Knyga apie tautodailininką

Stasys Dautaras. Tautodailininkas: gyvenimo ir kūrybinės veiklos apybraiža. (2016). Tekstų autorius – Jonas Dautaras. Redakcinė kolegija: Vida Šmitienė (pirmininkė) ir kt. Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyrius, Tėvynės pažinimo draugija. Vilnius: Lietuvos edukologijos univ. l-kla), 224, [2] p.

Dautaras Knygos viršelis1
Knygos viršelio nuotrauka

Dr. Jonas Dautaras išleistų knygų lentyną papildė dar viena solidžia knyga, skirta brolio atminimui – „Stasys Dautaras. Tautodailininkas“. 2015 m. kovo 1 d. po sunkios ligos tautodailininkas Stasys Dautaras (gim. 1941 m.) Klaipėdoje atsisveikino su šiuo pasauliu, palikęs ryškų pėdsaką Lietuvos kultūroje. Jis gimė Pavėrių kaime, Dionizo Poškos apylinkėje, mokėsi Stulgių septynmetėje mokykloje, Telšių taikomosios dailės technikume įgijo dailės darbų dailininko kvalifikaciją.

Knygoje pasakojama, kaip būsimasis tautodailininkas, mokydamasis Telšių taikomosios dailės technikume ir siekdamas savo tikslų, turėjo įveikti nemažai sunkumų. Vėlesniuose gyvenimo etapuose jį lydėjo sėkmė visur: tiek dirbant Plungės liaudies kūrybos gaminių įmonėje „Minija“, tiek savo įkurtose privačiose įmonėse Klaipėdoje (Papuošalų, „Aukso vartai“, „Sendvario baldai“), tiek aktyviai dalyvaujant tautodailininkų kūrybinėse stovyklose, kuriant skulptūrų ansamblius ir restauruojant juos.

 

Stasys aktyviai dalyvavo ir susivienijimo „Dovana“ rengiamose liaudies meistrų bei tautodailininkų parodose, peržiūrose, konkursuose, yra laimėjęs premijų, apdovanojimų už savo sukurtus darbus. Jį lydėjo sėkmė ir mokytojaujant, mokant meno dalykų Telšių, Lauksodos, Žarėnų bendrojo ugdymo mokyklose. Originaliais medžio ir gintaro dailės gaminiais S. Dautaras pasižymėjo visoje savo kūrybinėje veikloje. Jo darbai sulaukė gero įvertinimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse – Vokietijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Rusijoje bei kitose. S. Dautaro sukurtų patrauklių stogastulpių galima užtikti ne viename Žemaitijos rajone, o smulkesnių dailės gaminių – muziejuose, tarp jų ir Palangos gintaro muziejuje. S. Dautaro „Sendvario baldų“ gaminiai ne tik plačiai paplito šalyje, bet ir toli už jos ribų.

 

Ypač ryškūs S. Dautaro kūrybiniai pasiekimai atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje. Buvo sukurti subtilūs, unikalūs dailės kūriniai iš medžio, gintaro bei metalo su tautine ir valstybine atributika. Išsipildė ir kitos jo svajonės – pakeliauti po platųjį pasaulį, iš arti pamatyti Egipto, Indijos, Šri Lankos, Tailando, Kinijos, Ispanijos, Graikijos, Sirijos ir daugelio kitų egzotinių šalių gamtos bei žmonių gyvenimą, jų meną, papročius, tradicijas. Knygą sudaro devyni skyriai, kurių pabaigoje randame gyvenimo ir kūrybinės veiklos tarpsnius atspindinčias nuotraukas. 2–4 skyrių turinį sudaro S. Dautaro laiškų fragmentai. Tikėtina, kad knyga bus įdomi daugeliui, ypač jauniesiems meno mylėtojams.

Jolanta Jonas Dautaras Zita
Knygos autorius – „Mokslo Lietuvos“ redakcijoje. Iš kairės: stilistė korektorė Jolanta Niaurienė, doc. dr. Jonas Dautaras ir administratorė Zita Gelūnaitė. J. Jasaičio nuotr.
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.