Mokslas turi dirbti Lietuvai

Vasario 2 d. į susitikimą su Seimo Pirmininku prof. dr. Viktoru Pranckiečiu atvyko Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas prof. dr. Jonas Jasaitis, LMS vicepirmininkas, Mykolo Romerio universiteto prof. habil. dr. Alvydas Baležentis, LMS tarybos narys, Vilniaus universiteto vyriausieji mokslo darbuotojai habil. dr. Vygintas Gontis ir prof. habil. dr. Leonidas Sakalauskas, LMS „Salduvės“ skyriaus atstovas, Šiaulių universiteto rektorius prof. dr. Donatas Jurgaitis.

Seimo Pirmininkui kelia nerimą mokslininkų emigracija ir kai kurių mokslo šakų nykimas. Lietuvos mokslininkų sąjungos atstovai informavo, kad mokslininkų bendruomenę palieka talentingi mokslininkai, emigruojantys dėl didesnių atlyginimų ir geresnių sąlygų mokslinei veiklai. Patraukliausias sąlygas siūlo į mokslą investuojančios ekonomiškai stiprios šalys. „Mokslininkų judėjimo srautai tarp šalių nėra lygiaverčiai. Mokslininkus traukia labiau išsivysčiusios šalys. Vyksta „protų nutekėjimo“ procesas, kurį turime visomis priemonėmis stabdyti“, – sakė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

 

LMS Pranckietis 2017 02 02
Lietuvos mokslininkų sąjungos atstovų susitikimas su LR Seimo Pirmininku. LMS atstovai (iš kairės): V. Gontis, L. Sakalauskas, J. Jasaitis, A. Baležentis, D. Jurgaitis Olgos Posaškovos nuotr.

Mokslininkams nerimą kelia besitraukiantis šalies mokslinis potencialas ir regioninės aukštojo mokslo politikos stoka. Todėl ne tik nyksta kai kurių mokslo šakų (geologijos, aplinkotyros ar geografijos) centrai, bet ir silpnėja pedagogų parengimas. Jau dabar skaičiuojama, kad labiausiai trūksta matematikos ir informatikos mokytojų.

 

Mokslininkų sąjungos atstovai parengė siūlymus Vyriausybei dėl darnios regionų raidos politikos įgyvendinimo. Remiantis objektyviais mokslo duomenimis, siekiama pritraukti investicijas į regionus ir stabdyti tiek mokslininkų, tiek kitų šalies gyventojų emigraciją. Seimo Pirmininko nuomone, mokslas turi dirbti Lietuvai, todėl jis palaikys Vyriausybės kartu su mokslininkais siūlomas priemones aukštojo mokslo kokybei skatinti.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.