Nauja magistrantūros programa

Tarpdisciplininė Kauno technologijos universiteto magistrantūros studijų programa „Aplinkos apsaugos vadyba ir švaresnė gamyba“ rengia darnų vystymąsi, aplinkos inžineriją, gamybos ir gaminių inžineriją, ekonomiką bei socialinius mokslus išmanančius specialistus. Tai – pirmoji Lietuvoje magistrantūros studijų programa, suteiksianti studentams integruotos inžinerijos kvalifikacijos laipsnį. Universiteto Aplinkos inžinerijos institute vykdoma naujoji studijų programa yra tarptautinės, QUESTE-SI akreditaciją turinčios studijos, kurių metu rengiami inžinerijos specialistai darniai pramonei.

 

Išmanys darnaus verslo principus

Mokslo žurnalo „Harvard Business Review“ (liet. Harvardo verslo apžvalga) 2015 m. išspausdintame straipsnyje buvo pateiktos trys didžiosios ateities tendencijos, skatinančios darnų vystymąsi. Tai: 1) išteklių mažėjimas ir augančios produktų bei paslaugų kainos; 2) klimato kaita ir su ja susiję ekstremalūs meteorologinių sąlygų pokyčiai; 3) radikalus, technologinėmis  inovacijomis pagrįstas skaidrumas. Šios tendencijos tapo ketvirtosios technologinės revoliucijos židiniu. Straipsnio autorius Andrew Winston teigia: „Specialistų, pasižyminčių tokiomis naujomis kompetencijomis, kaip sisteminis mąstymas, darnaus verslo kūrimas ir diegimas, integruotas technologinių ir informacinių sistemų taikymas, remiantis tvarumo kriterijais rengimas, smarkiai atsilieka nuo šiandienos poreikių.“

 

KTU Aplinkos inžinerijos instituto profesorė  Žaneta Stasiškienė
KTU Aplinkos inžinerijos instituto profesorė Žaneta Stasiškienė

Aplinkos inžinerijos instituto profesorė Žaneta Stasiškienė pažymėjo, kad naujoji magistrantūros studijų programa gali sumažinti šį atotrūkį: „Programos absolventai įgyja tokias šiuolaikiniam verslui ir pramonei būtinas kompetencijas, kaip gebėjimą kurti ir valdyti darnaus verslo santykius, turi sisteminių techninių žinių, projekto biudžeto planavimo pagrindų bei praktinių įgūdžių.“

 

Darbo užmokestis padidėjo beveik trečdaliu

Tiek verslo lyderiai, tiek pažangiųjų valstybių politikai pažymi, kad tokių specialistų paklausa sparčiai auga tiek Europos Sąjungoje, tiek visame pasaulyje. Verslas ir pramonė ieško integruotos inžinerijos specialistų, gebančių kūrybiškai ir efektyviai taikyti turimą sisteminį žinių bagažą ir kompetencijas, jungiančias technologinių bei socialinių mokslų sritis. Apie tokių specialistų poreikį prabilta ir Europos Komisijos, patariamosios tarybos posėdyje, vertinant ES programos „Horizon 2020“ praėjusio laikotarpio rezultatus. Tarybos nariai iš Belgijos, Norvegijos ir Izraelio siūlė skatinti darniosios inžinerijos specialistus rengiančių programų kūrimą aukštosiose mokyklose.

Posėdyje dalyvavusi profesorė Ž. Stasiškienė pasakoja: „Turėjau galimybę pristatyti KTU vykdomą studijų programą, rengiamų specialistų kompetencijas. Sulaukiau didelio klausimų srauto bei prašymo pristatyti studijų turinį Mokslo ir inovacijų direktorato Darnaus išteklių valdymo politikos skyriui. Tikiuosi, kad tokia informacijos sklaida atvers dar platesnes įsidarbinimo galimybes mūsų programos absolventams. Tarptautiniai statistikos šaltiniai rodo, kad darnios plėtros vadovaujančiųjų inžinierių atlyginimai, lyginant su 2004 m., išaugo daugiau kaip 31,34 proc. ir vidutiniškai siekia 105 000 eurų per metus“, – sakė Ž. Stasiškienė. Šių dienų versle atsiranda tokios naujos darbo vietos, kaip direktorius darniam vystymuisi, darnios plėtros projektų vadovas, darnių tiekimo grandžių vadovas, darnių gamybos inovacijų direktorius, darnios plėtros ir socialinės atsakomybės viceprezidentas. Jaunajai Lietuvos kartai tai puiki galimybė įgyti paklausią ir perspektyvią specialybę bei atverti platesnes duris pažangaus verslo plėtrai Lietuvoje.

tudijų programos vadovė Inga Gurauskienė KTU fotoarchyvo nuotr.
Studijų programos vadovė Inga Gurauskienė
KTU fotoarchyvo nuotr.

Pirmasis Lietuvoje integruotos inžinerijos magistro laipsnis

Studentai, įstojusieji mokytis 2016 m., turės galimybę įgyti Integruotos inžinerijos magistro laipsnį. Tai pirmoji Lietuvoje magistrantūros programa, suteiksianti integruotos inžinerijos kvalifikacijos laipsnį bendrosios inžinerijos kryptyje, integruojanti įvairias kompetencijas: aplinkos inžinerijos, gamybos ir gaminių inžinerijos, procesų, rizikų ir aplinkos valdymo, ekonomikos ir socialinių aspektų vertinimo. „Integruotos inžinerijos specialistai gebės kurti ir diegti inžinerinius sprendimus procesų, įmonės ar gaminio lygmenyje, taikant būvio ciklo ir poveikio aplinkai vertinimo priemones, švaresnės gamybos metodiką, optimizuojančią išteklių vartojimą. Jie gebės taikyti ekologinio projektavimo metodus, padedančius kurti produktus, pritaikytus žiedinei ekonomikai“, – pažymėjo šios studijų programos vadovė Inga Gurauskienė.

 

Didėjant šių studijų populiarumui ir darnios plėtros specialistų poreikiui, nuo 2016 m. Aplinkos apsaugos vadybos ir švaresnės gamybos studijų programa bus vykdomos ne tik Kaune, bet ir Panevėžyje. KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakultete galimybė studijuoti magistrantūroje bus suteikta kolegijos bakalauro laipsnį įgijusiems studentams, kurie išklausė papildomąsias studijas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.