Vietos bendruomenių diena?

Gal dar ir ne visi žinote, kad 2016-ieji buvo paskelbti Vietos bendruomenių metais. Mūsų redakcija gavo skaitytojos, turinčios didžiulę bendruomeninės veiklos patirtį, laišką. Skaitytoja klausia, kada derėtų minėti Vietos bendruomenių dieną? Tą dieną visos valdžios institucijos sukviestų bendruomeninio judėjimo aktyvistus, su jais nuoširdžiai pabendrautų, išklausytų jų pasiūlymus ir pageidavimus, papasakotų, kaip sekasi įgyvendinti anksčiau gyventojams (rinkėjams) duotus pažadus. Nors galimybių taip pabendrauti ir iki šiol buvo, tačiau bent jau Vietos bendruomenių (ir dar – „rinkiminiais“) metais tokia speciali diena politikams, ypač norintiems jais tapti, labai praverstų.

 

Minėta skaitytoja ne tik nusistebėjo, kad Vietos bendruomenių dienos net šiemet Lietuvoje nėra, bet ir ryžosi pasiteirauti, gal valdžia jau planuoja tokią dieną ar net visą savaitę (panašiai kaip Nacionalinę bibliotekų savaitę) skirti bendruomeninės veiklos skatinimui. Ji kreipėsi į labai solidžiu vardu pavadintą ministeriją, kurioje yra net specialus Šeimos ir bendruomenių departamentas. Jo darbuotojai tą laišką labai atidžiai išnagrinėjo ir tik šiek tiek pavėlavę atsakė, kad „nei Lietuvos Respublikos atmintinų dienų įstatyme, nei tarptautiniuose teisės aktuose nėra nustatyta vietos bendruomenių diena, kaip atmintina ir (ar) minėtina, todėl tokia diena atskirai nėra minima“. Valdininkai dar priminė, kad minėtinų ir atmintinų dienų sąraše jau yra daug dienų, „kurios yra svarbios ir aktualios, plėtojant bendruomeninę veiklą (pvz., Tarptautinė žmogaus teisių diena ir kt.)“.

 

Gavusi tokį solidų atsakymą, skaitytoja iškart atsivertė stalinį kalendorių, kad išsiaiškintų, kurias kitas datas vertėtų žinoti. Ir štai ką ji rado: sausio 25-oji – Kirmėlinė; kovo 3-ioji – Lėlių šventė (Hina-Matsuri); kovo 10-oji – 40-ies paukščių diena; kovo 21-oji – Tarptautinė miego diena, balandžio 4-oji – Lankomiausio puslapio diena, balandžio 17-oji – Sekretorės diena, balandžio 20-oji – Tarptautinė kovos su triukšmu diena, balandžio 25-oji – Pasaulinė pingvinų diena, balandžio 29-oji – Tarptautinė šokio diena, gegužės 13-oji – Buhalterių diena, gegužės 31-oji – Pasaulinė šviesiaplaukių diena. Paaiškėjo, kad liepos 6-oji sutampa su Tarptautine bučinių diena, o liepos 18-ąją minima Tarptautinė aludarių diena. O štai birželio 4-ąją galima lupti savo atžalas, nes tai – Tarptautinė agresijos prieš vaikus diena.

 

Bendravimo teorijos žinovai teigia, kad vienas iš svarbiausių šios teorijos teiginių yra: „Paverskite rūgščią citriną saldžiu limonadu.“ Taigi, Vietos bendruomenių diena galėtų puikiai pasitarnauti ir mokslo raidai. Tik įsivaizduokite: susirinktų bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų – sąjungų, draugijų ir asociacijų, entuziastai iš universitetų ir mokslo centrų, susitiktų su plačiąja visuomene – mokslo rezultatų vartotojais ir tyrimų užsakovais, papasakotų apie naujausius atradimus ir išradimus, pasikalbėtų apie tai, kiek mūsų valstybei reikia mokytų (diplomuotų) žmonių, padiskutuotų, kas svarbiau – docentas ar santechnikas (nebūtinai iš Ukmergės, kaip dainuodavo a. a. Vytautas Kernagis). Išsiaiškintų, kas čia pristeigė nesuskaičiuojamą gausybę universitetų. Gal net paaiškėtų, kad tariama tų universitetų gausa Lietuvoje – įžūlus melas, o jų sujungimas ir net pardavimas ar pirkimas neduos tokio efekto centriniam biudžetui, apie kurį valdžios koridoriuose dabar taip noriai tauškiama.

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.