„Webometrics“ reitingai: lyderiai išlaiko stabilias pozicijas

Paskelbti naujausi pasaulio aukštųjų mokyklų reitingai „Webometrics“ parodė, kad antrus metus iš eilės Lietuvos universitetai lyderiai neužleido savo pozicijų. Pirmoje vietoje išliko Vilniaus universitetas (VU), o antroje – Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU). Lietuvos geriausių penketuke šiek tiek pasikoregavo likusių universitetų vietos – į 3-ąją iš 4-os pakilo Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), į 4-ąją iš 5-os pakilo Mykolo Romerio universitetas (MRU), o į 5-ąją iš 3-iosios vietos nukrito Kauno technologijų universitetas (KTU).

VGTU nuotr.VGTU rektorius prof. dr. Alfonsas Daniūnas teigia, kad geri reitingų rezultatai atspindi nuolatines pastangas, o ne vienkartinę sėkmę: „Mokslininkų darbai, inovacijos turi būti prieinamos kuo didesnei auditorijai – tuo privalo rūpintis visos aukštosios mokyklos. Tai, kad du pirmąsias vietas reitinge užimantys universitetai jose išlieka kelerius metu, rodo nuolatinį darbą bei stabilumą.“

Pasaulinėje kategorijoje kurį laiką stabilias pozicijas užsitikrinusių universitetų lyderių trejetukas šiemet taip pat šiek tiek pasikeitė. Aukščiausiose pozicijose yra įsitvirtinę 3 JAV universitetai: kaip ir praėjusiais metais, pirmoje vietoje išliko Harvardo universitetas, į 2-ąją iš trečios pozicijos pakilo Stanfordo universitetas, o iš 2-os į 3-ąją nusileido Masačiusetso technologijų institutas. Tarp visų reitinguojamų universitetų VU užima 764, VGTU – 1 292, VDU – 2 180, MRU – 2 292, o KTU – 2 326 vietą pasaulyje.

„Webometrics“ reitingai sudaromi kas pusę metų atsižvelgiant į universitetų veiklos ir matomumo rodiklius. Reitingą sudaro Ispanijos Nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos (Spanish National Research Council) įkurta Kibermetrikos laboratorija (Cybermetrics Lab). „Webometrics“ reitingų tikslas – paskatinti institucijas ir mokslininkus internete pateikti informaciją apie savo veiklą ir skatinti atvirosios prieigos iniciatyvas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.