Išskirtinio talento Lietuvos mokslo šviesulys

Vienam garsiausių Lietuvos mokslininkų ir išradėjų, habilituotam daktarui profesoriui, akademikui Kazimierui Ragulskiui šių metų spalio 15 d. sukako 90-eri. Savo autoritetu, produktyvia ilgamete moksline veikla, sukurta didžiausia Lietuvoje moksline mokykla, gausiais išradimais bei inovacijomis akademikas žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

K. Ragulskis už reikšmingus mokslo ir išradybos pasiekimus bei inovacijų sukūrimą įvertintas daugybe apdovanojimų. Jis – Lietuvos MA akademikas, SSRS MA narys korespondentas, trijų Lietuvos valstybinių premijų laureatas, keturių akademiko S. Vavilovo premijų laureatas, Lietuvos Ministrų Tarybos premijos ir Kazimiero Semenavičiaus premijos laureatas, Pasaulinės išradybos parodos ir SSRS liaudies ūkio pasiekimų parodos laimėtojas, nusipelnęs Lietuvos mokslo ir technikos veikėjas, nusipelnęs SSRS išradėjas, Chmelnickio nacionalinio universiteto (Ukraina) ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto garbės daktaras, Kauno technologijos universiteto profesorius emeritas, apdovanotas įvairiais garbės ženklais ir medaliais.

Akademikas K. Ragulskis skaito pranešimą Lietuvos mokslų akademijoje. Nuotraukos iš LMA Vrublevskių bibliotekos fondų
Akademikas K. Ragulskis skaito pranešimą Lietuvos mokslų akademijoje. Nuotraukos iš LMA Vrublevskių bibliotekos fondų

Akademikas, visą savo gyvenimą pašventęs virpesių tyrimams, dinamikai, banginiams procesams, sukūrė naują mokslinę sritį – precizinę vibromechaniką ir vibrotechniką, suformavo tos srities atskirų krypčių mokslinius pagrindus, sukūrė principus naujoms sistemoms sudaryti, kuriuos pritaikė inžinerinėje praktikoje. Jo suburta originali ir perspektyvi precizinės vibromechanikos ir vibrotechnikos mokslinė mokykla susitelkė Kauno politechnikos institute 1963 m. įkurtoje vibrotechnikos laboratorijoje, vėliau išaugusioje į mokslo centrą „Vibrotechnika“. Centre buvo atliekami fundamentiniai ir taikomieji tyrimai, spręstos aktualiausios problemos: sukurta precizinės vibromechanikos teorija ir jos pagrindinių sąvokų sistema; išplėtoti vibracinių smūginių sistemų savaiminės sinchronizacijos teoriniai pagrindai; detalizuota rotacinio tipo sistemų savisinchronizacijos teorija; sukurti nauji virpančių sistemų stabilizacijos principai ir jų teorija; išvystyta vibrosmūginių sistemų teorija, patobulinta vibrotechnikos tyrinėjimų metodika; sukurta precizinių sistemų identifikavimo ir diagnostikos pagal vibroakustinius procesus metodika, originali virpesių matavimo metodika, atlikti virpesių ir bangų transformavimo į valdomą judesį, sistemų struktūrų ir judesio trajektorijų dinaminio formavimo, dinaminių sistemų sinchronizacijos ir kiti tyrimai. Tyrimų rezultatai plačiai pritaikyti technikoje, medicinoje, žemės ūkyje, taikomojoje fizikoje, sporto inžinerijoje, kuriant mokslinę aparatūrą, skaičiavimo, aviacijos ir kosminę techniką, vibroelektroninius prietaisus, labai tikslius įrenginius.

 

Mokslo centre „Vibrotechnika“ sukurti vibrovarikliai buvo akivaizdžiai geresni už elektromechaninius. Jie sukeldavo kur kas mažiau virpesių, buvo lengviau ir tiksliau valdomi. Klaipėdos uostui pagaminti vibratoriai, kurie žiemą pašalina ledo sluoksnius nuo bokštinių kranų bėgių. Medikams sukurtos vibromedicininės lovos, vibroplatformos žmogaus plaučiams valyti, nuovargiui pašalinti, vibracinis siurblys vaistams dozuoti ir pan. Centre sukurti robotai manipuliatoriai, kurie gebėjo pastatyti sunkius daiktus tiksliai numatytose vietose. Tokie manipuliatoriai naudojami deimantų, dirbtinių kristalų ir kietųjų lydinių pramonėje. Sukurti įrengimai, kurie sumažina žalingą vibraciją ir smūgius arba juos visai eliminuoja, panaudojant aukšto dažnio mikrovibracijas, paprastas ir oro pagalves, elektromagnetinius ir elektrostatinius skysčius. Taip pat sukurti aukšto tikslumo įrenginiai, kurie padėjo nustatyti mašinų, laivų ir skraidymo aparatų patikimumą.

