Konferencija apie tausojančio ūkininkavimo sistemas

Spalio 4–6 d. Aleksandro Stulginskio universitete įvyko tarptautinė konferencija „AGROECO 2016“, skirta ilgalaikių tausojančio ūkininkavimo sistemų kūrimo, maisto saugos ir klimato kaitos kūrimo klausimams nagrinėti. Konferencijoje dalyvavo ir skaitė pranešimus mokslininkai iš įvairių valstybių mokslo institucijų: Latvijos, Estijos, Graikijos, Japonijos, Vokietijos, Nigerijos, Rusijos, Baltarusijos. Lietuvai atstovavo mokslininkai iš Lietuvos žemės ūkio ir miškų mokslų tyrimų centro, Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų, Vytauto Didžiojo ir Aleksandro Stulginskio universitetų.

Konferencija AGROECO – Aleksandro  Stulginskio universitete
Konferencija AGROECO – Aleksandro Stulginskio universitete

Konferencijoje sveikinimo žodį taręs Aleksandro Stulginskio universiteto prorektorius dr. Romualdas Zemeckis pasidžiaugė, kad labai aktualūs tausojančio žemės ūkio klausimai paskatino įvairių šalių mokslininkus atvykti į Lietuvą ir pasidalinti naujausių tyrimų rezultatais, aptarti glaudaus tarpdalykinio bendradarbiavimo galimybes. Pasak Lietuvos mokslų akademijos vardu kalbėjusio akademiko Zenono Dabkevičiaus, mokslo įstaigų tarptautinis bendradarbiavimas yra labai aktualus visai tolesnei agrarinių mokslų raidai, ieškant naujų tausojančio ūkininkavimo sprendimų. Gausiai susirinkusius mokslininkus, studentus ir verslo atstovus pasveikino Žemės ūkio ministerijos Ekonomikos departamento direktorius dr. Vygandas Katkevičius, o šeimininkų vardu – Agronomijos fakulteto dekanas profesorius dr. Viktoras Pranckietis.

 

Tokijo Metropolitano universiteto profesorius  dr. Takashi Kosaki. ASU fotoarchyvo nuotr.
Tokijo Metropolitano universiteto profesorius
dr. Takashi Kosaki. ASU fotoarchyvo nuotr.

Plenarinės sesijos metu Tokijo Metropolitano universiteto profesorius dr. Takashi Kosaki įtaigiai išdėstė tausojančio žemės panaudojimo, saugant dirvožemio išteklius, strategiją, o profesorius dr. Andrzej Bieganowski iš Lenkijos mokslų akademijos Liublino Agrofizikos instituto aptarė bioįvairovės išsaugojimo kryptis. Graikijos atstovas, dr. Vasileois Takavakoglou iš Aristotelio universiteto Tesalonikuose akcentavo ekologinių inovacijų svarbą, taupiai naudojant vandens išteklius žemės ūkyje. Nepaprasto dėmesio sulaukė Vokietijos Hohenheimo universiteto profesoriaus dr. Martino Kreeb pranešimas apie bioekonomikos ir bioenergetikos integraciją Europoje. Ilgalaikių tyrimų rezultatus analizavo Latvijos žemės ūkio universiteto profesorė dr. Zinta Gaile ir Estijos gyvybės mokslų universiteto atstovė dr. Evelin Loit.

 

 

Didžiulė temų įvairovė, labai įdomios, kartkartėmis net aštrios diskusijos, kilusios tarp mokslo ir verslo atstovų, rodo, kad ilgalaikiai dirvožemio, maisto saugos, klimato kaitos ir bioįvairovės išsaugojimo tyrimai yra itin aktualūs nūdienos gyvenime. Plati kultūrinė ir pažintinė programa padėjo konferencijos dalyviams išsamiau aptarti opias mokslo temas, užmegzti naujus tarpvalstybinius ir tarpdisciplininius ryšius, lankantis 9-ojoje miško, medžioklės, žvejybos ir gyvulininkystės technologijų parodoje „Sprendimų ratas 2016“, tuo metu vykusioje Aleksandro Stulginskio universitete ir Romualdo Majero ūkyje (Kauno r.).

 

Konferencijos AGROECO dalyviai
Konferencijos AGROECO dalyviai

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.