Kvietimas siųsti paraiškas 2020 metais organizuoti Europos mokslo atvirąjį forumą (ESOF)

Europos mokslininkų organizacija „EuroScience“ kviečia valstybes, regionus, miestus bei nacionalinius, regioninius ir vietinius konsorciumus teikti paraiškas 2020 metais surengti Europos mokslo atvirąjį forumą (EuroScience Open Forum – ESOF). „EuroScience“ praneša, kad norėdama paskatinti Rytų ir Centrinės Europos valstybių mokslininkus aktyviau dalyvauti atviruose mokslininkų forumuose, teiks pirmenybę paraiškoms iš Rytų ir Centrinės Europos valstybių.

Euroscience_logo„EuroScience“ yra pelno nesiekianti Europos mokslininkų ir mokslu besidominčiųjų organizacija. Tai Europos valstybių įvairių mokslo sričių tyrėjų balsas, skatinantis pasaulinio masto mokslininkų diskusijas.

„EuroScience“ tikslai:

·         bendradarbiauti su politikos formuotojais, verslininkais bei visuomene, kuriant stipresnę Europą, naudojantis mokslo pasiekimais;

·         skatinti bendradarbiavimą, sprendžiant pagrindinius mokslo politikos, mokslininkų karjeros, teisių bei pareigų klausimais;

·         skatinti skaidrumą ir teikti informaciją apie Europos mokslo, technologijų ir inovacijų politiką;

·         skatinti mokslo pažangą siekiant žinių, gerovės, globalios plėtros bei reaguoti į įvairias disciplinas įtraukiančius globalius iššūkius.

„EuroScience“ įkūrė Europos mokslo atvirąjį forumą (ESOF) 2004 metais, kaip vienintelį europinio lygio forumą, kuriame mokslininkai, įvairių mokslo disciplinų mokytojai, žiniasklaidos, pramonės atstovai, politikai bei plačioji visuomenė galėtų diskutuoti, daryti įtaką bei vieni kitus informuoti apie esamą ir numatomą mokslo ir technologijų plėtrą, jų reikšmę visuomenei ir politikai.esof-logo

Europos mokslo atvirojo forumo (ESOF) tikslai:

·         pristatyti naujausius mokslo ir technologinius atradimus visose mokslo srityse;

·         skatinti Europos valstybių visuomenės dalyvavimą mokslo ir technologijų veikloje;

·         skatinti europinio masto dialogą apie mokslą, technologijas, visuomenę ir politiką, suteikiant erdvę tarpdisciplininiam bendravimui tarp plačiosios visuomenės narių, politikų, pramonės, žiniasklaidos atstovų ir mokslininkų;

·         tapti jaunųjų mokslininkų skatinimo priemone.

Priimančiajam miestui ESOF suteikia galimybę pritraukti aukščiausio lygio mokslininkus, politikus, verslininkus bei žiniasklaidos atstovus; pakviesti tūkstančius forumo dalyvių bei tapti 2020-ųjų metų Europos mokslo miestu.

„EuroScience“ atvirasis forumas gali vykti birželio – rugsėjo mėnesiais. Forumo trukmė – 5 dienos. Forumą sudaro šios programos: mokslinė (Science Programme), mokslo mieste (Science in the City Programme) ir parodų (Exhibitions) programos. Atskiras mažesnes forumo dalis sudaro karjeros (Career Programme), mokslo – verslui (Science to Business Programme) bei mokslo ir politikos programos (Science and Policy Programme).

Mokslinę programą sudaro atskiros teminės sekcijos, parenkamos konkurso būdu. Dažniausiai tai būna tarpdisciplininės temos, orientuotos į mokslinius pasiekimus visose mokslo srityse, įskaitant socialinius ir humanitarinius mokslus bei menus.

