LR žemės ūkio viceministro kreipimasis

Mieli Lietuvos kaimų ir miškų, miestų ir miestelių darbštuoliai,

Lietuvos valstybė, taikiai žengianti į naują savo gyvavimo šimtmetį ir siekianti gerbūvio dideliems bei mažiems, susiduria su daugybe sudėtingų naujų ar anksčiau jau patirtų iššūkių. Emigracija, mažos produkcijos supirkimo kainos, dirvų ir melioracijos įrenginių prastėjimas, tuštėjantys ir nykstantys kaimai bei vienkiemiai, sunkmetis ne tik smulkiausiems ūkiams kelia daug nerimo visiems, nežiūrint nemenkų valstybės investicijų į regionus – kelių, poilsiaviečių ir aikščių tvarkymui, verslo kūrimui ir ūkių rėmimui. Atėjo laikas visiems pamąstyti ir apsispręsti, kaip gyvuosime ir atsilaikysime, kaip organizuosimės bei dalinsimės sunkumų naštą, kaip sutiksime, džiaugsimės ir švęsime garbingą Lietuvos jubiliejų.

 

Lietuvos mokslininkai ir valstybės pareigūnai, kuriantys atsinaujinusios, ūgtelėjusios, aukštesnės gerovės visuomenei planus, nori pasitarti su kaimo ir miesto šviesuomene, vietiniais išminčiais bei savu prakaitu auginančiais ir uždirbančiais kasdienę duoną žemdirbiais, kokia turi būti Lietuvos kaimo ir jos regionų ateitis, kaip turėtų jaustis užtikrintas dėl sodžiaus ir savo vaikų bei vaikaičių ateities žmogus.

 

Pailsėję po sėjos ar daržų ravėjimo, miško biržės valymo ar savos laiptinės, kiemo tvarkymo rašykite mums savo teisybę ir patirtį, kokia skaudi ji bebūtų. Dalinkitės vargais ir pasiekimais su visais bei spręskite – mūsų valstybė pati turi apsirūpinti pačiais kokybiškiausias pasaulyje pagrindiniais maisto produktais ir dalį jų eksportuoti. Ar turime imti paskolas bankuose ir pirkti juos tolimoje Argentinoje ar kituose pasaulio kraštuose? Turi gyvuoti ir smulkus, gerai organizuotas, tiekiantis artimiausioms mokykloms ir darželiams, kariuomenei ir ligoninėms sveikiausius produktus ūkis, kuriame dūzgia ir bites, ir krykštauja vaikai. Ar paliksime tik itin stambius, intensyvios chemizacijos ir mechanizacijos ūkius? Ar tenkinsimės trupiniais – keliais centais nuo perdirbėjų bei prekybininkų prekystalių, ar apginsime savo teises į orią, gerbiančią darbą produkcijos kainą?

 

Siųskite mums savus siūlymus, idėjas ir sprendinius ūkiams, kaimams ir regionams, kuriuos visus publikuosime internete, o geriausius premijuosime bei spausdinsime ir laikraščiuose, ir šimtmečiui skirtoje daugiatomėje “LIETUVOS KAIMO IR REGIONŲ ATEITIES KNYGOJE”. Kas bus nugalėtojai – spręsime visi kartu ir teisingiau nei “Eurovizija”: du trečdaliai svorio bus visų Lietuvos bendruomenių balsas.

 

Iniciatyvinės grupės vardu

Albinas Ežerskis
(Žemaitis nuo Šilalės, pakliuvęs pačion peklon į Žemės ūkio viceministro kėdę)

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.