IBM mokslininkai sukūrė mažiausią pasaulyje magnetą

Tarptautinė tyrėjų komanda, dirbanti IBM San Jose mokslinių tyrimų centre, paskelbė, kad sukūrė mažiausią pasaulyje magnetą – sudarytą tik iš vieno atomo.

Straipsnyje, paskelbtame žurnale „Nature“, tyrėjai aprašo, kaip jiems ne tik pavyko pasiekti šį kritiškai mažą dydį, bet ir į tokį magnetą įrašyti bei nuskaityti vieną bitą informacijos.

Nuo to laiko, kai buvo išrastos magnetinės duomenų laikmenos ir kietieji diskai, tyrėjai stengėsi padaryti juos kuo mažesnius ir tuo pačiu sukurti būdus, kaip į juos būtų galima kuo tankiau įrašyti informaciją.

 

magnetas

Šiuo metu vienam bitui informacijos magnetinėje laikmenoje įrašyti reikia maždaug šimto tūkstančių atomų.

Jei pavyktų sukurti praktiškai pritaikomą technologiją, kuria vieną bitą pavyktų įrašyti į vieną atomą, tai leistų radikaliai sumažinti informacijos laikmenas – pavyzdžiui, visa „Apple iTunes“ įrašų biblioteka – 35 milijonai dainų – tilptų į kredito kortelės dydžio diską, o asmeninio kompiuterio disko talpa galėtų siekti ir  šimtus terabaitų ar dar daugiau.

 

Norėdami sukurti šį magnetą, IBM tyrėjai panaudojo skenuojantį tunelinį mikroskopą ir juo valdė pavienius holmio atomus, esančius ant magnio oksido plokštelės (ji buvo reikalinga, norint išlaikyti magnetinio poliaus stabilumą). Leidžiant elektros srovę mikroskopo zondu, buvo pakeičiama atomo magnetinio poliaus orientacija, kuri galėtų būti naudojami įrašyti į tokį atomą dvejetainius duomenis – 0 arba 1. Taip pat pavyko pakeisti kelių greta vos vieno nanometro atstumu esančių atomų magnetinius laukus ir juos nuskaityti.

IBM researchers create world’s smallest magnet

Reading and writing single-atom magnets

Daugiau:

Magnetinės deimanto savybės – naujas Lietuvos mokslininkų tyrimų objektas

Sukurti gamtoje natūraliai neaptinkamų savybių magnetukai

Tyrėjai kuria antimagnetinį apsiaustą

Garso bangos gali būti panaudotos diskiniuose kaupikliuose

Magnetiniai mikrorobotai

Didžiausioje Lietuvos mokslinių tyrimų įstaigoje tobulinamas atominių jėgų mikroskopas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.