Naujosios Vyriausybės programa

Paskirtasis Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis gruodžio 6 d. Seimui pristatė paskirtuosius ministrus ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Lietuvos socialdemokratų partijos koalicijos parengtą XVII Vyriausybės programą. Valstybės raidos vizija ir siūlomi sprendimai paremti penkių darnų – darnaus žmogaus, darnios visuomenės, darnaus švietimo ir kultūros, darnios ekonomikos bei darnaus valstybės valdymo – principu.

vytisSocialinės apsaugos srityje įsipareigojama kurti palankią šeimai aplinką, remti paslaugas šeimoms teikiančias nevyriausybines organizacijas ir bendruomenes. Sveikatos apsaugos sistemoje siekiama veiksmingos ir skaidrios sveikatos apsaugos sistemos, gerinti darbo sąlygas medikams, užtikrinti efektyvią ligų prevenciją ir ankstyvąją diagnostiką, veiksmingą kovą su žalingais įpročiais, teikti pagalbą neįgaliems vaikams ir juos auginančioms šeimoms, pritaikyti aplinką ir paslaugas specialiųjų poreikių turintiems žmonėms.

 

Numatoma skatinti savarankišką, už savo sprendimus atsakingą vietos savivaldą, įgyvendinti efektyvią regionų politiką ir pasirengti regioninio valdymo reformai. „Ateities Lietuvos regioninė politika turi įtraukti ir suteikti galią vietos partneriams, bendruomenėms, verslui, nevyriausybinėms organizacijoms“, – rašoma programoje.

Vyriausybės programą pristato Premjeras Saulius Skvernelis. O. Posaškovos nuotr.
Vyriausybės programą pristato Premjeras
Saulius Skvernelis. O. Posaškovos nuotr.

Vyriausybės tikslas – sudaryti sąlygas ekonomikos vystymuisi, gyventojų gerovei ir aukštiems aplinkos kokybės standartams. Tam pasiekti numatomos keturios veiksmų grupės: darnaus gamtos ir žmogaus sambūvio skatinimas, rūpinimasis biologinės įvairovės išsaugojimu, aplinkosauginis visuomenės sąmoningumo skatinimas, konkurencingos ūkio politikos formavimas. Energetikos srityje prioritetai skirti atsinaujinantiems šaltiniams ir elektros tinklų sinchronizavimui su Vakarų Europa.

 

„Lietuvos kaime gyvena beveik trečdalis šalies gyventojų, todėl gyvybingo kaimo, tvarių jo bendruomenių išsaugojimas yra kertinis bet kurios atsakingos šalies likimą lemiantis vyriausybės uždavinys“, – tvirtinama dokumente. Numatoma stiprinti ūkininkų padėtį rinkoje, kurti konkurencingą kaimiškųjų vietovių ekonomiką, įgyvendinti žuvininkystės sektoriaus pertvarką.

Vyriausybės programoje – skurdo ir regioninės atskirties įveikimas: investicijos į darbo vietų kūrimą regionuose, regionų patrauklumas ir verslumas, kompleksinės paslaugos ir užimtumo galimybės pagyvenusiems žmonėms. „Lietuvoje susiklostė padėtis, kai turtingiausios apskrities gyventojo vidutinės pajamos beveik tris kartus viršija atitinkamą skurdžiausios apskrities rodiklį. <…> Mūsų tikslas yra sukurti darbo santykius, kurie skatintų žmones pasirinkti darbą ir gyvenimą Lietuvoje“, – pabrėžiama programoje.

 

Įgyvendinant švietimo finansavimo reformą bendrajame ugdyme numatoma pertvarkyti mokyklų finansavimo metodiką. Planuojama atsisakyti „mokinio krepšelio“ principo ir diegti „klasių komplektų“ modelį, nustatyti pedagogų etatinio apmokėjimo tvarką. Bus skiriamas dėmesys mokslinių tyrimų ir inovacijų plėtrai. Vyriausybė planuoja tobulinti paramos kultūrai sistemą, siekti visiems prieinamos ir įtraukiančios kultūros. Bus siekiama, kad stiprėtų regioniniai švietimo ir kultūros centrai: bibliotekos, jaunimo centrai ir kitos įstaigos bei kaimo bendruomenės.

Vyriausybė sieks užtikrinti skaidrią viešųjų finansų politiką, įtvirtinti paprastesnę ir teisingesnę mokesčių politiką, subalansuoti pensijų sistemą, mažinti šešėlinę ekonomiką. Planuojama nustatyti keturių pakopų pensijų sistemą, o nuo 2017 m. liepos 1 d. padidinti vidutinę senatvės pensiją 40 eurų. Analizuojama galimybę sujungti darbdavio ir darbuotojo mokamus mokesčius. Bus siekiama didesnio teisinės sistemos atvirumo ir skaidrumo, mažinti valstybės įstaigų skaičių, siūlyti Seimo rinkimus organizuoti metų pradžioje, neleisti parlamentarams eiti ministrų pareigų, stiprinti kovą su korupcija. Vyriausybė sieks užtikrinti veiksmingą užsienio ir viešojo saugumo politiką.

Paskirtieji XVII Vyriausybės ministrai
Paskirtieji XVII Vyriausybės ministrai

Posėdyje į Seimo narių klausimus atsakė paskirtieji ministrai: aplinkos – Kęstutis Navickas, energetikos – Žygimantas Vaičiūnas, finansų – Vilius Šapoka, krašto apsaugos – Raimondas Karoblis, kultūros – Liana Ruokytė-Jonsson, socialinės apsaugos ir darbo – Linas Kukuraitis, susisiekimo – Rokas Masiulis, sveikatos apsaugos – Aurelijus Veryga, švietimo ir mokslo – Jurgita Petrauskienė, ūkio – Mindaugas Sinkevičius, užsienio reikalų – Linas Linkevičius, vidaus reikalų – Eimutis Misiūnas, žemės ūkio – Bronius Markauskas. Po pristatymo Vyriausybės programą svarstys Seimo frakcijos ir komitetai. Programos svarstymas ir tvirtinimas numatomas gruodžio 13 d. Po programos patvirtinimo planuojamas Vyriausybės narių prisaikdinimas.

Parengta pagal LR Seimo praneši­mą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.