Vilniaus universitetas pagerbs totalitarinių režimų aukas

Šiandien, balandžio 3 d., 15 val. Vilniaus universiteto (VU) Mažojoje auloje vyks Atminties diplomų teikimo ceremonija. Jais bus pagerbti keturi asmenys, 1940–1941 m. pašalinti iš VU: vienas iškiliausių psichologų, Psichologijos katedros vedėjas profesorius Vladas (Vladimiras) Lazersonas, studentas Chlaunė Meištovskis, vienas žymiausių tarpukario Europos jidiš kalbos filologų ir jidiš dialektologijos tyrimų pradininkas doc. Noachas Pryluckis ir semitologas, Semitologijos katedros vedėjas doc. Nachmanas Šapira.

Atmintiesdiplomas EKurauskonuotrauka
Atminties diplomas. E. Kurausko nuotrauka.

„Atsakingas siekis pažinti ir pripažinti savo neretušuotą istoriją suprantamas kaip tvirtas atviros universiteto bendruomenės kūrimo ir universiteto pažangos pamatas. Pagerbiant ir prisimenant tuos, kurie neteko galimybės būti Vilniaus universiteto bendruomenės nariais, įsteigtas simbolinis Vilniaus universiteto Atminties diplomas. Tikimasi, kad jo teikimo ceremonijos taps tradiciniu Vilniaus universiteto bendruomenės renginiu“, – sako VU Istorijos fakulteto docentė Jurgita Verbickienė, viena iniciatyvos „Grįžtanti atmintis – Recovering Memory“ idėjos autorių.

 

Šia unikalia Lietuvoje iniciatyva siekiama prisiminti ir pagerbti tuos VU bendruomenės narius, studentus ir darbuotojus, kurie dėl permainingos Lietuvos istorijos, totalitarinių režimų ar vietos žmonių kolaboravimo buvo pašalinti iš universiteto, neteko galimybės baigti studijas, įgyti išsilavinimą, tęsti mokslinius tyrimus, pedagoginę ar kitą su universitetu susijusią veiklą.

„Galvodami apie žiaurumus, įvykdytus per XX amžių, visiškai teisėtai daugiausia dėmesio skiriame tiems milijonams, kurie neteko gyvybės dėl tironijos ir neapykantos. Tačiau neatskiriama didžiosios šio amžiaus tragedijos dalis yra ir kita praradimų istorija – kai buvo prarasta tūkstančiai mokslininkų, menininkų, mąstytojų ir rašytojų, kurių karjeras nutraukė ankstyvos mirtys. Niekada nesužinosime, kaip būtų susiklostęs jų gyvenimas ir kuo jų genialumas būtų prisidėjęs prie žmonijos pažangos“, – atsiųstame laiške apgailestauja Jonathanas Brentas, Niujorko YIVO žydų mokslinių tyrimų instituto vykdomasis direktorius. Šį institutą pasieks Atminties diplomas, skirtas doc. N. Pryluckiui, kuris buvo paskutinis Vilniuje veikusio YIVO direktorius. Per karą YIVO buvo perkeltas iš Vilniaus į Niujorką.

 

Atminties diplomų teikimo iškilmes kviečiame stebėti VU socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Atlikus preliminarų pirminį tyrimą paaiškėjo, kad šiandien į Atminties diplomą galėtų pretenduoti apie tūkstantį žmonių. Pažymėtina, kad jis nebus teikiamas tiems, kurių pašalinimas iš universiteto nebuvo susijęs su okupacinių režimų veikla, kurie kolaboravo su totalitarinių režimų struktūromis ar nusikalto žmogiškumui.

Nuo balandžio 3 d. bus sudaryta galimybė teikti užklausą dėl artimų žmonių pagerbimo Atminties diplomu užpildant anketą lietuvių ir anglų kalbomis.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.