Suomijos mokslininkai sugalvojo, kaip maisto užsiauginti virtuvėje

Buitinis prietaisas, per savaitę iš augalų ląstelių užauginantis ingredientus sveikam jūsų patiekalui, nebėra tik mokslinės fantastikos vaisius. Privatus Suomijos VVT techninių tyrimų centras pristatė pirmąjį trimate spausdinimo technologija pagamintą „CellPod“ prototipą, kuris jau duoda derlių.

maistasVVT centro augalų biotechnologijų specialistai siekia sukurti buitinį prietaisą, kuris leistų visiškai nauju būdu užsiauginti, pavyzdžiui, sveikatai naudingų uogų. Apskritai paėmus, augalų ląstelių auginimas bioreaktoriuje nėra visiškai nauja idėja, tačiau vis dėlto tik pažangiausios šiuolaikinės technologijos leido sukonstruoti augalų ląstelių inkubatorių, kurį galima naudoti namuose ir kuris duoda derlių per savaitę.

Pirmasis veikiantis „CellPod“ prototipas savo išvaizda primena puikaus dizaino šviestuvą, todėl jį galima tiesiog padėti ant virtuvės stalo. VVT centro tyrėjai vis dar svarsto įvairias galutinio produkto idėjas, todėl glaudžiai bendradarbiauja su galimais vartotojais.

„Urbanizacija ir aplinkos problemos, kurias sukelia žemės ūkis, verčia ieškoti naujų maisto gamybos metodų, – teigia VVT centro mokslininkas Lauris Roiteris (Lauri Reuter). – „CellPod“ yra vienas iš galimų sprendimų. Jau visai greitai jis gali pasiūlyti vartotojams naują ir įdomų maisto gamybos būdą jų pačių namuose.“

Pagrindinė viso šio reikalo idėja yra ta, kad užuot auginus visą augalą, geriau imtis neatskirtų augalo ląstelių auginimo. Kitaip tariant, auginimui pasirenkamos tiktai geriausios augalų dalys. Tokios ląstelės savyje išlaiko visą augalo genetinį potencialą, todėl galima išgauti tas pačias gerąsias sudedamąsias dalis, tarkim, antioksidantus arba vitaminus, kuriuos rastume ir visame augale. Pavyzdžiui, maistinė tekšių ląstelių kultūros vertė yra panaši arba netgi geresnė nei pačių tekšių uogų. Tiesa, skonį dar reiktų patobulinti, nes kol kas jis labai švelnus ir neutralus.

 

Kol kas VVT centro tyrėjai arktinių gervuogių, paprastųjų katuogių ir tekšių ląstelių auginimui naudojo pačių turėtus šių uogų ląstelių kultūras. Tačiau „CellPod“ bioreaktorius maisto gamybą taip pat leidžia ir iš kitų, ne tokių tradicinių maistinių šaltinių, pavyzdžiui, beržų. Be to, bus galima ir atsirinkti, kurios maistinės savybės turėtų būti labiausiai akcentuojamos. Iš kitos pusės, tokių auginimo sąlygų kaip šviesos ir temperatūros optimizavimas taipogi gali paveikti galutinį produktą – visai kaip gamtoje.

 

Visus susidomėjusius naująja technologija VVT centro mokslininkai kviečia dalyvauti diskusijoje, kuri prieinama „Owela“ platformoje (http://owela.fi/cellpod). Vartotojų pageidavimai ir pastabos vaidina labai svarbų vaidmenį plėtojant pasiūlytą koncepciją.

 

New kind of local food grows in your own kitchen

Daugiau:

Augalai, išauginti grunte, panašiame į Marso, pasirodė tinkami maistui

Augalininkystės mokslo naujovių apžvalga

LED augalų lempoms neprilygsta net ir Saulė: miestuose augintos daržovės dar maistingesnės, nei kaimo laukuose!

Energingo olando receptas, kaip pakeisti pasaulį: mikro-daržovių revoliucija su atsinaujinančia energetika ir LED apšvietimu

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.