Stažuotė Kinijoje pakeitė požiūrį į pasaulį

Šią vasarą būsimieji Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto ketvirtakursiai Rolanda Blinovaitė ir Liudvikas Paukštė turbūt atsimins visą gyvenimą. Telekomunikacijų fizikos ir elektronikos studentai pateko tarp dešimties Lietuvos studentų, kuriems nusišypsojo laimė vykti į dviejų savaičių telekomunikacijų bendrovės „Huawei“ organizuotą stažuotę Kinijoje. Rolandai su Liudviku, besidomintiems telekomunikacijų fizika, dalyvauti atrankoje pasiūlė universiteto Telekomunikacijų mokslo centro vedėjas doc. Kęstutis Svirskas.

 

Mokėsi kinų kalbos

Stažuotė buvo padalyta į dvi dalis. „Pirmoji savaitė Pekine buvo skirta kinų kalbai ir kultūrai. Lankėme kaligrafijos, piešimo pamokas, mokėmės kalbėti kiniškai. Turėjome puikią ir energingą kinų kalbos mokytoją. Nors pamokos trukdavo šešias valandas per dieną, tačiau laikas neprailgdavo. Grįžę sužinojome, kad kinų kalbos mokėmės viename geriausių Kinijos universitetų – Pekino kalbos ir kultūros universitete. Po tokių kursų pavyko net parduotuvėje susikalbėti“, – prisimena Rolanda. Visi stažuotėje dalyvavę studentai lankėsi Vasaros rūmų parke, Uždraustajame mieste, Tiananmenio aikštėje, kopė į Didžiąją kinų sieną.

Liudvikas su Rolanda turėjo galimybę užkopti ir į Didžiąją kinų sieną. Nuotrauka iš L. Paukštės archyvo
Liudvikas su Rolanda turėjo galimybę užkopti ir į Didžiąją kinų sieną. Nuotrauka iš L. Paukštės archyvo

Kas yra „Huawei“?

Antrą savaitę studentai praleido Šendžene, pagrindinėje „Huawei“ būstinėje. Šiai Kinijos telekomunikacijų kompanijai priklauso ištisas rajonas su universitetu, viešbučiais, biurais, mokymo centrais, parodų salėmis, parduotuvėmis. Šis paslaugų kompleksas skirtas darbuotojams mokyti ir jų kvalifikacijai kelti. Čia studentai klausė paskaitų apie optinius tinklus, 2G, 3G, 4G technologijas, atliko laboratorinius darbus, komandines užduotis: turėjo sukurti mobiliojo ryšio tinklą, prieigą prie interneto ir televizijos paslaugų. Jie susipažino su „Huawei“ produktais ir naudojimo galimybėmis.

Stažuotė padėjo susieti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus. „Neretai pas mus pritrūksta pabrėžimo, kur viena ar kita disciplina, kurią mokomės, „įsipaišo“, pritrūksta tarpdalykinio susiejimo“, – teigia Liudvikas. Dėl to studentams kyla klausimų apie vieno ar kito mokomojo dalyko reikalingumą ir praktinį panaudojimą. Studentų manymu, turimų žinių susiejimas į darnią visumą buvo bene didžiausias stažuotės privalumas.

 

Kitoks požiūris į darbą

„Ši kelionė pakeitė mano požiūrį į pasaulį. Pekine gyvena 23 milijonai žmonių. Paskutinėmis dienomis pradėjau galvoti apie žmogaus vertę. Neįsivaizduoju, kaip ją ir save suvokia patys kinai, kai jų tiek daug. Be to, ten kitoks požiūris į darbą ir santykis su valdžia, nes dauguma įmonių pavaldžios vyriausybei“, – Lietuvos ir Kinijos skirtumus vardija Rolanda. Pasak jos, iš kinų galėtume pasimokyti kitokio požiūrio į darbą. Ten, skirtingai nei pas mus, vertinamas bet koks darbas, net ir kasininko. „Apibendrinant būtų galima pasakyti, kad reikia nebijoti bet kokio darbo, didžiuotis juo ir atlikti kaip įmanoma geriau, – samprotauja Liudvikas. Rolanda priduria, kad iš kinų galėtume pasimokyti ir vidinės ramybės.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.