Rektoriai Vyriausybei siūlo imtis esminių reformų

Formuojantis naujai LR Vyriausybei ir planuojant skirti didelį dėmesį švietimui bei mokslui, Lietuvos universitetų rektorių konferencija pateikė dvylika siūlymų pokyčiams Lietuvos aukštojo mokslo sistemoje įgyvendinti. „Vertiname naujos Vyriausybės sprendimą švietimui skirti prioritetinį dėmesį, todėl tikimės, kad aukštojo mokslo plėtros strategija ir planas bus

VGTU rektorius, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas Alfonsas Daniūnas. VGTU fotoarchyvo nuotr.
VGTU rektorius, Lietuvos universitetų
rektorių konferencijos prezidentas
Alfonsas Daniūnas. VGTU fotoarchyvo nuotr.

susieti su studijų kokybės gerinimu, derės su nacionaliniais siekiais tokiose srityse, kaip inovacijų kūrimas, darbo jėgos pritraukimas ir kvalifikuotų užsieniečių integracija“, – sako Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas.

 

Pasak A. Daniūno, parengti pasiūlymai atspindi siekį atkreipti Vyriausybės dėmesį į pastaruoju metu aukštajam mokslui labai aktualius uždavinius bei Lietuvos universitetų rektorių pasirengimą konstruktyviam dialogui, svarstant aukštojo mokslo politikos klausimus. Šiuo metu vienas jautriausių klausimų – universiteto tinklo optimizacija. Rektoriai siūlo optimizuoti universitetus, kolegijas ir mokslo institutus, panaudojant aukštojo mokslo sistemoje esančius išteklius. Taip pat kalbama apie Valstybinę universitetų bendrabučių ir socialinės infrastruktūros atnaujinimo programą, kuri padėtų sudaryti studentams tinkamas gyvenimo sąlygas ir dabar pagal patikėjimo sutartis valdomo nekilnojamojo turto perdavimą valdyti universitetinėms aukštosioms mokykloms nuosavybės teise.

 

„Iki šiol dėl nesamo tikslaus reguliavimo, ūkio ir administravimo išlaidos būdavo skirstomos neefektyviai, todėl siūlome jas skirti pagal gaunamų valstybės finansuojamų studijų vietų skaičių. Tai padėtų užtikrinti, kad valstybės nefinansuojamų studijų kaina nedidėtų dėl administravimo ir ūkio išlaidų“, – sako A. Daniūnas. Nuo 2008 m. valstybės skiriamų lėšų dydis švietimui nesikeičia, todėl rektoriai siūlo bent 5 proc. kasmet padidinti studijų krepšelį, kad būtų pasivytas kainų augimas.

Parengta pagal Vilniaus Gedimino technikos universiteto Viešosios komunikacijos direkcijos pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.