Pigesnės ir aplinkai draugiškos statybinės medžiagos

Kauno technologijos universitete Statybos inžinerijos magistrantės Mantvydės Mičelytės atlikti tyrimai gali padėti verslininkams mažinti medžiagų gamybos išlaidas, prailginti jų naudojimo terminą ir utilizuoti atliekas. Dar bakalauro studijose į mokslinę veiklą įsitraukusi studentė prisidėjo, kuriant naujas statybines medžiagas, tobulinant ne tik jų gamybos procesą, bet ir skatinant ekologiškumą, panaudojant gamybines atliekas.

Pirmasis Statybos ir architektūros fakulteto studentės, kartu su kolegomis D. Kaminsku, D. Vaičiukyniene ir A. Kantautu, atliktas tyrimas – siekis prailginti portlandcemenčio naudojimo terminą. Studentai tyrimams pasitelkė ceolitinius priedus ir, komponuodami skirtingus šių priedų bei cemento santykius, tikrino atvejus, kada gauto gaminio tankis ir gniuždymo stipris yra optimalūs. „Prailgintas medžiagos naudojimo terminas leidžia ją ilgiau eksploatuoti. Tai galimybė pagerinti gaminių kokybę ir sumažinti gamybos išlaidas“, – pasakojo M. Mičelytė.

Nemodifikuota ceolitinė naftos katalizatoriaus  atlieka
Nemodifikuota ceolitinė naftos katalizatoriaus
atlieka
Modifikuota ceolitinė naftos katalizatoriaus  atlieka. KTU fotoarchyvo nuotr.
Modifikuota ceolitinė naftos katalizatoriaus
atlieka. KTU fotoarchyvo nuotr.

 

Antruoju tyrimu M. Mičelytė, kartu su KTU studentais Ž. Pažėraite ir V. Bocullo bei darbo vadove D. Vaičiukyniene, siekė rasti alternatyvą portlandcemenčiui. Tyrimus paskatino tai, kad minėtos medžiagos gamybos proceso metu į aplinką išskiria daug anglies dioksido. „Betono gamyboje, mažinant portlandcemenčio kiekį, kaip alternatyvą pasirinkome pramonines atliekas. Modifikuodami ceolitines katalizatoriaus atliekas, tyrėme medžiagą, kuria galima pakeisti dalį portlandcemenčio, t. y. sumažinti jo poreikį. Tyrėja nustatė, kad betonas, gautas naudojant jų siūlomą rišiklį, yra beveik dvigubai atsparesnis ugniai nei įprastas. Jo gamybai nereikia nei aukštos temperatūros, nei aukšto slėgio, o gamybos metu sunaudojamos pramoninės atliekos.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.