Edukacinis istorinis projektas „Lietuva ir Lenkija – bendru keliu. Vietos ir žmonės, kurie mus jungia“

Startavo Lenkijos instituto Vilniuje ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro edukacinis istorinis projektas „Lietuva ir Lenkija – bendru keliu. Vietos ir žmonės, kurie mus jungia“.

Paskelbta registracija norintiems dalyvauti lietuvių ir lenkų edukaciniame istoriniame projekte „Lietuva ir Lenkija bendru keliu. Vietos ir žmonės, kurie mus jungia“, organizuojamame Lenkijos instituto Vilniuje ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro.

 

A3 LV LTaProjekto, įsiliejančio į Lietuvos ir Lenkijos šimtųjų valstybingumo atkūrimo metinių minėjimui 2018 m. skirtų renginių ciklą, pagrindinis tikslas – tikslas – ugdyti bei skatinti Lietuvoje gyvenančių lietuvių ir lenkų tarpusavio pagarbą, abipusį supratimą ir toleranciją. Projekto dalyviai remsis bendru istoriniu, kultūriniu paveldu bei abi tautas jungiančiomis istorinėmis asmenybėmis, vietomis ir įvykiais. Tokių jungčių yra daug, pvz.: Adomas Mickevičius (Adam Mickiewicz), Julius Slovackis (Juliusz Słowacki), Emilija Pliaterytė (Emilia Plater), Jerzis Giedroyacas (Jerzy Giedroyć), Česlovas Milošas (Czesław Miłosz), Radvilų giminė, o taip pat Tadas Kosciuška (Tadeusz Kościuszko) ir Liudvikas Zamenhofas (Ludwik Zamenhoff), kurių metines minime šiais metais.

 

2017 m. vasario mėn. prasidėjęs ir iki birželio truksiantis projektas yra skirtas 6–11 klasių visų Lietuvos mokyklų mokiniams. Jo dalyviai ieškos savo aplinkoje istorinių ženklų ir asmenybių, menančių bendrą lietuvių ir lenkų istoriją bei abiejų tautų bendrystę Lietuvoje. Tai gali būti mums artimų iškilių istorinių asmenybių pėdsakai, tautinės atminties vietos, įdomūs lenkų architektų suprojektuoti pastatai, „mažųjų tėvynių“ istorijos, vietos, susijusios su mokyklų globėjais. Suradę dominančius objektus, mokiniai gilinasi į jų istoriją, juos tiria, aprašo, o galiausiai sukuria iš šių ženklų sudarytą pažintinio tako maršrutą. Pasibaigus projektui, sukurti maršrutai bus visiems besidomintiems prieinami projekto organizatorių specialiai šiuo tikslu sukurtame interneto puslapyje.

 

„Už kelių mėnesių minėsime ypatingus metus – Lenkija ir Lietuva švęs 100-ąsias Nepriklausomybės atgavimo metines. Norime pasinaudoti šia proga ir pabrėžti bendras Lietuvos ir Lenkijos istorines vertybes, priminti abiem tautoms brangias istorines asmenybes, norime kalbėti apie laisvę, apie mokslo, kultūros pasiekimus, apie pagarbą žmogaus orumui ir jo teisėms. Suvokiame, kad per pastaruosius 100 metų mūsų tautų santykiai ne visuomet klostėsi puikiai, todėl šiuo jaunimui skirtu projektu norime parodyti, kad kelis šimtmečius siekiančioje mūsų bendroje istorijoje būta daug daugiau teigiamų, o ne neigiamų momentų. Ir kad žvelgdami į nuostabius mums svarbių istorinių asmenybių gyvenimus, jų pasiekimus, į bendros atminties vietas, turime kuo pasigirti ir didžiuotis visos Europos mastu“, – teigia Lenkijos instituto Vilniuje direktorius Marcin Łapczyński.

 

Projektas „Lietuva ir Lenkija – bendru keliu. Vietos ir žmonės, kurie mus jungia“ tęsia dar 2012 m. Lenkijos instituto ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro inicijuotus bei vykdytus edukacinius projektus Lietuvos mokyklų, kur dėstoma skirtinga mokomąja kalba, mokiniams. 2012 metais vyko projektas „Česlovas Milošas – skaitančios mokyklos“, kuriame jaunieji lietuviai, lenkai ir rusai bendrai domėjosi Lietuvoje gimusio lenko Nobelio premijos laureato kūryba. 2014 m. minint 150-ąsias 1863 m. sukilimo metines  vykdytas projektas „Rūpinamės 1863 m. sukilimo paveldu“, kurio metu Lietuvos mokyklų mokiniai, susibūrę į mišrias daugiatautes darbo grupes, tyrinėjo 1863 m. sukilimo istoriją savo aplinkoje.

 

„Nepaprastai džiaugiamės, kad Lenkijos instituto ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro inicijuoti renginiai, skirti populiarinti istoriją, kultūrą, bendrą istorinį ir kultūrinį paveldą, yra tokie populiarūs – ankstesniuose šio tipo projektuose dalyvavo jau per 500 mokinių iš 72 mokyklų“, – komentuoja projekto koordinatorė Anna Pilarczyk-Palaitis.

LMNŠC atstovė, viena iš projekto koordinatorių Rasa Rutkauskienė pritaria: „Domėtis istorija privalo kiekvienas Lietuvos pilietis. Svarbu nepamiršti savo krašto istorijos, istorinių įvykių, nes tai svarbi grandis, jungianti praeitį ir dabartį. Jaunimas – tai tie žmonės, kurie savo idėjomis ir darbais kuria ateities Europą, kurioje gyvena tolerantiškas ir sąmoningas pilietis.“

Mokyklos gali registruotis dalyvauti projekte iki š. m. kovo 31 dienos adresu: https://goo.gl/forms/ATxnp5SApRuBY0Hr2.

Daugiau informacijos, projekto nuostatai:

http://www.lmnsc.lt/lt/lietuva_lenkija

http://www.lenkukultura.lt/?cat=18&postid=5693

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.