Studentiška komplekso „Birštono vartai“ vizija

Dažniau besilankantys Birštone pastebi didelį tuščią sklypą prie pat įvažiavimo į kurortą. Birštono savivaldybė nuolat ieško sprendimų, kurie leistų panaudoti šią erdvę miesto reikmėms. Viena pagrindinių idėjų – informacinių technologijų biurų komplekso su apgyvendinimo paslaugomis statyba. Šiam statiniui planuojama suteikti simbolinį „Birštono vartų“ pavadinimą.

Birstono vartai sudikaites deimantes projektas 1
Studentiški „Birštono vartų“ projektai. KTU nuotr.

Jau ne vienerius metus Birštono savivaldybė bendradarbiauja su Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakultetu. Parengti „Birštono vartų“ idėją buvo pasiūlyta trečio kurso architektūrinio projektavimo modulio studentams. Galimybė pasidalinti savo idėjomis suteikta ir „Erasmus+“ programos dalyviams. Darbus peržiūrai pateikė daugiau nei 20 studentų.

 

Pasak architekto Vytauto Baltaus, ypač svarbu, kad studentai mokėtų kurti objektą realioje aplinkoje, gebėtų įsigilinti į konkrečią situaciją ir užduoties kontekstą. „Birštono vartų“ projektas leido ne tik pritaikyti turimas žinias praktikoje, bet ir skatino kūrybiškumą. „Projekte nebuvo daug apribojimų, todėl visi galėjo laisvai išreikšti savo idėjas“, – teigė architektas.

 

Studentus, kūrusius „Birštono vartų“ projektą, konsultavo architektai G. Prikockis, D. Šarakauskas ir T. Žebrauskas. Po beveik keturis mėnesius trukusio darbo įvyko darbų peržiūra. Studentų idėjas vertino Birštono miesto vyriausiasis architektas M. Michaliunjo ir buvęs Kauno rajono vyr. architektas M. Torrau. Tikimasi, kad šios vizijos nepras­lys pro potencialių investuotojų akis, o geriausia idėja bus įgyvendinta. Prieš kelerius metus studentai su kolegomis iš Vokietijos ir Suomijos dalyvavo tarptautinėse Baltijos jūros dirbtuvėse „Baltic Sea Workshop“, kurių metu pateikė pasiūlymus, kaip tvarkyti Nemuno pakrantę. Dar anksčiau magistrantūros studentai turėjo galimybę pasiūlyti, kaip atnaujinti apleistus Birštono pastatus.

Birstono vartai vaiciukynaites deimantes projektas
Studentiški „Birštono vartų“ projektai. KTU nuotr.

Parengta pagal KTU pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.