Ant KTU sienos atgijo Leonardo da Vinčio amžinasis variklis

Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto pastato sienas puošia du meniniai projektai. Jaunasis menininkas Linas Kaziulionis vidiniame kieme esančio pastato lauko sieną puošiantį įspūdingą grafitį su Leonardo da Vinčio paveikslų herojėmis papildė antra menine instaliacija, vaizduojančia amžinąjį variklį.

nstaliacija, skirta Leonardo da Vinčio amžinojo  variklio projektui. Lino Kaziulionio nuotr.
Instaliacija, skirta Leonardo da Vinčio amžinojo
variklio projektui. Lino Kaziulionio nuotr.

Apie amžinąjį variklį (lot. perpetuum mobile), amžinąjį judėjimą dažnai kalbama ir tiesiogine, ir perkeltine prasme. Amžino variklio modelis simbolizuoja pradėtų darbų tęstinumą. Pasak fakulteto dekanės Eglės Butkevičienės, amžinojo variklio principas tapo ir fakulteto bendruomenės narių daugelio idėjų pagrindu. „Sudominti būsimus ir esamus studentus, įtraukti juos į akademinę veiklą, įsukti į prasmingų ir naudingų darbų ratą, taip sudarant galimybę kiekvienam gauti didesnį grįžtamąjį atsaką bei sukurti gražesnę ir geresnę akademinę aplinką ir visuomenę“, – apie piešinyje slypinčią idėją pasakojo E. Butkevičienė.

Įkvėpimo sėmėsi iš da Vinčio

Pasak istorinių faktų, Leonardas da Vinčis kritikavo visus išradėjų bandymus sukurti eilinį „stebuklingąjį ratą“, tačiau mintis, kad amžinasis variklis neįmanomas iš principo, aksioma tapo tik po 200 metų, kai 1775 m. Paryžiaus mokslų akademija liovėsi priimti tokių įrenginių kūrimo paraiškas. Visgi, Leonardo da Vinčio vandens malūno, sukamo jo paties keliamo vandens, paraiška buvo pripažinta, nepridėjus nė vieno kritiško žodžio.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.