VU pradedama didinti atlyginimus dėstytojams ir mokslininkams

Vilniaus universiteto (VU) Tarybai patvirtinus rektoriaus pateiktą naują akademinio personalo darbo užmokesčio tvarką, laipsniškai bus gerinamos sąlygos visiems akademiniams darbuotojams. VU Logo1Šiemet pokyčius labiausiai pajus asistentai ir lektoriai, jaunesnieji mokslo darbuotojai ir mokslo darbuotojai. Naujoje tvarkoje įtvirtinama, kad nuo šiol bazinė mėnesinė alga (BMA) universitete bus siejama su profesoriaus tarnybiniu atlyginimu. Siekiama, kad 2020 m. profesoriaus atlyginimas būtų 2000 eurų.

Nuo gegužės 1 d., priklausomai nuo einamų pareigų, turimo mokslinio laipsnio ir šiuo metu gaunamo atlygio, tarnybiniai atlyginimai lektoriams kils nuo 4,9 iki 7,3 proc., o asistentams – iki 42 proc. Be to, iki šių metų spalio 1 d. numatoma BMA peržiūrėti atsižvelgiant į studentų priėmimo rezultatus ir universiteto finansinius išteklius, kad būtų galima atlyginimus ir toliau didinti.

 

VU rektorius prof. Artūras Žukauskas sako, kad pirmiausia atlyginimai bus keliami jauniesiems kolegoms – daugiau kaip 1500 darbuotojų, kurių finansinė situacija yra sudėtingiausia.

„Akivaizdu, kad universitete dirbantys dėstytojai ir mokslo darbuotojai privalo uždirbti daugiau, o esminiam atlyginimų pakėlimui bus reikalinga valstybės institucijų valia. Reikalingas sutarimas koncentruoti išteklius ir didinti finansavimą mokslui ir mokslu grįstoms studijoms. Dabartinius veiksmus vykdome savo vidinių sutaupymų sąskaita, tačiau tikimės, jog vykstant aukštojo mokslo tinklo pertvarkai bus atsigręžta į vieną svarbiausių sistemos dalių – mūsų dėstytojus ir tyrėjus, kuriems būtina užtikrinti orų, jų kvalifikaciją atitinkantį atlygį. Kitąmet privalome rasti resursų docentų ir profesorių atlyginimams didinti, o dabar, dėl universiteto ir šalies ateities, turime gerinti sąlygas jauniesiems kolegoms“, – teigia VU rektorius.

 

VU vykdomų pokyčių tikslas – kelti akademinių darbuotojų tarnybinį atlyginimą, gerinti jų socialines sąlygas ir rūpintis, kad universitete vyktų sklandi mokslininkų kartų kaita. Naujoji tvarka taip pat įtvirtina darbo užmokesčio skyrimo aiškumą ir skaidrumą, nustato priemokų ir premijų rūšis, susieja finansinį skatinimą su universiteto strateginiais tikslais, siekia užtikrinti socialinio teisingumo jausmą organizacijos viduje.

Prisidedant prie Lietuvos aukštojo mokslo tarptautinio konkurencingumo stiprinimo, naujoje tvarkoje numatytas papildomas darbuotojų finansinis motyvavimas. Priemokos bus skiriamos už nuolat atliekamus papildomus darbus, tokius kaip vadovavimas akademiniam dariniui, studijų programų komitetams, dėstymas užsienio kalba ir pan. Premijos bus skiriamos už aukšto lygio publikacijas ir tarptautinius patentus, konkursinių ir užsakomųjų darbų vykdymą, pasiekimus įgyvendinant strateginius tikslus.

 

Siekiant sudaryti dėstytojams palankesnes sąlygas dirbti mokslinį darbą ir užtikrinti studijų kokybę, kartu su darbo užmokesčio sistemos pokyčiais universitete pradedami balansuoti dėstymo krūviai. Tikimasi, kad įvykdžius planuojamus veiksmus pagerės esamų darbuotojų darbo sąlygos, didės akademinės karjeros patrauklumas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.