Nanostruktūrų ekspertui ir inovacijas diegiančiam chirurgui – Vilniaus universiteto garbės daktaro vardai

Spalio 11 dieną dviem iškiliems mokslininkams iš Vokietijos primins Vilniaus universiteto (VU) garbės daktaro insignijos – toga ir kepurė. Jomis iškilmingoje ceremonijoje, įvykusioje Šv. Jonų bažnyčioje, pasipuošė Vokietijos mokslininkai – Kelno universiteto profesorius Sanjay Mathuras ir Heidelbergo universiteto profesorius Peteris Schemmeris.

Sanjay Mathuras. E. Kurausko nuotr.
Sanjay Mathuras. E. Kurausko nuotr.

Prof. S. Mathuras pagerbtas už iškilius darbus medžiagų mokslo ir cheminės nanotechnologijos plėtojimo srityje, taip pat glaudžius mokslinius ryšius su VU, kurie tęsiasi beveik du dešimtmečius.

„Šį garbės daktaro vardą priėmiau kaip malonią staigmeną ir ryškų profesinės karjeros akcentą. Jis dar labiau sutvirtino mano įsitikinimą, kad tarptautiškumas ir įvairovė yra esminiai tvarios globalinės visuomenės bei vienos pasaulio vizijos elementai.

 

Pastaraisiais metais džiaugiuosi proga dirbti su nemažai talentingų Vilniaus universiteto Chemijos fakulteto tyrėjų ir studentų. Ypač norėčiau išskirti profesorių Aivaro Kareivos, Aldonos Beganskienės, dr. Rasos Rapalavičiūtės ir dr. Vladimiro Sivakovo paramą. Šie mokslininkai savo daktaro disertacijos tyrimus atliko mano grupėje ir itin prisidėjo prie abipusių ryšių stiprinimo. Glaudūs santykiai su Lietuva man leido atrasti naujų draugų ir kolegų“, – sakė Indijoje gimęs prof. S. Mathuras. Apgynęs daktaro disertaciją, jis išvyko iš savo šalies. Tuomet mokslininkas nė nepagalvojo, kad Vokietija taps jo antraisiais namais: „Tačiau viskas susiklostė puikiai. Didžiuojuosi šia dviguba kultūrine tapatybe, kuri man atvėrė nemažai naujų durų.“

 

Peteris Schemmeris
Peteris Schemmeris

Vokiečių chirurgui prof. P. Schemmeriui VU garbės daktaro vardas suteiktas už iškilius darbus chirurginės onkologijos, regeneracinės medicinos, inkstų, kepenų, kasos chirurgijos bei transplantologijos srityse ir glaudžius mokslinius ryšius su VU. Profesorius per garbės daktaro vardo suteikimo iškilmes pabrėžė, kad džiaugiasi, galėdamas skirti stipendijas VU doktorantūros studijas baigusiems stažuotojams ir jiems vadovauti. „Jaučiuosi įsipareigojęs ir privaląs tęsti glaudų bendradarbiavimą su Vilniaus universitetu. Mano siekis – suteikti, ypač jaunesniesiems kolegoms, kuo platesnę prieigą prie aukščiausios klasės chirurginės onkologijos, ypatingą dėmesį skiriant kepenų ir kasos chirurgijai bei chirurginei transplantacijai. Vilniaus universiteto kredo „Hinc itur ad astra“ nuo šiolei tapo ir manuoju“, – prisipažino prof. P. Schemmeris.

 

Naujuosius VU garbės daktarus pasveikinęs VU rektorius prof. Artūras Žukauskas pabrėžė, kad bendradarbiavimas su iškiliais Vokietijos profesoriais VU tyrėjus motyvavo siekti aukštesnių rezultatų, aktyviau įsitraukti į mokslinę veiklą, o studentams suteikė neįkainojamų žinių.

 

 

 

Akimirka iš VU garbės daktaro vardų teikimo iškilmių
Akimirka iš VU garbės daktaro vardų teikimo iškilmių

Parengta pagal VU Informacijos ir ryšių su visuomene skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.