Lietuvos studentams – stažuotė NASA centre

Būsimasis fizikas iš Vilniaus universiteto

Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentas Liudvikas Paukštė, grįžęs iš stažuotės Kinijoje, vėl krausis lagaminus kitai stažuotei. Rugpjūčio pabaigoje jis pradės keturių mėnesių stažuotę JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) Ameso mokslinių tyrimų centre.

„Pamatyti, kaip dirba tokios organizacijos, turbūt yra ne vieno noras. Džiaugiuosi, kad turėsiu tokią galimybę. Jos siekiau ne tik dėl to, kad gyvenimo aprašyme atsirastų eilutė apie stažuotę NASA. Man svarbesnė patirtis, kurią čia įgysiu“, – sako L. Paukštė. Jis prisidės prie biologinius darinius imituojančio optinio sensoriaus, fiziologiškai panašaus į musės akį, kūrimo, testavimo ir tobulinimo. Dėl panašumo šis sensorius ir vadinamas „Musės akimi“. Jis skirtas lėktuvų sparnų nuokrypiui matuoti realiuoju laiku. VU studentą iš pat pradžių sudomino šis projektas, nes atitiko studijų sritį ir interesus. Telekomunikacijų fiziką ir elektroniką studijuojantis L. Paukštė praktiką atliko VU Lazerinių tyrimų centre, kur išbandė 3D spausdintuvą. Ši patirtis studentui pravers ir Ameso mokslinių tyrimų centre.

Fizikos fakulteto studentas Liudvikas Paukštė naujus studijų metus pradės stažuote NASA Ameso mokslinių tyrimų centre. E. Kurausko nuotrauka
Fizikos fakulteto studentas Liudvikas Paukštė naujus studijų metus pradės stažuote NASA Ameso mokslinių tyrimų centre. E. Kurausko nuotrauka

Pernai NASA Ameso mokslinių tyrimų centre, esančiame Palo Alto, Kalifornijos valstijoje, stažavosi du Vilniaus universiteto studentai – iš Fizikos ir Gamtos mokslų fakultetų. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūrai 2014 m. pasirašius bendradarbiavimo sutartį su NASA, Lietuvos studentams atsivėrė galimybės padirbėti NASA tyrimų centre, naudotis jos infrastruktūra ir ištekliais, įgyti patirties bendradarbiaujant su NASA mokslininkais ir inžinieriais. Parengta pagal Vilniaus universiteto naujienų puslapį.

 

 

 

 

 

Studentė stažuosis NASA centre

 

Trečius metus inžinerinę informatiką studijuojanti Julija Semenenko kartu su trisdešimt atrinktų studentų iš viso pasaulio dešimt savaičių stažuosis NASA Ameso mokslinių tyrimų centre. Su Julija kalbamės apie lūkesčius, aistrą kosmosui ir laužomus stereotipus.

Esi būsimoji informacinių technologijų specialistė, bet važiuoji stažuotis į NASA.

Nuo vaikystės domėjausi astronomija, kosmosu, labai patiko žvaigždės, turėjau daug šios tematikos knygų. Jas pradėjau „krimsti“, vos tik pramokusi skaityti. Paaugusi pamaniau, kad galbūt astronomija ne visai tas dalykas, kurį norėčiau studijuoti, ir tuomet atrodau informatiką.

Kodėl susidomėjai stažuote NASA?

Kai Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) paskelbė konkursą šiai stažuotei, pagalvojau, o kodėl gi nepabandžius? Smagiausia, kad ši stažuotė apjungs tiek mano programavimo žinias, tiek jau minėtą vaikystės pomėgį. Neabejojau, jog bus didelis konkursas, labai daug talentingų žmonių, bet, pasirodo, viskas įmanoma.

Kaip reagavai, kai laimėjai šią stažuotę?

Kai sužinojau, kad važiuosiu į NASA, negalėjau patikėti! Kadangi atrinktiems užsieniečiams yra problemų dėl JAV vizos, laikas kiek nusikėlė.

Kokių lūkesčių turi? Ką tikiesi ten rasti, ko išmokti?

Labai įdomu pamatyti NASA Ames Research centrą, nes tai yra vienas iš didžiausių žmonijos mokslo centrų. Įdomu pamatyti, kokie žmonės ten dirba, kaip jie dirba, kokių lūkesčių, minčių, svajonių turi. Padirbėti su jais – stebuklinga galimybė. Dirbsiu su komanda, kuriančia atviro kodo programą mobiliems įrenginiams.

Ar IT srityje nesijauti vieniša tarp daugybės vaikinų?

VGTU studentė Julija Semenenko. VGTU fotoarchyvo nuotr.
VGTU studentė Julija Semenenko. VGTU fotoarchyvo nuotr.

Pirmame kurse iš 30 atėjusių studijuoti šios specialybės buvo vos 4 merginos. Visgi pastebėjau, jog paskutiniuoju metu tendencijos kiek keičiasi, vis daugiau merginų ateina į informatiką.

Kaip manai, kokios įtakos ši stažuotė turės tavo ateities karjerai?

Žinoma, gyvenimo aprašyme turint įrašą apie stažuotę NASA, atsidarys nemažai durų. Ar gausiu darbo pasiūlymą iš NASA, tikrai nežinau, bet tai būtų labai didelis iššūkis.

Ką norėtum veikti ateityje, baigusi studijas?

Visas programavimas man yra kaip savotiškas detektyvinis žaidimas: yra problema ir reikia rasti jos sprendimą. Randi sprendimą – aplanko malonus jausmas, kad štai, man pavyko! Tuomet sprendi jau kitą problemą, viskas vėl prasideda iš naujo. Informatikoje nėra monotonijos, visuomet turi sugalvoti kažką naujo, rasti klaidą, kasdien turi naują užduotį, naujus iššūkius. Parengta pagal VGTU Viešosios komunikacijos direkcijos pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.