Pakviestų studijuoti – 7 proc. daugiau nei praėjusiais metais

Pasibaigus pirmajam pagrindinio priėmimo į aukštąsias mokyklas etapui, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) praneša, kad šiemet pakviestųjų studijuoti į aukštąsias mokyklas sumažėjo net 17 procentų, iš jų – 3 procentais gavusių kvietimą į valstybės finansuojamas vietas. Tačiau, lyginant su 2015 m., pakviestųjų studijuoti į Vilniaus Gedimino technikos universitetą valstybės finansuojamas vietas skaičius išaugo 7 procentais: nuo 1207 – praėjusiais metais iki 1296 – šiais metais.

„Stebint bendrus rezultatus, VGTU išsiskiria padidėjusiu studentų skaičiumi ir toliau išlaiko aukštą poziciją Lietuvos aukštųjų mokyklų lyderių trejetuke. Tam nesutrukdė ir nuo 1,5 iki 2 pakeltas minimalus stojimo balas bei limituotas pakviestųjų skaičius, kai kuriose studijų programose stengiantis išlaikyti aukštą studijų kokybę. Mums svarbu ne tik kokiais balais įstojo, bet ir kokiais balais universitetą baigs“, – sako VGTU studijų prorektorius Romualdas Kliukas.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentai. VGTU archyvo nuotr.
Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentai. VGTU archyvo nuotr.

Į populiariausias VGTU studijų programas, kaip, pavyzdžiui, multimedija ir kompiuterinis dizainas bei bioinžinerija, buvo dvigubai daugiau pretendentų, o į orlaivių pilotavimo ir skrydžių valdymo programas pretendentų buvo net aštuonis kartus daugiau nei pakviestųjų studijuoti. „Kaip žinia, šiemet valstybė dvigubai padidino informacinių technologijų (IT) studijų finansavimą. Viešoje erdvėje džiaugiamasi, kad kai kurios IT studijų programos sulaukė kelių šimtų norinčių studijuoti, tačiau nekalbama apie tai, kiek bus priimta daugiau dėstytojų, kurie turi ne tik gerai išmanyti savo dalyką, bet ir turėti praktinių žinių bei edukologinių kompetencijų. Nuo to labai priklauso, kaip studentai gebės mokytis, spręsti problemas ir įsilieti į darbo rinką“, – sako VGTU studijų prorektorius.

 

Edukologinių kompetencijų didinimas VGTU yra privalomas visiems dėstytojams. Be to, apie dėstytojus ir dėstymo kokybę grįžtamąjį ryšį pateikia ir studentai kasmetinėse apklausose. Pasak Romualdo Kliuko, jei į darbo rinką vienu metu ateis keli šimtai specialistų, darbdaviai bus priversti žiūrėti į diplomo išrašą.

Žvelgiant į atskirų studijų programų populiarumą, tendencijos išlieka labai panašios: daugiausia studentų Vilniaus Gedimino technikos universitete pakviesta studijuoti į multimedijos ir kompiuterinio dizaino (137), kūrybinių industrijų (103), programų inžinerijos (119) bei statybos inžinerijos (110) studijų programas.

 

Nuo liepos 29 d. 16 val. iki liepos 31 d. 17 val. vyks antrasis pagrindinio priėmimo etapas, kurio metu Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrojo priėmimo informacinėje sistemoje stojantieji gali atnaujinti savo prašymą. Keisti galima tik pirmojo etapo prašyme nurodytų pageidavimų eiliškumą, tačiau neleidžiama įtraukti naujų pageidavimų ar keisti finansavimo pobūdžio.

 

Netrukus prasidės antrasis papildomas priėmimas į II pakopos studijas, tačiau jau po pirmojo etapo matyti, kad VGTU sulaukė daugiausia norinčių studijuoti magistro studijose. Šiemet jau gauta 1226 prašymai, pasirašyta 830 sutarčių. Tai jau dabar daugiau nei šimtu viršija praėjusių metų rezultatus po visų etapų. Kaip ir prieš metus, populiariausios išlieka šios programos: statinio informacinio modeliavimo, bioinžinerijos, informacinių sistemų programų inžinerijos, kūrybos visuomenės komunikacijos, ekonomikos inžinerijos studijų programos.

Parengta pagal VGTU Viešosios komunikacijos direkcijos pranešimą „Mokslo Lietuvai“

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.