Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas. Sausio 26 d. Seimo Pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis susitiko su Švedijos Karalystės Riksdago Pirmininku Urbanu Ahlinu, Užsienio reikalų, ES reikalų, Pramonės ir prekybos komitetų nariais. Susitikime daug dėmesio skirta regiono saugumui, Lietuvos narystei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje, aptartas glaudaus Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo NB8 formate būtinumas, kuris, pasak V. Pranckiečio, „Brexit“ kontekste įgavo ypatingą svarbą.

„Saugumo aplinka regione išlieka įtempta. Krizė ar konfliktas paliestų visas regiono valstybes, būtina siekti gilesnės regiono politinės ir ekonominės integracijos. Lietuvos dalyvavimas Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo formatuose bus stiprinamas siekiant užtikrinti regiono saugumą”, – sako V. Pranckietis. Su Švedijos kolegomis aptarti Rytų partnerystės klausimai, situacija Ukrainoje. Ypatingas dėmesys skirtas branduolinio saugumo klausimams, Baltarusijoje statomos atominės elektrinės problematikai. Aptartas šalių ekonominis bendradarbiavimas. Švedija yra didžiausia investuotoja Lietuvoje. Lietuva skatins plėsti investicinius projektus finansų, gamybos, inžinerijos, mokslo ir inovacijų bei kitose srityse.

 

Susitarimas dėl Astravo atominės elektrinės. Vasario 10 d. Lietuvos parlamentinės politinės partijos pasirašė susitarimą dėl bendrų veiksmų nesaugios Astravo atominės elektrinės klausimais. Susitarime pripažįstama, kad nesaugiai ir vos 40 km nuo Lietuvos sostinės Vilniaus statoma Astravo AE yra grėsmė Lietuvai, ir sutariama, kad būtina imtis visų reikiamų veiksmų grėsmei sumažinti. Susitarimą pasirašiusios partijos vieningai remia įstatymo projektą dėl elektros, pagamintos nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse, ribojimo ir sutarė neatidėliojant priimti jį Seime. Susitarime pažymima būtinybė stiprinti parlamentinės diplomatijos pastangas, kad kitos šalys ir tarptautinės organizacijos prisijungtų prie Lietuvai svarbių nuostatų Astravo AE klausimais įgyvendinimo. Sutarta prie Seimo Energetikos komisijos sudaryti specialią deleguotų atstovų grupę, kuri koordinuotų Seimo veiksmus su Vyriausybės institucijomis, Prezidentūra, pilietine visuomene ir nevyriausybinėmis organizacijomis.

 

Susitikimas su Tautinių bendrijų taryba. Vasario 10 d. Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis susitiko su Tautinių bendrijų taryba. Susitikimo metu Tarybos nariai pristatė aktualius klausimus ir išreiškė susirūpinimą dėl informacinių karų, vykdomų prieš Lietuvoje gyvenančias tautines ir etnines bendruomenes, siekiant jų supriešinimo.

„Su Tautinių bendrijų taryba sutarėme, kad tautinių bendrijų politika – tai ne vien tik meninės saviveiklos kolektyvų, vaikų piešinių konkursų ir kitų panašių projektų finansavimas. Tai – politika, nukreipta valstybės gerovei kurti, glaudžiai susijusi su nacionaliniu saugumu ir užsienio politika“, – po pirmojo susitikimo su Tautinių bendrijų taryba sakė Seimo Pirmininkas. Siekiant atsikratyti priešiškos propagandos įrankio įvaizdžio, Tarybos nariai siūlo, kad Lietuvoje nebūtų steigiamos politinės partijos tautiniu pagrindu. Jų teigimu, „tokių partijų veikla dažnai netarnauja visuomenės konsolidavimui, tautų santykių darnumui, sutelkimui bendram tikslui ir pilietinės visuomenės institucijų stiprinimui“.

 

28 narius turinti Taryba kreipėsi į parlamento vadovą dėl tautinių bendrijų politikos įtraukimo į Seimo ir jo komitetų darbotvarkę, įsteigiant Tautinių mažumų reikalų pakomitetį prie Seimo Žmogaus teisių komiteto. Bendrijų nariai taip pat prašė svarstyti pasiūlymus dėl Tautinių mažumų įstatymo, atsižvelgti į Regioninių kalbų chartiją ir svarstyti jos ratifikavimą. Tautinių bendrijų taryba veikia kaip patariamoji Tautinių mažumų departamento institucija prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir atstovauja tautinėms bendruomenėms Lietuvos tautinių mažumų politikos koordinavimo klausimais. Tarybą sudaro Lietuvos armėnų, azerbaidžaniečių, baltarusių, čečėnų, estų, graikų, gruzinų, karaimų, kazachų, latvių, lenkų, libaniečių, moldavų ir rumunų, romų, rusų, totorių, ukrainiečių, uzbekų, vengrų, vokiečių ir žydų bendruomenių atstovai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.