Ką daryti, kad sužibėjęs talentas neužgestų?

Vasario 2-4 d. apsilankiusieji Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ (Laisvės pr. 5, Vilnius), kur vyks XV tarptautinėje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda „Studijos 2017“, ne tik gaus vertingos informacijos apie Lietuvos aukštąsias mokyklas ir jų siūlomas studijų programas, priėmimo sąlygas, bet taip pat sužinos, kaip atpažinti, auginti savo talentą bei atrasti save standartizuotoje švietimo sistemoje.

KTU stendas 4Diskusija „Kaip atrasti save standartizuotoje švietimo sistemoje?“, kurios dalyviai – filosofas Nerijus Čepulis, „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas, pedagogė, verslininkė Austėja Landsbergienė, rašytoja ir Ministro Pirmininko patarėja švietimui ir mokslui Unė Kaunaitė bei KTU Studentų atstovybės prezidentas Tautvydas Šimanauskas– vyks vasario 3 d. 15 val.

„Litexpo“ parodų rūmuose vyksiančią diskusiją moderuos politologas Ainius Lašas. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas pagrindinėje KTU „Facebook“ paskyroje.

 

Gebėjimai ≠ talentas

Kaip kiekvienas asmuo gali atrasti save ir būti geriausias kokioje nors srityje, savo pranešime pristatys KTU Karjeros ir ugdymo centro vadovė Lina Slavickaitė. Vasario 2 d. 14 val. mentorė ir fasilitatorė jaunimo ugdymo projektuose skaitys pranešimą „Augink (savo) talentą“, kuriame susirinkusiems atskleis 11 talento ugdymo dėsnių.

„Ši tema tarsi savaime kalba dviem klausytojų auditorijoms: tiems, kurie gali ir turi auginti talentus – tėvams, pedagogams, mokyklos bei akademinei bendruomenei, ir tuo pat metu skelbia žinutę pačiam jaunuoliui“, – apie savo pranešimo idėją kalbėjo L. Slavickaitė.

Talento atpažinimas – tai nenutrūkstantis procesas. „Nuolatos kintančiame pasaulyje turime reaguoti operatyviai, ypač vaiko raidos amžiuje, kuomet norai ir galimybės persipina su gebėjimais ir talentu. Svarbu įvertinti ar tai, ką jaunas žmogus mėgsta ir daro su meile, yra tai, ką jis gali daryti geriausiai“, – pažymėjo L. Slavickaitė.

 

Talentas savaime nekuria vertės

L. Slavickaitės teigimu, aukštoji mokykla suteikia beribes galimybes savo talento paieškai, tačiau jam atrasti, keistis, bręsti ir tobulėti būtina aplinkinių pagalba.

„Karjeros kelias prasideda gerokai anksčiau nei studijos universitete, t. y. palaipsniui atpažįstant savo gebėjimus, pomėgius ir interesus, o karjeros valdymo kompetencijos įgyjamos studijų metu“, – pažymėjo pranešimą „Augink (savo) talentą“ skaitysianti L. Slavickaitė.

Pašnekovės nuomone, turimas talentas savaime nekuria vertės, neveda į priekį. Degančios akys yra tai ko reikia, kad talentas būtų įveiklintas ir pasiektų puikių rezultatų. Talentą ir norą dirbti turinčiam žmogui taip pat padeda įkvėpimo suteikiantys ir motyvuoti mokantys žmonės bei kūrybiškumą skatinanti aplinka.

„Fragmentiškumas eina koja kojon su populiarumu. Populiarumas yra laikinas, jei jo priežastis nėra profesionalumas. Aukščiausio lygio talentai yra visapusiški, jie pasiekia aukštą sąmoningumo lygį, nuosekliai planuoja, įvertina aplinką ir rinkos poreikius, nuolat atsinaujina, turi mentorius, ieško pažangių sprendimų. Su šiais komponentais, talentas gali jaustis daug tvirčiau ir ne tik išlaikyti sėkmę, bet ir ją auginti“, – neabejoja KTU Karjeros ir ugdymo centro vadovė.

 

Pirmoji pažintis su universitetu

L. Slavickaitės teigimu, KTU ypatingą dėmesį skiria talentų ugdymui: „Investuojame į juos įvairiomis formomis – atpažįstame talentingiausius ne tik pagal jų pasiekimus mokykloje ar studijų metu, taikome įvairius mokslinius metodus, testus, ekspertinius pokalbius, kurie leidžia atsiskleisti net ir pačiam nedrąsiausiam, bet gabumų ir talento turinčiam jaunuoliui“.

Universitete taikoma praktika bus panaudota ir KTU stende XV tarptautinėje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodoje „Studijos 2017“. Atlikę specialų testą, būsimi studentai galės įsivertinti, kokių gabumų jie turi ir ką dar reikėtų tobulinti, norint tapti kandidatu į naująją KTU talentų akademiją „GIFTed.COMM“.

