„Tyrėjų naktis” kvies pažvelgti į mokslo ateitį

Paskutinį rugsėjo penktadienį Lietuvoje nuvilnijusios „Tyrėjų nakties” dalyviai turėjo galimybę aplankyti daugiau nei 327 renginius, vykusius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Molėtuose ir kituose šalies miestuose. Pirminiais duomenimis, šių metų „Tyrėjų nakties” renginiuose dalyvavo daugiau nei 250 mokslininkų, o apsilankė keliolika tūkstančių žmonių. Renginio organizatoriai jau pradeda planuoti kitų metų „Tyrėjų nakties“ atradimus, nes laukia nemažas iššūkis – supažindinti su mokslo ateitimi, kuri gali labai greitai persikelti į mūsų kasdienybę ir buitį.

Šių metų „Tyrėjų naktyje” netrūko įvairių atradimų, tačiau, vis labiau temstant, renginiuose ėmė karaliauti virtualioji tikrovė. Vakarinėje renginio dalyje, kuri vyko Vilniaus energetikos ir technikos muziejuje, patirti virtualių atradimų siekė daugiau nei 1700 įvairaus amžiaus žmonių. Didžiausio lankytojų dėmesio sulaukė laboratorija, kurioje žmonės patys galėjo išbandyti virtualiosios tikrovės akinius, fizikų ir lazerių šou bei prisijungti prie virtualiosios tikrovės. Pastarajame renginyje dalyvavo beveik 500 entuziastų, stebėjusių mūsų organizme gyvenančių bakteriofagų kovą su bakterijomis.

„Tyrėjų nakties“ vakarą Vilniuje virtualios tikrovės patirtis išbandė daugiau nei 600 žmonių
„Tyrėjų nakties“ vakarą Vilniuje virtualios tikrovės patirtis išbandė daugiau nei 600 žmonių

„Matant kasmet augantį žmonių susidomėjimą „Tyrėjų naktimi“, mūsų motyvacija nustebinti jus kaskart tik didėja. Suprantame, kad tai padaryti tampa vis sunkiau, todėl kitiems metams pasirinkome itin ambicingą – ateities mokslo technologijų – temą. Tai – plati, daugelį sričių aprėpianti tema, kurią atskleisti viešose įvairių Lietuvos miestų erdvėse bus nelengva užduotis, todėl ruoštis pradedame jau dabar.

Daugiausiai emocijų kasmet sukeliantis fizikų komandos N2 pasirodymas. Organizatorių fotoarchyvo nuotr
Daugiausiai emocijų kasmet sukeliantis fizikų komandos N2
pasirodymas. Organizatorių fotoarchyvo nuotr

Kaip tai turėtų atrodyti? Norime suteikti progą pasižvalgyti po atradimus ir technologijas, kurios greitai neatpažįstamai pakeis mūsų namus, gatves ir aplinką“, – sako kasmetę „Tyrėjų naktį” koordinuojančio Baltijos pažangių technologijų instituto direktorius dr. Tomas Žalandauskas. Anot jo, jau seniai pastebėta tendencija, kad „Tyrėjų nakties” lankytojų tikslas – ne tik išgirsti apie mokslinius pasiekimus, bet ir juos pamatyti, išbandyti, suprasti jų poveikį mūsų kasdienybei. Organizatoriai jau dabar pradeda ieškoti partnerių: mokslininkų, įmonių ir organizacijų, kurie padėtų kitų metų „Tyrėjų naktyje” ateities technologijų galimybes pademonstruoti kuo gyviau ir patraukliau.

Energetikos ir technikos muziejuje – paskutinės akimirkos prieš masinį pasinėrimą į virtualią tikrovę
Energetikos ir technikos muziejuje – paskutinės akimirkos prieš masinį pasinėrimą į virtualią tikrovę

„Tyrėjų naktis“ paskutinį rugsėjo penktadienį vyksta daugiau nei 30 Europos šalių, o pažinti mokslo rezultatus tą dieną kviečia daugiau nei 300 Europos miestų. Tai – Europos Komisijos iniciatyva, kurios tikslas – didinti mokslininkų pripažinimą visuomenėje, sudarant galimybę iš arti susipažinti su jų darbais ir pasiekimais. Daugiau informacijos: Tomas Žalandauskas, tomas@bpti.lt, +370 686 89 354; Jurga Buzytė, j.buzyte@spincomm.lt, +370 612 01 060.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.