Laišku Vengrijos Prezidentui KTU išreiškė solidarumą Centrinės Europos universitetui

Kauno technologijos universitetas (KTU) išreiškė palaikymą ir solidarumą Centrinės Europos universitetui (CEU) dėl nerimą keliančių įstatymo pakeitimų, dėl kurių universitetui gali tekti pasitraukti iš Vengrijos.

CEU logo„Šie pokyčiai ne tik keltų grėsmę tolimesnei CEU veiklai Budapešte, bet ir būtų smūgis akademinei laisvei, nevaržomiems ir atviriems intelektinių idėjų mainams, kas yra esminis universitetų klestėjimo faktorius“, – teigiama dokumente, adresuotame Vengrijos Respublikos prezidentui Janosui Aderui.

Palaikymo laiškas, kurį pasirašė KTU rektorius Petras Baršauskas, Senato pirmininkas Rytis Krušinskas ir Studentų atstovybės prezidentas Lukas Kijauskas, aukščiausiam Vengrijos pareigūnui buvo išsiųstas šiandien, balandžio 6 dieną.

Dokumente primenama, jog CEU yra viena iš svarbiausių aukštųjų mokyklų ne tik Vengrijoje, bet ir Europoje. Universitetas, kuriame dirba ir mokosi bendruomenė iš daugiau nei 100 šalių pelnytai laikomas išskirtiniu tarptautiniu akademiniu ir intelektiniu tyrimų ir studijų centru.

KTU yra vienas iš daugelio tarptautinių CEU partnerių.

„Raginame vyriausybę peržiūrėti įstatymo pakeitimus ir paskatinti diskusijas, ne neigti, o spręsti esamą problemą. Toks įstatymas pakenktų ne tik tarptautiniu mastu aukštai vertinamai Vengrijos akademinei reputacijai, bet ir santykiams su Europos ir tarptautiniais partneriais“, – teigiama laiške.

Šiuo metu CEU studijuoja apie 1400 studentų iš daugiau nei 100 šalių. Pagal QS dalykinį universitetų vertinimą (angl. University Rankings by Subject 2017), CEU užima 42-ąją vietą pasaulyje politikos studijų ir tyrimų srityje

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.