 

L. Slavickaitės nuomone, studijų mugė yra puiki erdvė pažinimui ir bendravimui. Tokio renginio metu studentas pradeda pažintį su ateities universitetu – vieta kurioje ne tik studijuos, bet ir atras naujas galimybes, žmones, požiūrius, ims planuoti ir valdyti savo karjerą.

„Universitetas studijų mugės metu „bendrauja“ su ateitimi – būsimais studentais – naujomis ir netikėtomis idėjomis, užsidegimu, nauju požiūriu į studijas ir universiteto teikiamas galimybes. Tai vieta, kur moksleivių, jų tėvų, mokytojų poreikiai ir lūkesčiai susitinka su universiteto sprendimais ir inovacijomis. Tai vieta kur kuriama sinergija“, – sakė ji.

Taip pat, siekiant padėti moksleiviams įvertinti savo galimybes, renkantis norimas studijas, KTU stende vyks karjeros planavimo konsultacijos, kurios padės atsakyti į klausimą, kokia specialybė pagal turimas žinias ir gebėjimus, bus tinkamiausia ateityje.

 

Tiesiausias skrydis į išsilavinimą

Dešimčių tūkstančių lankytojų kasmet sulaukianti tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda „Studijos“ skirta ne tik vyresniųjų klasių moksleiviams, bet ir jų tėvams, mokytojams bei visiems, kurie domisi aukštojo mokslo pasiūla Lietuvoje.

Tarp 133 „Studijos 2017“ renginio dalyvių – ir Kauno technologijos universitetas, kuris kaip ir praėjusiais metais, išsiskirs oro uostą primenančiu stendu, 2016 metais stebinusiu ir traukusiu visų dalyvių akį.

 

Pasitelkus oro uosto, kuriame avialinijos siūlo skrydžius skirtingomis kryptimis, analogiją, KTU būsimiesiems studentams žaismingai pristatys Universitetą – supažindins su priėmimo sąlygomis, studijų programomis, antrojo diplomo galimybėmis ir gretutinėmis studijomis, karjeros bei verslo perspektyvomis, tarptautinėmis mainų programomis, stažuotėmis, universitete veikiančiomis sporto rinktinėmis, meno kolektyvais bei kitomis organizacijomis, gyvenimo bendrabučiuose sąlygomis.

Iš viso bus pristatytos 47 bakalauro, iš kurių 16 dėstoma anglų kalba, ir 59 magistrantūros, iš kurių 24 dėstomos anglų kalba, bei 19 gretutinių KTU studijų programų.

KTU atstovai taip pat papasakos apie pirmąją Lietuvoje kompleksinę mentorystės programą, kuri studentams suteikia galimybę rinktis iš penkių skirtingų tipų mentorių: pradžios mentoriaus, akademinio patarėjo, karjeros mentoriaus, tyrimų mentoriaus ir tutoriaus.

 

Skrydis virtualiu parasparniu

KTU stendo lankytojai gaus ne tik visą išsamią informaciją iš apmokytų studentų-savanorių bei dėstytojų, bet taip pat gaus „skrydžio bilietus“ su visa aktualia informacija apie bakalauro ir magistrantūros studijų programas.

KTU renginio dalyviams leis ne tik apžiūrėti, bet ir patiems išbandyti įdomiausius išradimus bei kuriamas technologijas – nuo robotų ir virtualios realybės, vaikštant po pastato erdves, iki pažinties su stilizuotu „Monos Lizos“ piešiniu, puošiančiu vieno iš KTU bendrabučių sieną.

KTU stende netrūks ir interaktyvių pramogų. Viena tokių – interaktyvus fotografijos taškas, kur visi norintys galės nusifotografuoti ir gauti momentinę nuotrauką.

 

Universitetas mugės lankytojams taip pat suteiks galimybę virtualiu parasparniu paskraidyti po KTU Studentų miestelį, išbandyti savo miklumą robotizuotame žaidime „Candy Grabber“. Apsilankiusieji prie KTU stendo taip pat galės patikrinti savo pusiausvyrą ant specialaus matuoklio „Balance System™ SD“.

„Inovacijos alėjoje“ bus eksponuojami trys mikroklimato (oro kokybės, – red. past.) stebėsenos instrumentai, kurie realiu laiku fiksuoja nano dalelių koncentraciją ore, anglies dioksido bei kitų dujinių teršalų koncentracijas. Moksleiviai galės stebėti, kokia oro kokybė yra tam tikru momentu, kokią taršą generuoja pats žmogus, esantis arti matavimo prietaisų.

KTU organizuojamų diskusijų ir pranešimų programa „Studijos 2017“: https://www.facebook.com/events/220998755031760/

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.