LEU geografai visuomenei pateikė ežerų batimetrijos duomenis

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) geografai visuomenei pateikė septyniasdešimties Lietuvos ežerų ir tvenkinių batimetrijos duomenis. Didžiąją dalį batimetrijos duomenų suskaitmenino geografijos specialybės studentai, vadovaujami Geografijos ir turizmo katedros lektoriaus Marijaus Pilecko.

batimetrijaLietuvos ežerų batimetriniai planai skenuojami ir skaitmeninami per GIS dalyko pratybas, rengiant kursinius ir bakalauro darbus. Dar dviejų ežerų (Gineitiškių ir Salotės) batimetrijos duomenis pateikė LEU absolventas, šiuo metu Vilniaus universiteto Ekologijos ir aplinkotyros centro doktorantas Vaidotas Valskys.

Šiuos duomenis galite laisvai ir nemokamai naudoti nekomerciniais tikslais: norėdami pažinti, edukuodami, žvejodami, tvarkydami ežerus ir tvenkinius, atlikdami mokslinius, povandeninius tyrimus. Duomenų paslauga vieša, ją lengvai rasite „ArcGIS Online“, duomenis taip pat galite įsikelti ir naudoti įvairiose GIS programose ir programėlėse, atsisiųsti įvairiais formatais.

 

Teikiami batimetrijos duomenys bus pildomi ir atnaujinami vieną kartą per metus, sausio mėnesį. Taip pat šiuos duomenis rasite „Geoportal.lt“, mobiliojoje programėlėje „Gylis“, „Maps.lt/rekomenduoja“.

Atkreiptinas dėmesys, kad duomenų tikslumas priklauso nuo šaltinio (batimetrinio plano, pagal kurį suskaitmeninti duomenys) tikslumo. Daugelio ežerų batimetriniai planai yra seni ir abejotino tikslumo. Tačiau dažnai tai yra geriausi šiuo metu turimi duomenys. Išimtys – Salotės ir Gineitiškių ežerai (išmatuoti 2014–2015 m. žiemą), Tamašiavos tvenkinys (išmatuotas 2016 m. vasarą). Ateityje planuojama išmatuoti ir daugiau Lietuvos vandens telkinių, pateikti naujų batimetrijos duomenų.

LEU geografų suskaitmenintus Lietuvos ežerų batimetrijos duomenis galite rasti adresu http://arcg.is/2k5tUBd.

Vektorinių batimetrijos duomenų (gylio taškų ir izolinijų su aprašomąja informacija) paslaugą galite rasti adresu http://leu.maps.arcgis.com/home/item.html?id=80df4addb83b44a28ff311877125f0b1.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.