Filmas „Atgal į ateitį“ įkvėpė sukurti Saulės energija įkraunamus drabužius

Marčio MakFlajaus, pagrindinio Roberto Zemeckio režisuoto filmo-trilogijos „Atgal į ateitį“ personažo patys užsirišantys „Nike“ sportbačiai įkvėpė Centrinės Floridos universiteto (University of Central Florida, UCF) mokslininką sukurti siūlus, galinčius išsaugoti energiją. Tokie siūlai gali būti paprasčiausiai įausti į drabužius ar kitokius tekstilės gaminius.

Jei ši idėja pasirodytų gyvybinga – saugi, efektyvi ir nebrangi, tai ateityje gali reikšti proveržį dėvimų technologijų srityje – išmanųjį telefoną būtų galima pakrauti, jį tiesiog  įsidėjus į kišenę, drabužiai galėtų teikti energiją atšvaitams, kitiems nedidelės galios įrenginiams.

 

„Šis filmas suteikė man motyvacijos“, teigė siūlų kūrėjas Džajanas Tomas (Jayan Thomas). „Jei pavyktų sukurti savarankiškai galinčius įsikrauti drabužius, glėsime sukurti ir kai kuriuos daiktus, matytus šiame ir kituose fantastiniuose filmuose“.

Džajanas Tomas jau turi pasiekimų inovacijų srityje – pernai jis gavo „R&D 100“ apdovanojimą už elektros kabelių, kurie gali ne tik perduoti elektros srovę, bet ir ją kaupti, kaip akumuliatoriai, sukūrimą.

Jis taip pat kuria pusiau skaidrius saulės elementus, kurie gali būti dedami tiesiai ant langų, ir dalį šviesos praleistų, o dalį – verstų elektros energija.

 

Tokie siūlai – tai plonos, lanksčios ir lengvos vario juostelės, kurių vienoje pusėje yra saulės elementai, o kitoje – sluoksnis, kaupiantis energiją.

Šios vario juostelės gali būti tiesiogiai įaustos į medžiagą. Jei tik pavyks sukurti siūlus, kurie galės sukaupti pakankamai energijos, ši technologija galės padėti įveikti vieną iš pagrindinių įprastinių saulės elementų problemų – jie elektros energiją turi tiekti arba tiesiai į tinklą, arba į akumuliatorius, kas daro šią technologiją nemobilia. Įsikraunantis drabužis visur būtų kartu su žmogumi, ir bereiktų tik Saulės šviesos.

Energiją gaminančios ir kaupiančios vario juostelės įaudžiamos į medžiagą. Nuotr.: University of Central Florida
Energiją gaminančios ir kaupiančios vario juostelės įaudžiamos į medžiagą. Nuotr.: University of Central Florida

Tyrimas buvo paskelbtas lapkričio mėnesio žurnale „Nature Communications“.

 

Daugiau:

„Nike“ pagamino sportinius batelius, kurie užsiriša patys

Celiuliozė – elektros energijos kaupiklių gamybai

Kinijos bendrovė skelbiasi sukūrusi grafeno pagrindo elektroninį popierių

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.