Švietimo istorijos fragmentai

Praėjusių metų pabaigoje pasirodė knyga „Kelias nuo Mokytojų seminarijos iki Panevėžio kolegijos”, skirta Panevėžio mokytojų seminarijos I laidos (1925 m.) 90-mečiui ir artėjančiam Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Sudarytojos: Lionė Lapinskienė, Rimanta Pagirienė ir Vilija Raubienė. Knygą spaudai parengė ir redagavo Lionė Lapinskienė, VšĮ Komunikacijos centro „Kalba. Knyga. Kūryba“ direktorė. Tai ne pirmasis šios įstaigos vadovės parengtas leidinys.

Juozas Brazauskas
Juozas Brazauskas

Rinkti ir sisteminti duomenis nuspręsta ir dėl to, kad pedagogus rengianti Panevėžio kolegija mieste yra vienintelė švietimo įstaiga, kuri tęsia anų laikų Mokytojų seminarijos tradicijas. Gausiai iliustruotą knygą naujais duomenimis praturtino doc. dr. Aldono Pupkio straipsnis apie buvusį Panevėžio mokytojų seminarijos direktorių Juozą Balčikonį. Šiuo leidiniu Panevėžio kolegija, įsteigta 2002 m. rugpjūčio 30 d. ir įsikūrusi senuose Mokytojų seminarijos pastatuose, atsiremia į praeitį kaip į dvasinį paveldą. Senoji išmintis sako, kad, be praeities, nėra ir žvilgsnio į ateitį.

 

Vertinga, kad knygoje liko nepamirštas ir tragiškų įvykių paliestas Mokytojų seminarijos auklėtinių gyvenimas. Daug vertingų duomenų randame vartydami puslapius apie Panevėžio valstybinio pedagoginio institutą, atkeltą iš Klaipėdos 1939 m. Pedagoginis institutas buvo įsikūręs dabartinės Panevėžio pradinės mokyklos pastate. Šį institutą 1939 m. baigė ir Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Vyriausiasis ginkluotojų pajėgų vadas generolas Adolfas Ramanauskas-Vanagas. Jo atminimui prie dabartinio pastato pritvirtinta atminimo lenta, kuri buvo atidengta 2008 m. kovo 14 d.

Maloniai nustebino iliustracinės medžiagos panaudojimas knygoje. Retai pasitaiko, kad taip preciziškai, kruopščiai būtų aprašytos nuotraukos. Jos pateiktos ir prie straipsnių autorių. Už tai reikia padėkoti knygos redaktorei Lionei Lapinskienei, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos ir Lietuvių kalbos instituto konsultantėms, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus darbuotojoms.

Brazausko knygos virselis
Knygos viršelis

Knygos išleidimą finansiškai parėmė: Panevėžio kolegija, Panevėžio miesto savivaldybė, Lietuvių kalbos draugija, 1926 m. Panevėžio mokytojų seminarijos auklėtinio Juozo Tamošiūno vaikaičiai: Lietuvos Respublikos Seimo narė Rasa Urbonaitė-Juk­nevičienė, Gintaras ir Gediminas Urbonai, Danutė Krikščiūnienė, Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos direktorė, Panevėžio politikių klubo „Veiklos moterys“ prezidentė. Ši kruopščiai parengta knyga turėtų būti parankinė knyga visiems, kurie domisi švietimo istorija. Autorius yra istorikas, mokytojas ekspertas, vadovėlių ir kitų mokymo priemonių autorius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.