Naujasis ledo tirpiklis: greitesnis veikimas, mažesnė korozija

Bendrovės „Baltkalis“ ir Kauno technologijos universiteto mokslininkų bendradarbiavimo rezultatas – naujasis patentuotas ledo ir sniego tirpiklis. Lyginant su technine druska, kuria dažniausiai žiemą Lietuvoje barstomi keliai, naujasis tirpiklis ištirpdo iki 20–25 proc. daugiau sniego ir ledo per tą patį laiką. Iki -25°C veikiantis „Ledo siaubas“ korozijos greitį sumažina iki 32 kartų, mažiau ardo betono ir gelžbetonio konstrukcijas, kelio trinkeles, chloridų poveikiui jautrius paviršius, tolygiai pasiskirsto ir ilgai išlieka ant kelio paviršiaus. Apie mokslo ir verslo bendradarbiavimą, produkto kūrimo eigą, iššūkius ir jo ateities perspektyvas pasakojo KTU Fizikinės ir neorganinės chemijos katedros docentė dr. Rasa Šlinkšienė.

Papasakokite apie naująjį produktą.

– Druskų, skirtų ledui ir sniegui tirpinti, naudojimą Lietuvoje reglamentuoja Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktoriaus 2013 m. birželio 6 d. įsakymas Nr. V-235. Įsakyme išdėstytas techninių reikalavimų aprašas yra taikomas medžiagoms ir mišiniams, kurie naudojami kelių priežiūrai žiemą. Ledą ir sniegą tirpdantis mišinys „Ledo siaubas“, kurį jau gamina „Arvi ir Ko“ įmonių grupės bendrovė „Baltkalis“, sukurtas pagal mokslinio tyrimo paslaugos sutartį tarp KTU ir šios bendrovės.

Ledo ir sniego tirpiklio kūrėjos - KTU Cheminės technologijos fakulteto mokslininkės: doc. dr. R. Šlinkšienė, doc. dr. R. Paleckienė ir doc. dr. N. Dukštienė
Ledo ir sniego tirpiklio kūrėjos – KTU Cheminės technologijos fakulteto mokslininkės:
doc. dr. R. Šlinkšienė, doc. dr. R. Paleckienė ir doc. dr. N. Dukštienė

Kokių sričių specialistai prisidėjo prie „Ledo siaubo“ kūrimo?

– Kuriant šį produktą, dalyvavo Cheminės technologijos fakulteto tuometinės Fizikinės chemijos katedros Chemijos inžinerijos srities neorganinių medžiagų technologijos mokslininkės doc. dr. R. Šlinkšienė ir doc. dr. R. Paleckienė bei tos pačios katedros elektrochemijos srities mokslininkė doc. dr. N. Dukštienė

Kiek laiko truko produkto kūrimas?

– Produktas buvo kuriamas dviem etapais. Pirmajame etape buvo parinkta preliminari ledą ir sniegą tirpdančio mišinio sudėtis ir įvertintas metalo atsparumas šio mišinio poveikiui. Vėliau buvo tikslinama mišinio sudėtis, siekiant kuo efektyvesnio veikimo ir mažesnės žaliavų kainos.

Kokius sunkumus teko įveikti kuriant šį mišinį?

– Didžiausias iššūkis buvo taip parinkti ir subalansuoti naudojamas žaliavas, kad produktas ilgai ir efektyviai veiktų žemoje temperatūroje. Laboratoriniai bandymai buvo atlikti nuo 0 iki -25 °C temperatūros sąlygomis. Siekėme, kad mišinys būtų chemiškai stabilus ir nepavojingas gaminant, sandėliuojant, naudojant, minimaliai agresyvus aplinkai. Reikėjo suderinti pagrindines ir papildomas medžiagas, parinkti atskirų komponentų koncentraciją, įvertinti mišinio poveikį ne tik ledui, bet ir metalui, betonui, avalynei.

Mišinys yra labai patvarus. Šiuo metu turime dvejų metų senumo produkto bandinį, kuris tebėra visiškai nepasikeitęs. Viena iš produkto sudedamųjų dalių yra plačiausiai mūsų šalyje naudojamas natrio chloridas, todėl šį produktą gali naudoti visos įmonės, prižiūrinčios kelius.

Kokioms rinkoms „Ledo siaubas“ yra tinkamas? Ar jis įveiktų ir norvegiškos ar kanadietiškos žiemos padarinius?

– Kuriant šį mišinį, pirmiausia buvo atsižvelgta į užsakovo aptarnaujamą rinkos dalį. Bendrovė „Baltkalis“ yra didžiausia techninės druskos, žiemą barstomos Lietuvos keliuose, tiekėjas Lietuvoje, todėl mišinys pritaikytas žemoms temperatūroms. Įvertinant kitus mišinio komponentus ir atsižvelgiant į kitose šalyse gaminamus bei naudojamus analogus, galima tikėtis, kad arba esamos sudėties, arba dar šiek tiek patobulintas jis būtų efektyvus ir atšiauresnio klimato sąlygomis.

Tirpiklis „Ledo siaubas“
Tirpiklis „Ledo siaubas“

Kuo šis produktas pranašesnis už kitus?

– Lietuvos rinkoje sniegui ir ledui tirpinti siūloma nemažai produktų, kurie gali būti naudojami kaip pakaitalas plačiausiai naudojamam natrio chloridui. Be kalcio chlorido, ant ledo galima berti karbamido trąšas. Lietuvoje yra kelios įmonės, kurios siūlo suomių ir ukrainiečių gaminamus ledo tirpiklius. Pavyzdžiui, siūlomas itin grynas kalcio chloridas arba jo mišinys su korozijos inhibitoriumi bei sniego ir ledo tirpiklis, pagamintas naudojant magnio chloridą

Mūsų sukurtas tirpiklis pasižymi ilgalaikiu poveikiu, labai vienoda granuliometrine sudėtimi. Tai pagerina jo išbarstymo tolygumą ir veikimo efektyvumą. Produktas, tinkamai jį sandėliuojant, yra labai stabilus, nedulka, nesušoka į gabalus. Dėl priedų, esančių mišinio sudėtyje, mažiau kenkia metalui, kelių dangai, avalynei. Naudotojų patogumui parduodamas ne tik palaidas, bet ir supakuotas į 5–10 kg praktiškas hermetiškas pakuotes.

Kokios produkto tobulinimo perspektyvos?

– Jos tiesiogiai priklauso nuo gamintojo planų ir poreikių, gaminant ir realizuojant šį mišinį Lietuvos ar užsienio rinkose. Parengta pagal KTU Rinkodaros ir komunikacijos departamento pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.