Kokio inžinieriaus laukia šiuolaikinė darbo rinka?

„Sodros“ duomenimis, įvairias inžinerines profesijas įgijusių specialistų atlyginimai yra vieni didžiausių Lietuvoje – vidutinis gali svyruoti nuo 1065 iki 1851 Eur per mėnesį. Nenuostabu, kad šią profesiją įgyti norinčiųjų vis daugėja ir konkurencija rinkoje auga. Inžinerija. VGTU nuotr.Technologijų įsigalėjimas visose gyvenimo srityse iš esmės pakeitė specialistų darbo specifiką – iš gamyklų, garažų, fabrikų inžinieriai persikėlė į prabangius dangoraižius ir sėdo prie kompiuterių ekranų. Tad kokiomis savybėmis turi pasižymėti ir kokių įgūdžių turėti rinkoje konkurencingas naujųjų laikų inžinierius?

 

Darbdaviai tvirtina – šiandien inžinieriaus darbas reikalauja vis daugiau kūrybiškumo. „Jei anksčiau daug laiko atimdavo įvairūs matavimai, skaičiavimai ir projektavimas, šiandien apstu įrankių, palengvinančių šį darbą. Kažkada detalės projektavimui reikėdavo skirti keliolika valandų, šiandien 3D maketavimo įrankiais tai galime padaryti per keliolika minučių“, – sako UAB „Mars Lietuva“ personalo vadovė Dalia Vitkuvienė. Anot jos, tobulėjant technologijoms, kurios leidžia daug greičiau atlikti techninį darbą, iš inžinieriaus tikimąsi kūrybiškumo tiek kuriant sprendimus, tiek pasiūlant, kaip technines galimybes išnaudoti efektyvinant įmonės veiklą.

 

D. Vitkuvienei pritaria ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Integracijos ir karjeros direkcijos direktorė Ugnė Narkevičiūtė: „Nuosekliai plėtodami ryšius su darbdaviais pastebime, kad paklausiausi rinkoje yra tie jaunieji inžinieriai, kurie turi ne tik tvirtus teorinius pagrindus, bet išsiskiria iš kitų kandidatų žingeidumu, pasiryžimu nuolat mokytis, tobulėti ir domisi savo sritimi, turi tikslą tapti pripažintais ir vertinamais profesionalais“.

Specialistė atkreipia dėmesį – esant dinamiškoms rinkos sąlygoms, integravus mašinų bei robotų darbą moderniausiose gamyklose, inžinerinėse įmonėse, universitetų absolventai turėtų investuoti savo laiką ne tik gilindami profesines žinias, bet ir skirdami dėmesio socialinėms kompetencijoms: lyderystės savybių ugdymui, projektų valdymo kompleksiškumui, komunikaciniams ir organizaciniams gebėjimams.

 

„Gyvename informacijos amžiuje, todėl svarbu tampa ir sugebėjimas atsirinkti tai, kas reikalinga ir teorines žinias mokėti pritaikyti praktikoje. Todėl ypatingą dėmesį savo versle skiriame projektų valdymui – nuo idėjos analizės iki sprendimų įdiegimo. Ne ką mažiau svarbu yra mokėjimas dirbti komandoje. Pavyzdžiui, mes esame šeimos valdoma korporacija ir mums labai svarbu, kad visa komanda dirbtų taip pat vieningai kaip šeima ir vienas kitam padėtų siekti bendrų tikslų“, – socialinių kompetencijų ugdymo svarbą akcentuoja UAB „Mars Lietuva“ atstovė.

 

Universitetams aktyviai bendradarbiaujant su verslo įmonėms studentams atsiveria plačios galimybės įgyti praktinių įgūdžių, atlikti profesine praktikas ir susipažinti su realaus darbo specifika. Norėdamas dar labiau praplėsti verslo įmonių indėlį į studentų kompetencijų ugdymą, VGTU šiandien pasirašė bendradarbiavimo sutartį su UAB „Mars Lietuva“, kad kartu galėtų dirbti ruošdami naujos kartos inžinierius. Susitikę abiejų šalių atstovai  aptarė ir artimiausius planus, tarp kurių – lyderystės, komandinio darbo bei projektų valdymo mokymai techniškųjų specialybių studentams.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.