Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimai

Stojantiesiems į aukštąsias mokyklas keliama priėmimo kartelė. Kaip numatyta 2016 m. priimtame Mokslo ir studijų įstatyme, Švietimo ir mokslo ministerija pirmą kartą nustato mažiausią konkursinį balą stojantiesiems į valstybės finansuojamas vietas. 2017 m. universitetai studijuoti galės priimti tik surinkusius ne mažiau nei 3, kolegijos – ne mažiau nei 1,6 stojamojo balo iš dešimt.

 

„Stojančiųjų pasirengimas – labai svarbi studijų kokybės sąlyga. Įgyvendindami Mokslo ir studijų įstatymu įtvirtintą galimybę nustatyti studijų kokybės kartelę, siekiame, kad studijuoti ateitų studijoms pasirengę jaunuoliai. Labai svarbu, kad aukštosios mokyklos palaikytų šį mūsų siekį, vienodai taikydamos kokybės kartelę ir valstybės finansuojamiems studentams, ir mokantiems už studijas savo lėšomis“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

 

Pernai aukštosios mokyklos buvo sutarusios, kad 2016 m. į universitetus būtų priimama surinkus ne mažiau kaip 2, į kolegijas – ne mažiau kaip 1,2 stojamojo balo. Neturėdama įstatyminių svertų, anksčiau ministerija galėjo tik raginti aukštąsias mokyklas įsivesti minimalų balą stojantiesiems tiek į valstybės finansuojamas, tiek į mokamas studijų vietas.

 

Kaip numato prieš dvejus metus patvirtinti minimalūs kriterijai stojantiesiems, pretenduojantieji gauti valstybės finansavimą šiemet, kaip ir pernai, būtinai turės būti išlaikę bent 3 brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros (valstybinį – jeigu stoja į universitetus, valstybinį arba mokyklinį – jeigu stoja į kolegijas), užsienio kalbos (anglų, vokiečių ar prancūzų) ir matematikos brandos egzaminą (išskyrus stojančiuosius į menų studijas).

 

Renkuosi mokyti – mokyklų kaitai! Sausio 24 d. švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pasveikino programos „Renkuosi mokyti!“ naujo projekto „Renkuosi mokyti – mokyklų kaitai!“ dalyvius. Šiemet programa atnaujinama, išplečiama, labiau akcentuojami realūs pokyčiai mokyklose. Ministrė pabrėžė, kad į mokyklas turi ateiti patys geriausi – kūrybingi, atsakingi, aktyvūs mokytojai. Ji patikino, kad mokytojai, jų profesionalumas, jų darbo sąlygos yra šios Vyriausybės prioritetas.

 

Švietimo ir mokslo ministerija planuoja pokyčius mokytojų atlyginimų, rengimo, kvalifikacijos tobulinimo srityse. Dabar rengiamas naujo – etatinio – mokytojų darbo apmokėjimo modelis, svarstomi keli modeliai. Etatinis darbo apmokėjimas, kai atlyginimas bus skaičiuojamas ne už kiekvieną pamoką, o už fiksuotas darbo valandas, mokytojams suteiktų daugiau stabilumo ir saugumo, atlyginimas nesvyruotų, priklausomai nuo kiekvienos pamokos.

 

Nuo 2008 metų pagal „Renkuosi mokyti!“ programą apie 40-yje Lietuvos mokyklų dirbo beveik 100 jaunų žmonių. Du trečdaliai jų lieka mokykloje dirbti toliau. Nauja mokytojų atranka jau prasidėjo, anketą galima užpildyti interneto svetainėje http://www.renkuosimokyti.lt/. Nauji mokytojai atrinktose mokyklose (planuojama, kad jų bus 30) pradės dirbti nuo rugsėjo. Daugiau informacijos apie programą: http://www.renkuosimokyti.lt/.

Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriauspranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.