miestas gali ir turi augti kartu su Šiaulių universitetu. Savivaldybės ir Lietuvos mokslų akademijos bendradarbiavimas, įtraukiant ir daugiau partnerių, atveria tam naujų perspektyvų“, – sakė meras.

Šiaulių universiteto atstovai Lietuvos mokslų akademijoje. Pirmasis iš kairės - rektorius prof.  Donatas Jurgaitis
Šiaulių universiteto atstovai Lietuvos mokslų akademijoje. Pirmasis iš kairės – rektorius prof.
Donatas Jurgaitis

Visuotiniame LMA narių susirinkime buvo išklausytas Šiaulių universiteto rektoriaus prof. Donato Jurgaičio ir Strateginio ir kokybės valdymo tarnybos direktorės dr. Renatos Bilbokaitės pranešimas „Šiaulių universitetas – regiono pažangos lyderis“. Rektorius supažindino akademijos narius su Šiaulių universiteto veikla, struktūra, misija, pagrindiniais universiteto strategijos tikslais. Pasak rektoriaus. poveikis regionui daromas „diegiant inovacijas, vystant žmogiškąjį kapitalą, plėtojant švietimą ir kultūrą“. Universiteto mokslininkai yra pasirengę dalyvauti, sprendžiant ne tik Šiaurės Lietuvos regiono, bet ir visos šalies aktualiausias problemas. „Stiprus universitetas reprezentuoja Šiaulių miestą ir prisideda prie jo pozityvaus įvaizdžio kūrimo“, – akcentavo rektorius.

Šiaulių meras Artūras Visockas ir LMA prezidentas Valdemaras Razumas pasirašo bendradarbiavimo  sutartį
Šiaulių meras Artūras Visockas ir LMA prezidentas Valdemaras Razumas pasirašo bendradarbiavimo
sutartį

Išklausius pranešimus, buvo pasirašyta LMA ir Šiaulių miesto savivaldybės bendradarbiavimo sutartis. Ši savivaldybė tapo devinta projekto, vykdomo įgyvendinant LMA bendradarbiavimo su regionais politiką, dalyve. Informacijos ir mokslo mainus, bendrų renginių organizavimą apimančio bendradarbiavimo siekis – ugdyti išsimokslinusią, kūrybišką, modernią bei pilietišką bendruomenę ir taip prisidėti prie visos Lietuvos klestėjimo.

Antroje renginio dalyje Šiaulių universiteto mokslininkai supažindino LMA narius su universitete vykdomomis studijų programomis, moksliniais tyrimais ir projektais. Miesto tarybos narys, istorikas prof. dr. Arūnas Gumuliauskas apžvelgė savivaldybės ir universiteto bendradarbiavimą, Sveikatos studijų katedros vedėja prof. dr. Liuda Radzevičienė pristatė regiono socialinės gerovės problematiką. Elektronikos ir elektros inžinerijos katedros doc. dr. Gediminas Valiulis papasakojo, kaip technologijos mokslų tyrimai, plėtojami Šiaulių universitete, tarnauja valstybės ir regiono pažangai. Viešojo administravimo katedros profesorė dr. Diana Šaparnienė pasidalijo įžvalgomis apie vietos savivaldą, o tarptautinio tinklo RENET koordinacinio komiteto vadovė dr. Vita Juknevičienė pristatė šio tinklo idėją, kviesdama LMA mokslininkus bendradarbiauti.

Apie savivaldybės ir universiteto  bendradarbiavimą pasakoja miesto tarybos  narys, prof. Arūnas Gumuliauskas
Apie savivaldybės ir universiteto
bendradarbiavimą pasakoja miesto tarybos
narys, prof. Arūnas Gumuliauskas

Susirinkimo dalyviai išklausė Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidento ir Lietuvos bankų asociacijos prezidento dr. Stasio Kropo pranešimą „Verslo, mokslo ir valdžios institucijų dialogas“, kuriame buvo apžvelgta Šiaulių banko veikla, skatinanti valdžios ir smulkiojo bei vidutinio verslo atstovų dialogą. Renginio pabaigoje Lietuvos mokslininkų sąjungos „Salduvės“ skyriaus pirmininkas prof. dr. Vaclovas Tričys LMA nariams ir svečiams pristatė iškilių krašto asmenybių portretų parodą. Parengta pagal Šiaulių universiteto Komunikacijos, rinkodaros ir neakademinės veiklos tarnybos pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.