Naujo tipo suspausto oro energijos saugykla

Kanados įmonė „Hydrostor“ paskelbė sukūrusi naujo tipo energijos saugojimo sistemą, pavadintą „Hydrostor Terra“. Kompanijos teigimu, ši sistema galės konkuruoti su šiuolaikiškomis gamtinėmis dujomis varomomis elektrinėmis.

hydrostor elektrine
Pažangios suspausto oro energijos saugyklos (Advanced Compressed Air Energy Storage, A-CAES) demonstracinis įrenginys Toronte (Kanada). Nuotr.: CNW Group/Hydrostor Inc.

„Hydrostor Terra“ pagrindinis elementas – požeminė izobarinė (pastovaus slėgio) saugykla, į kurią pumpuojamas oras. Dar viena būtina sąlyga – netoliese esantis vandens telkinys.

Tokia saugykla veikia panašiu principu, kaip ir hidroakumuliacinės elektrinės, kurios naudoja perteklinę ar pigesnę naktinę elektros energiją vandens į aukštesnę vietą perpumpavimui, tik „Hydrostor Terra“ pumpuoja ne vandenį, o orą, iš saugyklos išstumiantį vandenį.

Kuomet energijos poreikis padidėja, oras, išstumiamas vandens, ima sukti generatorių, gaminantį elektros energiją.

 

„Hydrostor Terra“ privalumas lyginant su hidroakumuliacinėmis elektrinėmis  – ji užima visai nedaug vietos Žemės paviršiuje, tačiau trūkumas – požeminės oro saugyklos statyba yra brangi, nebent jei būtų naudojamos apleistos šachtos ar natūralios požeminės ertmės.

 

Sistemą įkraunant, suspaustas oras vamzdynais tiekiamas iš paviršiaus į požeminę saugyklą ir išstumia vandenį atgal į paviršių. Kai prisireikia energijos, suspausto oro srautas keliauja į turbiną, sukančią elektros generatorių, o gravitacijos jėgos veikiamas vanduo vėl teka saugyklą – taip joje palaikomas pastovus slėgis.

Bendrovės teigimu, tokia sistema padės elektros energijos sistemų operatoriams efektyviai spręsti rezervinės galios ir piko energijos problemas, į energijos sistemas integruoti atsinaujinančios energijos šaltinius.

„Hydrostor“ teigimu, apie 200 megavatų ir didesnės saugyklos galėtų tiekti energiją nuo 6 iki 8 valandų, o vienos instaliuotos kilovatvalandės kaina būtų apie  150 JAV dolerių.

 

hydrostor elektrine1

Hydrostor is re-envisioning compressed air storage

 

Daugiau:

Atidaryta didžiausia pasaulyje saulės elektrinė

KTU fakultetui – elektra ir šiluma iš atsinaujinančių šaltinių

„Peugeot“ gamins hibridinius automobilius, varomus benzininiu varikliu ir suspaustu azotu

Lietuvos elektros energetikos dabartis ir perspektyvos

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.