 

Programa „Mokslas mieste“ vyksta visame priimančiajame mieste. Šios programos tikslas – pritraukti įvairaus amžiaus plačiąją visuomenę ir skatinti žmonių dalyvavimą mokslinėje bei su mokslu susijusioje veikloje. Tikslinė šios programos auditorija – moksleiviai ir mokytojai, todėl programos įgyvendinimui svarbios esamos nacionalinės bei regioninės mokslo plėtros programos priimančioje šalyje. Šios forumo dalies renginiai gali būti spektakliai, filmų peržiūros, multimedijų pasirodymai, demonstraciniai eksperimentai bei atviros pamokos mokyklose, parodos, praktiniai renginiai muziejuose bei viešosios diskusijos. Ši programa gali būti kuriama atskirai arba derinama prie jau suplanuotų sporto, kultūros ar turizmo renginių priimančiajame mieste.

 

Parodų programoje įvairios mokslo ir su mokslu susijusio verslo organizacijos pristato savo veiklą programos dalyviams. Parodas planuojama rengti ir eksponuoti pagrindinėje renginio vietoje.
Karjeros programoje aptariamos kliūtys, su kuriomis susiduria tiek jaunieji, tiek ir vyresniojo amžiaus mokslininkai. Į šią forumo dalį kviečiami sėkmingai dirbantys mokslininkai susitikti su forumo dalyvių grupėmis. Skaitomos paskaitos, organizuojami tarpininkavimo renginiai.

 

Mokslo – verslui programoje aptariama kaip mokslo institucijos, mokslininkai bei studentai, universitetai bei mokslo populiarinimo ir švietimo sistema gali efektyviai susivienyti ir padėti plėtotis verslui. Dažniausiai aptariamos temos: verslo tinklai, atvirosios inovacijos, viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė bei naujos jų ryšių formos.

Mokslo ir politikos programoje vyraujančios temos: mokslas – politikai bei politika – mokslui. Atvirose diskusijose aptariami Europos bei nacionalinės politikos klausimai, nagrinėjama mokslo plėtotės politika bei mokslo institucijų veikla.

 

Forumas taip pat organizuoja mokslo ir poezijos sesiją (Science and Poetry session), savarankiškai save finansuojantį Europos mokslo televizijos ir naujųjų medijų festivalį (European Science TV and New Media Festival). Į forumą kviečiami pranešėjai plenarinėms sesijoms. Dienos pabaigoje, kuomet kiti renginiai nebevyksta, pagrindiniai renginio svečiai skaito savo pranešimus.

Forumo metu organizuojami socialinės paskirties bei kiti lydintieji renginiai. Kai kuriuos socialinės paskirties renginius „EuroScience“ organizuoja kartu su renginio rėmėjais. Pagrindiniai renginio rėmėjai gali organizuoti ir savo atskirus socialinius renginius, tačiau forumo organizatoriai sprendžia, kurie iš šių bus pristatyti kaip ESOF programos dalis. Kiti  lydintieji renginiai – mokslo ir su mokslu susijusių organizacijų atstovų susitikimai, vykstantys atvirojo forumo dienomis. Atrinkti lydintieji renginiai organizatorių sprendimu gali būti įtraukiami į renginio programą.

 

Forumo metu įvyksta iki 150 atskirų skirtingų formų renginių. Tai seminarai, diskusijos, pranešimai, multimedijų pristatymai, viešosios paskaitos, diskusijos, praktinės patirties renginiai, susitikimai su mokslininkais ir politikais. Daug dėmesio skiriama formoms, kurios pritrauktų jaunuosius mokslininkus.

Paraiškas pirmajam etapui reikia pateikti iki 2017 metų sausio 1d. šiuo elektroninio pašto adresu: office@euroscience.org. Išsamesnę informaciją rasite organizacijos svetainėje:  http://www.euroscience.org/news/call-bids-host-esof2020-now-open/ .

(Parengta pagal „EuroScience“ pranešimą. Iš anglų kalbos vertė Agnė Keršytė)

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.