Valstybinių aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimas: susitarta dėl bendrų pertvarkos principų

Kovo 16 d. įvyko antrasis Ministro Pirmininko sudarytos valstybinių aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo darbo grupės posėdis. Posėdyje susitarta dėl bendrų optimizavimo principų. „Rengiant planą, kurio pagrindinis tikslas yra pagerinti mokslo ir studijų kokybę, svarbu numatyti, kaip su turimais ištekliais pasiekti geriausių rezultatų – kaip racionaliai ir tikslingai sutelkti išteklius, kaip, kur ir kurias mokslo ir studijų sritis sustiprinti. Turime vadovautis ne pageidavimais, o aiškiais kriterijais: kokybės, efektyvumo, atitikties šalies ir regionų poreikiams, finansinio pagrįstumo“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Sutarta, kad pertvarkytame tinkle galėtų likti trijų tipų universitetinės aukštosios mokyklos: klasikinis plačios aprėpties universitetas, technologijos universitetas ir specializuota akademija. Dėl nedidelės aukštojo mokslo sistemos apimties pastarieji du tipai gali būti plačios aprėpties universiteto dalimi. Vilniuje ir Kaune siūloma telkti po vieną klasikinį universitetą. Dėl kitų tipų ir konkrečių aukštųjų mokyklų darbo grupė svarstys vėlesniuose posėdžiuose. Sutarta, kad tos pačios krypties studijos viename mieste neturėtų būti dubliuojamos. Darbo grupė sutarė, kad Vilniaus universitetų filialai Kaune ir Kauno universitetų filialai Vilniuje nėra tikslingi. Tačiau didžiųjų universitetų filialai galėtų veikti mažesniuose miestuose, jei juose būtų pakankamas aukštąjį išsilavinimą turinčių specialistų poreikis.

 

Taip pat suformuluota nuostata, kad tinklo optimizavimo dalis turėtų būti ir sujungiamų aukštųjų mokyklų valdymo, ir vidaus struktūrų pertvarka, iš kelių giminingų padalinių formuojant naujus akademinius vienetus. Taip būtų sutelkta tai, kas geriausia, išvengiant galimo kokybės praradimo, jeigu didesnės mokyklos padaliniai mechaniškai užgožtų prijungiamuosius.

 

Ministro Pirmininko sudarytai valstybinių aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo darbo grupei vadovauja švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Į darbo grupę įtraukti Vyriausybės, Švietimo ir mokslo ministerijos, visuomenės, verslo, studentų atstovai ir ekspertai. Darbo grupei pavesta parengti ir iki 2017 m. balandžio 28 d. pateikti Vyriausybei pasiūlymus dėl valstybinių aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo pagal kokybės, atitikties poreikiams, efektyvumo, potencialo sutelkimo ir finansinio pagrįstumo kriterijus. Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus kovo 16 d. pranešimas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.