Edukacinė paroda „Siūlo kelias: tekstilės gamybos tradicijos Lietuvoje ir Norvegijoje XIX amžiuje ir XX amžiaus pradžioje“

Renginio tipas: Unikali edukacinė paroda „Siūlo kelias: tekstilės gamybos tradicijos Lietuvoje ir Norvegijoje XIX amžiuje ir XX amžiaus pradžioje“
Renginio data: Penktadienis, 2017 m. kovo 3 d.
Renginio pradžia: 11:00
Renginio pabaiga: Šeštadienis, 2017 m. kovo 11 d.
Renginio vieta: Vilniaus miestas (Kaziuko mugėje Katedros aikštėje), Ukmergėje (Ukmergės kultūros centre adresu Kauno g. 8, II aukštas), Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko name, esančiame Mažeikių rajone, Viekšnių seniūnijoje, adresu: Pavirvytės g. 14, Pavirvytės kaimas

IMG 0283 mazesnis dydisPirmą kartą Lietuvoje Vilniaus dailiųjų amatų asociacija kartu su didžiausiu kultūrinės istorijos muziejumi Norvegijoje “Norsk Folkemuseum” pristatys unikalią edukacinę parodą Siūlo kelias: tekstilės gamybos tradicijos Lietuvoje ir Norvegijoje XIX amžiuje ir XX amžiaus pradžioje, kuri buvo sukurta įgyvendinant projektą Gaminu ir augu: tradicijos tarp pluošto ir struktūros.

 

Paroda bus pristatyta 2017 m. kovo 3 – 5 d. Vilniuje šurmuliuojančios Kaziuko mugės metu miesto širdyje, parodos palapinėje su užrašu paroda Siūlo kelias/Path of Yarn, įkurtoje Katedros aikštėje ties miesto varpinės bokštu. Čia Kaziuko mugės darbo laiku lankytojų lauks edukatorius Lars Olav Lyngstad Muren iš didžiausio kultūrinės istorijos muziejaus Norvegijoje Norsk Folkemuseum (Oslas), Anne Kristin Moe iš Nordfjordo kultūros istorijos muziejuje NordfjordFolkemuseum (Sandanė). Lietuviškos pusės siūlo kelią pristatys Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos edukatorė Marija Kajotienė ir Ukmergės rajono Krikštėnų kaimo bendruomenės edukatorės Janina Svetlikauskienė ir Dalia Banišauskaitė.

 

Oficialus parodos atidarymas kartu su  Norvegijos Karalystės ambasadoriumi Dag Malmer Halvorsen įvyks 2017 m. kovo 4 d. 12 val.

Parodoje bus demonstruojamas intriguojantis lietuviško lino ir norvegiškos vilnos kelias nuo pluošto iki audinio, atskleidžiami skirtumai bei panašumai tarp abiejų kultūrų. Parodos organizatoriai tiki, kad šis magiškas procesas nepaliks abejingų. Šiuolaikiniai žmonės vėl pradėjo vertinti rankų darbą ir vis dažniau svajoja tapti unikalaus produkto, kuris turi savo istoriją ir vertę, gamintojais. Kiekvienam jaunam žmogui, svajojančiam pratęsti savo protėvių darbą, mobiliame stende eksponuojama paroda ne tik leis įsitikinti, kad senųjų tradicijų pažinimas gali tapti perspektyvia profesija,– kiekvienas norintis galės pats sudalyvauti darbo procese. Pamatyti, kuo skiriasi sėklinis ir pluoštinis linas, sužinoti, kaip jis buvo rišamas į pėdus, džiovinamas lauke ant karčių, vėliau šukuočio pagalba atskiriamos galvutės su sėklomis. Parodos lankytojai sužinos, kaip išmirkytas linas buvo džiovinamas, pamatys, kaip mintuvo pagalba išbyrėdavo spaliai ir sužinos, kam skirtas brauktuvas ir šukuotuvė. Ne ką mažiau dėmesio turėtų sulaukti ir vilnos apdirbimo įrankiai. Parodos lankytojai sužinoję apie lietuviškų ir norvegiškų avių ypatumus, pamatys tikras avikirpes žirkles, karšimo šukas ir kitus įmantrius įrankius. Išbandyti bus galima ir siūlų bei medžiagų apdirbimo įrankius, skirtus tiek linui, tiek vilnai – verpstuką, verpimo ratelį, siūlų vyniotuvą, lanktį, skietelį – daugelis šių žodžių šių dienų žmogui skamba, kaip egzotika, o štai mūsų protėviai be jų neįsivaizdavo savo buities. Jie sakydavo, kad audimas – tai procesas, kuris gydo sielą ir mintis, tad būtent tai ir bus demonstruojama parodos lankytojams.

Knyga

2017 m. kovo 6 – 8 d. paroda bus pristatyta Ukmergės kultūros centre adresu: Kauno g. 8 (II aukštas; Ukmergėje). Paroda duris atvers 2017 m. kovo 6 d. 11 val. ir veiks iki 19 val., o likusiomis dienomis veiks nuo 10 val. iki 18 val.

2017 m. kovo 9 – 11 d. mobilę edukacinę parodą galima bus aplankyti restauruotame Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko name, esančiame Mažeikių rajone, Viekšnių seniūnijoje, adresu: Pavirvytės g. 14, Pavirvytės kaimas. Dvarininko namas pasižymi daugeliu autentiškų detalių. Unikali lubų perdangos konstrukcija, kurios, architektų teigimu, daugiau Lietuvoje nepastebėta: mediniai tąšai apsukti kietai susuktų ruginių šiaudų pynėmis, sukalti vienas prie kito ir iš apačios aptinkuoti pakankamai storu kalkinio tinko sluoksniu. Sienos tinkuotos ant ruginių šiaudų pakloto. Lankytojų paroda lauks kiekvieną`dieną nuo 11 val. iki 19 val.

Visų trijų parodų metu taip pat vyks projekto metu išleisto iliustruoto leidinio Siūlo kelias“ apie tekstilės gamybos tradicijas Lietuvoje ir Norvegijoje pristatymai, kuriuos pristatys pati leidinio autorė Marija Kajotienė. Leidinio pristatymai vyks parodos premjeros pirmąją dieną nuo 16 val.

Parodos nemokamos, trikalbės (lietuvių, anglų ir norvegų kalbos).

Registracija į parodas pavieniams asmenims nebūtina.

Registruojamos didesnės nei 10 asmenų grupės (pvz.: moksleivių klasė), kad edukatoriai turėtų galimybę iš anksto tinkamai pasiruošti priimti didesnes grupes. Registruojantis prašome nurodyti, kokio dydžio grupė, kelintai valandai atvyktų į parodą bei nurodyti kontaktą asmens, kuris bus atsakingas už grupės atvedimą į parodą.

Prašome registruotis šiuo kontaktu:
Vilniaus dailiųjų amatų asociacija

Indrė Rutkauskaitė
mob.tel.: +370 6 8413902

el.paštas: vdaa.info@gmail.com

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.