Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Švietimo tarybos posėdis. Vasario 22 d. įvyko Lietuvos švietimo tarybos posėdis, kuriame buvo nagrinėjami šalies švietimo sistemos finansavimo klausimai. Pranešimus skaitė Finansų ministerijos Biudžeto departamento Biudžeto metodologijos ir planavimo skyriaus vedėja Audronė Čekanavičienė ir švietimo ir mokslo viceministras dr. Giedrius Viliūnas. Posėdyje taip pat buvo aptarta Lietuvos švietimo tarybos 2016 m. veiklos ataskaita.

Lietuvos Respublikos Seimo sudaryta ir jam atskaitinga valstybės švietimo savivaldos institucija – Lietuvos švietimo taryba – atlieka ekspertinį vertinimą ir konsultuoja strateginiais Lietuvos švietimo plėtros klausimais bei skatina visuomenės dalyvavimą formuojant švietimo politiką ir priimant švietimo sprendimus. Šiuo metu tarybai vadovauja Vilniaus universiteto profesorė prof. habil. dr. Vilija Targamadzė.

 

Kodėl ignoruojamos piliečių iniciatyvos? Vasario 21 d. Seime įvyko prof. Vytauto Juozapaičio spaudos konferencija, kurioje aptarta visuomenininkų iniciatyva padovanoti Lietuvos šimtmečiui sukurtą skulptūrą „Vytis“ ir keistas sostinės politikų priešinimasis tokiai piliečių valiai. Spaudos konferencijoje dalyvavęs „Vyčio“ paramos fondo vadovas Vilius Kavaliauskas teigė, kad kitais metais Lietuvai švenčiant šimtąjį jubiliejų kilo idėja valstybei ir visai lietuvių tautai sukurti ir padovanoti bendrą, vienijantį simbolį. „Įkūrėme šį fondą norėdami Lietuvos gimtadienį atšvęsti tinkamai ir padovanoti visiems piliečiams bendrą lietuvybės simbolį – Vytį. Todėl patys subūrėme autoritetingą 15 asmenų komisiją: kvietėme architektus, meno kūrėjus, jaunimo atstovus ir nuomonės lyderius, paskelbėme konkursą kviesdami geriausius šalies skulptorius sukurti didingą skulptūrą. Labai džiaugėmės, kai tiek komisijos, tiek piliečių apklausos nuomonės sutapo, tad nugalėtoju paskelbėme Nacionalinės premijos laureato Arūno Sakalausko darbą. Negana to, skulptūrą Lietuvai norime padovanoti ne iš šalies biudžeto lėšų, kaip tai daroma su kitais projektais, bet patys aukodami ir kviesdami kitus, kad šis paminklas priklausytų ne vienai verslo grupei ar keliems politikams, bet visai lietuvių tautai“, – sakė V. Kavaliauskas.

 

Spaudos konferencijoje dalyvavusį Sausio 13-osios brolijos pirmininką Kasparą Genzbigelį labiausiai stebina įvairių politikų išreikštos neigiamos nuomonės ir netgi žeminantys komentarai. „Nepaprastai liūdina kultūros ministrės matymas, kad Vyčio skulptūra yra gerokai militarizuota ir jos nereikėtų atidengti naujai rekonstruotoje Lukiškių aikštėje, o tuo pat metu svarstoma, kaip grąžinti sovietines Žaliojo tilto skulptūras. Tokia situacija yra absoliučiai neteisinga mūsų istorijos ir už Lietuvos laisvę kovojusių asmenų atžvilgiu“, – kalbėjo K. Genzbigelis.

 

Seimo narys prof. V. Juozapaitis, komentuodamas situacijos absurdiškumą, teigė negalintis pateisinti sostinės mero ir institucijų vadovų pozicijos atsisakyti tokios dovanos: „Vilniaus vadovybė, sužinojusi apie tokį kilnų projektą, jo priimti nenori ir taip prieštarauja piliečių valiai. Kyla klausimas, kokioje visuomenėje gyvename: ar demokratinėje, kur piliečiai gali laisvai išreikšti savo valią, ar kelių politikų valdomoje bendruomenėje? <…> Viešai kreipiuosi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį prašydamas pareikšti bendrą nuomonę ir išsklaidyti šį nesusipratimą.“ Seimo narys taip pat atkreipė dėmesį, kad prie šios piliečių iniciatyvos įgyvendinimo kviečiami prisijungti visi norintys, kadangi paminklas statomas siekiant pagerbti Lietuvos istoriją ir laisvę.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.