 

Kazimiero Ragulskio, vieno kūrybingiausių ir produktyviausių mokslininkų, mokslinės veiklos rezultatai atsispindi dešimtyse monografijų ir knygų, arti tūkstančio mokslinių straipsnių, šimtuose Lietuvos ir užsienio konferencijų pranešimų, apie 1750 išradimų. Akademiko moksliniai darbai skelbti ne tik Lietuvoje bei buvusioje SSRS, bet ir kitose valstybėse: JAV, Indijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje, Vengrijoje, Olandijoje.

K. Ragulskis jo įkurtame mokslo centre „Vibrotechnika“
K. Ragulskis jo įkurtame mokslo centre „Vibrotechnika“

Vykdydamas mokslinius tyrimus, K. Ragulskis daug dėmesio skyrė mokslininkams rengti. Jis buvo ne tik reiklus vadovas savo mokiniams, bet ir idėjų generatorius: pasiūlydavo jiems mokslinio tyrimo kryptį, patikėdavo rimtus uždavinius ir patardavo, kokiais metodais juos spręsti. Mokslo centre „Vibrotechnika“ buvo rengiami aukščiausios kvalifikacijos specialistai, išradėjai ir inovacijų kūrėjai. Mokslinį darbą pradedantys akademiko studentai išmokdavo naujos mokslo tiriamojo darbo metodikos, apibendrinti bei interpretuoti faktus, kelti problemas, patentuoti išradimus, atlikti ūkiskaitos darbus, bendrauti su mokslinio darbo užsakovais, t. y. jie nuolat keldavo savo mokslinę kvalifikaciją. Akademikas vadovavo beveik trims šimtams daktaro ir habilituoto daktaro disertacijų.

 

K. Ragulskio moksliniai darbai ir jo suburta originali ir perspektyvi precizinės vibromechanikos ir vibrotechnikos mokslinė mokykla išgarsėjo toli už Lietuvos ribų. Apie ją ir jos vadovą rašė SSRS, Vokietijos, Anglijos, JAV ir kitų šalių spauda. Tarptautinį K. Ragulskio ir jo kolegų pripažinimą, jų mokslinių tyrimų populiarumą, reikšmę, įtaką tolesnei mokslo raidai liudija gausūs jų citavimai. Web of Science duomenų bazės duomenimis, K. Ragulskio su kolegomis vien 2004–2014 m. publikuoti mokslo darbai pasaulio mokslininkų buvo cituoti 181 kartą.

 

K. Ragulskio mokiniai, tapę žymiais mokslininkais, pagarbiai ir šiltai prisimena savo mokytoją. Daugelis jų pabrėžia akademiko kompetenciją, novatorišką išradėjo mąstymą, entuziazmą, organizacinį talentą, įžvalgumą, išryškindami jo darbštumą, geranoriškumą, kūrybingumą, toleranciją. Darbas „Vibrotechnikos“ moksliniame centre prisimenamas kaip nuostabus gyvenimo ir kūrybinės veiklos tarpsnis, intensyvaus mokslinio darbo, atsakomybės, darbo drausmės, komandinio darbo ir kartu gyvenimo mokykla.

 

Knygos „Lietuvos mokslinės mokyklos 1945– 1990“ viršelyje yra ir akademiko Kazimiero Ragulskio nuotrauka
Knygos „Lietuvos mokslinės mokyklos 1945–
1990“ viršelyje yra ir akademiko Kazimiero
Ragulskio nuotrauka

Žymūs užsienio mokslininkai taip pat negaili pagarbių žodžių apie K. Ragulskį. Buvęs jo mokytojas Ivanas Artobolevskis K. Ragulskio suburtą mokslinę mokyklą apibūdino kaip neturinčią lygių, kuriai vadovauja talentingas mokslininkas. SSRS mokslų akademijos akademikas Konstantinas Frolovas K. Ragulskį išskyrė kaip labiausiai pasižymėjusį tyrimų vientisumu, kryptingumu, novatoriškumu, gebančiu kiekvieną idėją įgyvendinti, ją materializuoti. Olandijos profesorius A. D. de Pateris pažymėjo, kad mažoje Lietuvoje sukurta didinga tyrimų mokykla, vadovaujama įžymaus mokslininko K. Ragulskio. Italijos profesorė D. A. Roveta akademiką apibūdino kaip visame pasaulyje žinomą mokslininką, padariusį šiuolaikiniam mokslui ir technikai ypač aktualius išradimus. Kazimieras Ragulskis – vienas ryškiausių ir talentingiausių mokslo šviesulių, įrašytas į garbingą Lietuvos mokslo istorijos knygą. Linkime Jam stiprybės, ištvermės ir prasmingų darbų.

Autorė yra LMA Vrublevskių bibliotekos Mokslinės informacijos skyriaus vedėja

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.