Knyga apie signatarą Petrą Klimą

Neseniai Signatarų namuose įvyko knygos apie Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarą Petrą Klimą sutiktuvės. Dr. Vilmos Bukaitės monografija – pirmoji profesionalaus istoriko studija apie signatarą, kaip politiką, diplomatą, šeimos žmogų, kolekcininką, aistringą keliautoją.

Knygos apie Petra Klima virselis
Knygos apie Vasario 16-osios Akto
signatarą Petrą Klimą viršelis

Knygos autorės nuomone, iš kitų pasirašiusiųjų Vasario 16-osios Aktą P. Klimas išsiskiria tuo, kad buvo vienas jauniausių signatarų, daugybe talentų apdovanotas istorikas, tarptautinės teisės žinovas.

Iš tėvų, pasiturinčių ūkininkų, šeimos P. Klimas (1891–1969) atsinešė pragmatiško, racionalaus darbo įgūdžių. Ankstyvoje jaunystėje pradėjo dalyvauti lietuviškoje kultūrinėje veikloje, rašyti į spaudą ir dėl patikimumo, gebėjimo kantriai ir atkakliai dirbti, redaguoti tekstus, siūlyti idėjas, energingai įrodinėti savo tiesas, tapo įtakingu Lietuvos Tarybos nariu, kruopščiai pagrindęs valstybės pasirinktą sienų sampratą.

Amžininkai P. Klimą apibūdina kaip knygos ir veiksmo žmogų. Šiam valstybininkui buvo labai svarbu veikti, dalyvauti diskusijose, daryti įtaką svarbiems sprendimams. Pirmaisiais Nepriklausomybės metais jis buvo Lietuvos užsienio reikalų viceministras, vėliau įtakingas diplomatas, atstovavęs Lietuvai Italijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Liuksemburge. Buvo pripažintas istorikas, laisvalaikį skyręs senosios ir moderniosios valstybingumo raidos tyrinėjimams.

Lietuvos okupacija dramatiškai paveikė jo likimą: Prancūzijoje likęs Lietuvos diplomatinės tarnybos šefo pavaduotojas buvo suimtas nacių, o vėliau – ir sovietų. Grįžęs į Kauną po devynerių lageriuose praleistų metų valstybingumo kūrimo ir įtvirtinimo laiką įamžino atsiminimuose, vildamasis, kad juos galės perskaityti visi norintieji. Tai įvyko Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę.

Signataru namai
Signatarų namai Vilniuje

Knyga apie P. Klimą yra aštuntoji Lietuvos nacionalinio muziejaus knyga apie Vasario 16-osios Akto signatarus.

 

Parengta pagal Lietuvos nacionalinio muziejaus pranešimą

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.